Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
   Uvodnik
   Novice
   Recenzije
   Intervjuji
   Koncerti
   Reportaže
   Galerije
   Domača scena
   Povezave
Recenzije06.10.2015
Grift - Syner

Leto izida: 2015 pri založbi Nordvis Produktion

Švedsko black metal zasedbo, ki se lirično ukvarja s temeljnimi eksistencialnimi vprašanji, smo vam na našem portalu že predstavili. Leta 2013 izdan EP z naslovom Fyra Elegier me je takrat sezul s svojo unikatno atmosfero in tematiko. Sledil je split s Saiva na vinilki, ki je povsem šel mimo mene, saj sem band za kratek čas zaradi fokusa na drugih izdajah in žanrih izgubil s svojega radarja, na katerem se je ponovno pojavil s prvencem Syner, katerega datum izida je še povsem svež.
Sicer pa je Syner z glasbenega vidika ponovno povsem enostavna zgodba, kajti glasba je enostavno dobra. Grift ponujajo oziroma ponuja, saj je za glasbo v celoti odgovoren Erik Gärdefors, šest različnih oblik melanholičnega black metala, pomešanega s krepko dozo folklornih in atmosferičnih elementov. Začetek s pesmijo Aftonlandet na čelu je relativno tradicionalen, tako z vidika glasbenega razvoja na splošno, kot tudi z vidika bandove diskrografije. Nato pa začnejo stvari z drugo in tretjo pesmijo Svältorna in Det bortvända ansiktet postajati zmeraj boljše, saj je poudarek položen manj na black metal in bolj na atmosfero in folk elemente – kdor vsaj malo spremlja moje recenzije, ve, da na tem mestu govorim o folklori z umetniško vrednostjo in ne zabavljaško, ki je osnovana na »frulici«.
No, gremo dalje, zdaj, ko vemo, kje kaj stoji. Kajti nahajam se že sredi druge polovice albuma, ki od komada do komada postaja vedno boljši. Instrumentalni Slutet hav pripravi ustrezno vzdušje, ki z nežnim kitarskim valovanjem v kombinaciji z borknagarsko obarvanim vokalom tvori glavni vrhunec albuma z imenom Undergörare. Z zaključnim Eremiten Esaias se stvari nato nekako vrnejo na začetek, kajti Syner ponovno postane bolj udaren in blackmetalski, vendar še zmeraj ohranja visoko mero melanholičnih občutkov in unikatnim presenečenjem v zadnji minuti – tega pa odkrijte sami!
Syner je torej album, ki bo v blackmetalskih krogih navdušil poslušatelje, ki stavijo na močno atmosfero, ki za uživanje nenujno potrebujejo agresijo in brutalnost, medtem ko ta dva elementa kljub vsemu ne želijo povsem pogrešati. Čudovito!

Dejan

01.10.2015
Inmate - Tree Of Life

Leto izida: 2015 v samozaložbi

Ko pomislim na štajersko moderno metalsko zasedbo Inmate, imam v glavi takoj njihove energične koncerte in pa tudi dokaj specifično glasbo oz. sestavo komadov, pri katerih takoj veš: »Aha, tole pa so Inmate!« Fantje so se v nebo prvič pognali leta 2012 z izidom albuma Free At Last, ki ga je takrat pod drobnogled vzel Dejan. Sicer pa sem tudi sama ravno nekje tistega leta zasedbo prvič videla na odru in z veseljem pokupila velik delež njihovega mercha, vključno s prvencem. Po takratni kar dolgi turneji je sledilo ravno tako dolgo zatišje. Fantje so občasno objavili kakšen teaser na socialnih omrežjih, naznanili nov album ter nas podražili s takšnimi in drugačnimi posnetki in objavami. Temu pa je sledilo še eno večje »presenečenje«. Zasedba se je razšla z vokalistom Rokom Miklavžino (ki je sicer še posnel vokale za nov album), na njegovo mesto pa je prišel David Valh, ki ga ljubitelji mariborske core scene poznate kot vokalista zasedbe Silence Before (ta ne deluje več). Zame je bila to obenem slaba in dobra novica, saj sem Davida večkrat videla koncertirati s Silence Before in so me njegovi vokali in performance več kot fascinirali. Zato upam, da ga kmalu vidim na odru tudi z novo zasedbo.
Pa še nekaj besed o izdelku Tree Of Life. Na album se je definitivno splačalo čakati, zato ne pozabite nanj, če imate doma zbirko slovenskih ploščkov oz. če so vam Inmate kakorkoli všeč. Fantje so zopet snemali pri Tatu Purushi v studiu Supersoul Studio (med leti 2013 in 2014), ki je poskrbel za celotno produkcijo. Le končni mastering so prepustili Krisu Belaenu iz studia CCR Recording Studio and Mastering. Če imate njihov prvenec še v glavi, je tudi vam verjetno ena izmed prvih stvari, na katero pomislite, gostovanje Marka Duplišaka (Last Day Here), ki je svoje clean vokale ponudil pri refrenih večine komadov. Band tudi tokrat nadaljuje to tradicijo, kot gost pa se jim je pridružil tudi Sebastijan Založnik iz prijateljskega benda Heretic. Ker precej dobro poznam vse tri vokaliste, mi razlikovanje med vokali sploh ni težko. Sebastijan ima precej trši groove/thrash vokal kot pa Rok, ki vztraja pri brutalnem, a modernem death metalskemu dretju. Marko pa seveda zopet poskrbi za clean vokale in nežnejše dele albuma. Sicer pa boste na albumu slišali 15 komadov, pri komadu Die Before Dying pa gostuje tudi otroški pevski zbor OŠ Celje. O sami glasbi morda par besed na koncu, najprej sem bom raje ustavila pri filozofiji albuma in izvoru oz. tematiki besedil. Inmate se vedno precej posvetijo sami filozofiji življenja in tudi tokrat so jo črpali iz vedske literature, ki so jo prepletli z lastnimi razmišljanji o življenju. Zelo na hitro povedano so Vede osnovna besedila indijske filozofije in religije. A brez skrbi – Tree Of Life ni verski album oz. ne širi ali pa skrito vabi k indijskih religijam, ampak razlaga življenje na poseben način. Drevo življenja (tree of life) predstavlja uravnovešeno življenje vsakega posameznika. Vsak posameznik pa naj bi dal vse od sebe na vsakem področju in tako bi napredovala oba – on in družba okoli njega. Korenine pa tukaj predstavljajo osnove (znanje, spiritualnost, osebnost itd.), ki jih je treba redno »zalivati«. Iz tega pa seveda sledi rezultat – močnejše ko so korenine, močnejši je posameznikov um in pomembnejša njegova vloga v družbi. Kar odlična filozofija, iz katere bi v tem času lahko vsak nekaj izvlekel. Le preberite si besedila pa ob tem tudi malo ali pa veliko premislite. Kar se tiče glasbenega dela albuma, pa seveda ni treba veliko besed. Kot vedno je kvaliteta na nivoju, komadi pa so, kakor sem omenila že na začetku, klasični Inmate. Kljub temu da vse skupaj zveni precej preprosto, morate band videti v živo, saj boste le tako lahko dobili pravo dozo njihove energije. Močne kitare, udarni bobni in predvsem vokal se resnično pokažejo prav na koncertih. Morda si boste ob poslušanju rekli, da je to vse preveč »pussy« za vas. Ampak vam obljubim, da so koncerti veliko bolj energični in vam podarijo veliko dozo kvalitetnega melodičnega death metala oz. Inmate metala iz Velen-yeah-a. Če pa slučajno ne veste, lahko celoten album tudi brezplačno poslušate tukaj.

Tina

28.09.2015
Kataklysm - Of Ghosts and GodsTip: album Založba: Nuclear Blast Records
Format: CD Žanr: melodični death metal
Datum izida: 31. 7. 2015 Opis: soft, čustveno agresiven

Tokrat naj namesto besede govori slika, mnenje o albumu pa si ustvarite sami.

Dejan
24.09.2015
Downfall of Nur - Umbras de Barbagia

Leto izida: 2015 pri založbi Avantgarde Music

Ob letošnjem pomladnem enakonočju je izšel album Umbras de Barbagia, prvenec enočlanskega black metal banda Downfall of Nur. Za imenom stoji mlad Antonio Sanna, ki se je glasbenega projekta lotil po selitvi v Argentino, a že ime banda in naslovnica razkrivata njegove sardinske korenine, saj še na fotografiji nosi tradicionalno sardinsko pustno masko. Pred tem je samostojno ustvarjal glasbo pod različnimi imeni, a se trenutno posveča Downfall of Nur.
Pred dvema letoma je Antonio najprej izdal demo Jhanas-Nur, na katerem je pri aranžmajih čutiti več tujih vplivov, predvsem norveškega black metala 90-ih let, precej surova pa je tudi produkcija. Čez leto dni je sledil EP Umbras e Forestas, s katerim se je Sardinec približal že bolj prepoznavnemu zvenu in v glasbo vpletel več melodičnosti ter zvočnih posnetkov iz narave, v primerjavi z demom pa je tudi izboljšal zvočno podobo pesmi ter namesto rimskega oštevilčevanja prešel k individualnim poimenovanjem pesmi, oba pristopa pa je združil na Umbras de Barbagia.
Na prvencu je nekaj etno elementov, ki s preprostimi melodijami bogatijo vzdušje ter gradijo na prepoznavnosti glasbe – tu najbolj izstopa sardinski trojni klarinet, ki mu otočani pravijo »launeddas«. Bobnarski prehodi so na trenutke malce okorni, ampak bolj organski zvok udarcev slednje več kot odtehta. Tokrat je vokalne aranžmaje prepustil kolegu Danielu (In Element, Seelenmord, Aether), ki mu je pomagal tudi pri produkciji ploščka, njegov visok harsh vokal pa kot protiutež zanimivo dopolnjuje instrumentalno plat ploščka.
Skoraj osemnajstminutni II – The Golden Age se na primer iz uvodne podlage povsem naravno razvija z vsemi vzponi in spusti, proti koncu pa v vsej svoji veličini zažari kot zahajajoče večerno sonce. Na tej točki naj omenim, da se album tematsko navezuje na nuraško civilizacijo, ki je v bronasti dobi do vdora Rimljanov v drugem stoletju na otoku cvetela, številni kamniti stolpi, ki so se ohranili do danes, pa naj bi služili kot vojaške utrdbe, morebiti pa celo čaščenju sonca. Preostale tri pesmi se kronološko nanašajo na zaton in propad omenjene civilizacije ter njene sledi v sedanjosti, saj o obstoju Nuragov pričajo arheološki ostanki, posejani po vsej Sardiniji, zlasti v gorati notranjosti otoka ter pokrajini Barbagiji. Enoten koncept je čutiti tudi med komadi, saj so si razmeroma podobni in skupaj dejansko zvenijo bolj kot ena sama daljša pesem, tako da se človek med dejanskimi komadi le težko orientira. Celo intro v album je na primer enak intru v naslovno pesem na koncu, V – Umbras de Barbagia, določeni hitrejši deli pa so si zelo podobni na več mestih na albumu, vendar slednji zaradi tega nič manj ne prepriča.
Umbras de Barbagia je en boljših atmosferičnih black metal albumov zadnjih let, s celostno zasnovo in, vsaj znotraj žanra, edinstveno tematiko o daljni preteklosti Sardinije. Zato morda ne preseneča, da je prva naklada hitro pošla, res pa je, da ne vem, kolikšna je dejansko bila. Toda ponatis ploščka se ravno te dni lahko dobi pri Avantgarde Music.

Aleksandra

22.09.2015
Nile - What Should Not Be Unearthed

Leto izida: 2015 pri založbi Nuclear Blast Records

Nile so konec avgusta izdali svoj osmi studijski album. Band, ki je zapisan brutalnemu in tehničnemu death metalu in ki je vpeljal egipčanske melodije v to najbolj smrtno žlahtno kovino, ne potrebuje neke posebne predstavitve. Sploh z ozirom na dejstvo, da je bilo možno že dolgo pred izdajo albuma iz vseh strani death metal scene zaznati vprašljive poglede, ali bo bandu (spet) spodletelo ali uspelo. Roko na srce, prejšnji album At The Gate Of Sethu pač ni bil mojstrovina, zato so bila pričakovanja okoli What Should Not Be Unearthed zaradi tega morda še nekoliko višja.
No, Nile so očitno uslišali kritike svojih fanov ali pa so uslišali vsemogočne bogove, med katere jih vsaj v death metalu štejejo nemalokateri njihovi fani, in nam letošnje vroče poletje ponudili res vročo ploščo, ki si več kot zasluži nositi ime Nile. Zaradi vrnitve v času nazaj nas What Should Not Be Unearthed iz več vidikov spominja na fenomenalno ploščo Annihilation Of The Wicked, pri čemer moram že kar takoj poudariti, da ne gre za nikakršno kopiranje. Podobnosti so plod nekoliko bolj surovega zvoka, predvsem kitare brnijo odločno kot že dolgo ne, medtem ko je kitarski dvojici Sanders in Toler-Wade ponovno uspelo postreči s pravo dozo zapomljivih kitarskih riffov. Kot brutalna češnja na vrhu meni najljubšega death metala pa opazka o »surovem zvoku« pusti slutiti, da se je band deloma otresel melodike in se vrnil k brutaliziranju. No, to niso samo slutnje, to je neposredna realnost, s katero Nile tepejo naša ušesa. S tega vidika še najbolj razveseljujejo Call to Destruction, Liber Stellae Rubeae ali Rape of the Black Earth, medtem ko si naziv najbolj nalezljivega komada v tem trenutku poslušanja albuma zasluži Evil to Cast Out Evil.
Toda ni vse rožnato, kar Nile proizvajajo s svojo brutalno taktirko. Nekaj točk jim moram odbiti za dolgočasen kitarski solo med In the Name of Amun, za instrumentalni Ushabti Reanimator in za ponavljajoče se egipčanske melodije. Pri slednjem jim očitno malo zmanjkuje idej. A kot sem že povedal, je tokrat k sreči poudarek drugje.

Dejan

21.09.2015
The 3rd Attempt - Born in Thorns

Leto izida: 2015 pri založbi Dark Essence Records

The 3rd Attempt so Tchort (ex-Carpathian Forest), BloodPervertor (ex-Carpathian Forest), Ødemark (ex-Midnattsvrede) in Tybalt (Fortid, Den Saakaldte). Za moje pisanje sta dejansko pomembni samo prvi dve imeni, medtem ko instrument posameznega glasbenika sploh ne igra nobene vloge. Zakaj? Odgovor sledi najprej v angleščini:
»On "Born in Thorns", The 3rd Attempt showcases the song writing skills for which the guitarists are well known with their earlier bands, but the sound is fresh and revitalized, and the new members have also definitely made their mark on the album. The old-school Black Metal vibe is certainly there, but there's a lot of variation and different elements in the mix. And the Thrash Metal and Black'n'roll elements gives the album a great groove.«
Sedaj pa še v slovenščini. Res je, da sta se Tchort in BloodPervertor ponovno izkazala s svojim pisanjem black metala, vendar težava tiči ravno v tem, da je ta slog že vsem poznan. In sicer pod imenom Carpathian Forest. Če bi šlo za nadaljevanje diskografije omenjenega banda, bi bilo vse lepo in prav, tako pa je vse skupaj narobe in na napačne mestu. Black metal občutek stare šole je lušten, definitivno je prisotnih kar nekaj thrash elementov, kakor tudi black'n'roll. Vse skupaj torej čudovita mešanica, še bolj čudovito pa bi bilo, če ta ne bi zvenela kot Carpathian Forest. Osebno slišim velikega brata (značilne motörheadovske kitare v blackmetalskem tempu, cupa-cupa bobnanje, poznan dvojni scream vokal; manjka le melanholičen saksofon, medtem ko mazohistična nota nekako visi v zraku) od prvega do zadnjega komada, le tu in tam se uspe The 3rd Attempt otresti “tujega” in si nadeti lasten slog, kot so recimo počasni in težki ritmi med Art of Domination, basovsko poudarjen We Defy, shizofren Born in Thorns, romantičen uvod v Sons of the Winter ali eksperimentalen Anti-Self. »Vibe« in atmosfera iz hiše CF torej nista samo prisotna, temveč sta v mojih ušesih skorajda vseprisotna, kar me precej moti. Variacije v glasbi zasedbe The 3rd Attempt so vpletene ali vnesene ravno v tej meri, da ni mogoče govoriti o direktnem kopiranju starih komadov, temveč pač o močnem vplivu že imenovanega velikega brata.
Kdor se torej lahko primerjavi le nasmehne z zadovoljstvom, saj CF že skoraj deset let niso izdali novega albuma, ali kdor tega banda sploh ne pozna, se lahko veseli zapomljive kombinacije zgoraj omenjenih žanrov. Sicer pa: Fuck you all!

Dejan
17.09.2015
Krisiun - Forged in Fury

Leto izida: 2015 pri založbi Century Media Records

Najnovejši album trojice pod imenom Krisiun je star že nekaj več kot mesec dni, nanj pa sem v originalu oziroma fizični obliki naletel na festivalu KOA 2015, kjer je band tudi zaigral dva komada z njega. Forged in Fury je že deveta studijska izdaja peklenske trojice iz Brazilije, ki že od leta 1990 brutalizira naš svet, v slogu svojega predhodnika The Great Execution pa je brutalističnih elementov kljub vsemu manj, medtem ko je band povečal minutažo počasnejšim, tehničnim in groove elementom.
Krisiun so bili že od nekdaj poznani po svojem nemilostljivem lomastenju mrtve kovine, začetno tradicijo pa so prekinili s prejšnjim albumom, saj »niso želeli ponovno ves čas samo blastbeatirati, temveč so želeli v glasbo vnesti nekaj old-school heavy metal idej«, kot mi je med intervjujem leta 2012 povedal Moyses. Temu primerno album še zmeraj ruži, vendar nekoliko manj, še vedno pa so prisotni tudi najpomembnejši prepoznavni elementi bandovega igranja, zaradi katerih poslušalec takoj dvigne obrvi v smislu: »Aha, to so pa Krisiun!« Forged in Fury je nezamenljiv Krisiun izdelek, čeprav vsebuje več »atmosferičnih« elementov, kot recimo na koncu komada Strength Forged in Fury ali v uvodu v skladbo Soulless Impaler. Vendar atmosferičnih na brutalen, heavy, »krisiunski« način. Močna vloga je ponovno dodeljena kitarskim solažam, ki pa so – kot zmeraj – bolj ali manj vsebinsko prazne. Pač old school stuff. Poleg tega me na Forged in Fury moti manj kruleč in bolj govorjen vokal, ki albumu odvzame dobršno mero ostrine.
Po drugi strani pa je album močno razgiban, s številnimi menjavami ritma in tempa, bas kitara je ob samo treh instrumentih logično poudarjena, medtem ko je band še dodatno začinil skorajda enourno zabavo z zanj že značilnim groovom. In v skladu s staro tradicijo, ki je manjkala na The Great Execution, se na albumu nahaja tudi priredba, ki razkriva en kamenček več v mozaiku, ki je vplival na bandov glasbeni razvoj. Forged in Fury se zaključi z Electric Funeral, meni najbolj zanimivim komadom, morda kateremu od vas tudi poznanim kot otročiček staršev Black Sabbath. Kakšnega drugega komada s podobnim hit potencialom pa zaenkrat še nisem odkril.

Dejan
16.09.2015
Mgła - Exercises In Futility

Leto izida: 2015 pri založbi Northern Heritage Records

Poljaki Mgła so ena tistih zasedb, formiranih po izteku devetdesetih, ki jim je znotraj black metal scene uspel večji preboj kljub poplavi bandov, ki se spogledujejo s podobnim podžanrskim pristopom. Kljub petnajstim letom delovanja ter desetim letom aktivnega izdajanja ploščkov je po albumih Groza (2008) in With Hearts Toward None (2012) Exercises In Futility šele tretji dolgometražec zasedbe. Diskografijo banda tako dopolnjujejo tri zelo kakovostne EP-izdaje (Presence (2006), Mdłości (2006) in Further Down The Nest (2007)) poleg sodelovanja na kompilaciji Crushing The Holy Trinity različnih bandov že dobro desetletje nazaj. Na omenjenih izdajah je Mgłi uspelo zgraditi (in tudi iz izdaje v izdajo nadgraditi) prepoznaven zvok, ki temelji na nalezljivih dvojnih kitarskih linijah in kljub precejšnji melodičnosti za »klasičen« black metal presenetljivo ohranja primerno temačnost za ta (pod)žanr.
Na Exercises In Futility ni nič drugače. Plošček nam prinaša šest novih pesmi, ki so kot vselej označene z imenom ploščka in pripadajočo rimsko številko, kar daje albumu še dodaten vtis homogenosti in skoraj konceptualne povezanosti skladb. Omenjene dvojne kitarske linije, ki ustvarjajo osrednjo melodijo posamezne skladbe, so tokrat celo še za odtenek bolj izrazite (in tudi celo še bolj »catchy«) kot običajno. Vsaka osrednja melodija oziroma riff v skladbi pravzaprav funkcionira kot nekakšen odlično zgrajen »hook«, ki poslušalca ne izpusti iz primeža vse do konca ploščka. Kljub temu da gre kot vselej v albumih Mgłe s tehničnega vidika za precej nezahtevne in v osnovi razmeroma enostavno zgrajene komade, Mgłi znova in znova uspeva izjemen preplet osnovnih kitarskih melodij, ki so obenem zgrajene tako, da poslušalcu zelo težko ne gredo v uho. Kot rečeno pa kljub temu glasba Mgłe ostaja še vedno temačna in jih v tem kontekstu dela kot enega najbolj melodično zvenečih black metal bandov, ki ne sodijo v podžanr melodičnega (in pogosto že kar pocukranega) black metala. S produkcijskega vidika zvok sicer ni umazan, ampak še vedno ravno dovolj nečist, da ne zveni pretirano sterilno in predstavlja pomembno dodano vrednost za album. Čeprav težko govorimo o kakšnih vokalnih presežkih, vokali zelo dobro sovpadajo z instrumentalnim ogrodjem skladb, obenem pa je zanimiva tudi lirika, ki se sicer spogleduje z že ničkolikokrat prežvečenim nihilizmom, ki pa je v tem primeru (hote ali nehote) posrečeno paradoksalen in samoironično refleksiven.
Mgła sicer v svoji glasbi ne delajo nič revolucionarnega in ne izstopajo s kakšno posebno ekstravagantnostjo, tehnično podkovanostjo ali eksperimentiranjem z zvokom, temveč jih krasi izreden občutek za komponiranje brezčasnih in hitro zapomnljivih melodij, ki pa se jih (za razliko od marsikatere druge zasedbe) poslušalec tudi zlepa ne naveliča. Mgła tako ostaja eden izmed bolj relevantnih sodobnih black metal bandov, Exercises In Futility pa morda predstavlja celo njihov najbolj dodelani plošček do sedaj, ki bo zadovoljil vse dosedanje poslušalce zasedbe, zelo verjetno pa pritegnil tudi še kakšnega novega.

Nejc
15.09.2015
Ashine - Ashine (EP)

Leto izida: 2015 v samozaložbi

Ashine so mlad band s Ptuja, ki se je rodil leta 2013. Sprva so njegovi člani preigravali thrash metal priredbe, po nekaterih zamenjavah v zasedbi pa so se ustalili pri melodičnem death/groove metal(coru). Kako (ne)uspešen je bil band pri svojih prvih korakih, ne vem, saj sem ga spoznal komaj s pričujočim EP-jem, ki bo po mojih izkušnjah delil metalsko sceno. Seveda samo na tiste, ki jim »core« diši, in tiste, ki jim »core« ne diši.
Toda metalcore ni tako zelo poudarjen, kot sem morda s svojo zadnjo povedjo nakazal. V glavnem je iz tega žanra (namerno ali nenamerno) vzeto »jokajoče« petje, ki poskuša dodatno poudariti sicer zelo melodične in čustvene kitarske linije. Ashine je namreč takrat, ko ne udarja močno, nežen, že skorajda pocukrano romantičen in s svojimi kakovostnimi kitarskimi solažami spominja na največje rock balade. V tem slogu zveni druga polovica skladbe Freedom by Death, medtem ko peterica s Ptuja takoj za tem komadom naredi pravi rez in z Brief Longevity ponudi bolj jezno metalcore balado/komadič v slogu velenjskih Inmate. Pri Ashine balada torej ni enaka baladi, temveč je bolj in manj všečna glede na žanr, ki ga uporablja kot podlago.
Nekoliko druga pesem pa sta uvodni Into the Abyss in zaključni The Human Condition, ki občutno bolj udarjata, sta bolj metalsko direktna in vsebujeta namesto čustvene melodike več groova. Robni del tega kratkega ploščka mi drugače kot osrednji baladi zveni preveč poznano, preveč na znanem osnovano in posledično manj prepričljivo. Ob tako širokem glasbenem spektru sicer težko rečem, kam naj bi se band usmeril, a glede na to, da je v metalcoru že bolj ali manj vse zabasano, bi bilo morda boljše, če bi band dalje plul v rockerskih death metal vodah. Vsaj za moj okus.

Dejan
14.09.2015
Orkan - Livlaus

Leto izida: 2015 pri založbi Dark Essence Records

Orkan je norveška black metal zasedba, ki kuje črno kovino že od leta 2008. Prvi izdelek je ugledal luč sveta leta 2012 pod imenom Crimson Canvas, medtem ko se njihov drugi varovanček imenuje Livlaus. Aktualni album v slovenščini pomeni »brez znakov življenja, neživ, mrtev«. Ravno pravšnja oznaka za album, ki po n-tih poslušanjih v meni ni premaknil skorajda nič. Ravno nasprotno orkanu mi album posreduje vedno znova občutke nezanimanja, dolgočasja in ohromelosti.
Čeprav se nerad ponavljal, se bom tokrat namenoma. Če bi bil album Livlaus objavljen tam enkrat pred desetimi, petnajstimi ali dvajsetimi leti, bi si za njim obliznil vse prste obeh rok. Danes pa lahko samo skomignem z rameni. Sicer ne trdim, da je slab, ampak – in tu se spet ponavljam – je tako zelo hudo povprečen, da kar boli. Na trenutke imam občutek, da poslušam kakšno kombinacijo tistih najbolj slavnih norveških riffov, ritmov in melodij, ki so z leti postali prepoznavni za norveško sceno. V glavnem razvlečeni komadi epskih dolžin do osem ali devet minut mi spravijo v pokončni položaj kvečjemu kazalec, s katerim v Winampu izberem gumbek konec predvajanja.
Po drugi strani pa dolge pesmi prekinja nekaj krajših, bolj thrashersko obarvanih, ki pa v mojih ušesih tudi ne pripomorejo k izboljšanju albuma. Razlog je enak kot prej: že poznani in slišani ritmi. Mislim, da me album nikoli ne bo prepričal v nasprotje, da mu enostavno manjka več lastne duše, več lastnega življenja. Morda bo Livlaus pri kom drugem zbudil večja, močnejša čustva in mu bo posledično tudi všeč, medtem ko se osebno z dotičnim bandom nahajam v slepi ulici, iz katere ne vidim izhoda.

Dejan
Izbira po abecedi:
Prihajajoči koncerti
09.10.2015
Metalsteel
Ljubljana, KUD France Prešeren
10.10.2015
Asking Alexandria, August Burns Red, In Hearts Wake
Italija, Milano, Fabrique
10.10.2015
Tankard, EndlessPain
Italija, Brescia, Circolo Colony
10.10.2015
BattleX, Crucifixions
Maribor, Pekarna, MC
10.10.2015
Once Was Never, Lintver, Morbid Creation
Sežana, MC Podlaga
11.10.2015
Raven, Hellsword, Sober Assault
Ljubljana, Orto Bar
12.10.2015
Christian Mistress, Ruby The Hatchet, Magister Templi, Sunder
Avstrija, Dunaj, Arena
13.10.2015
Venom Inc., Vader, Divine Chaos, Dead Orbit
Zagreb, Tvornica
14.10.2015
Fu Manchu
Avstrija, Dunaj, Szene
14.10.2015
Apocalyptica, Tracer
Ljubljana, Kino Šiška
15.10.2015
Annihilator, Harlott, Archer
Ljubljana, Kino Šiška
15.10.2015
Fu Manchu
Avstrija, Salzburg, Rockhouse
16.10.2015
Keep It Low Festival 2015
Nemčija, München, Feierwerk
16.10.2015
Leave's Eyes
Avstrija, Gradec, Explosiv
17.10.2015
Heidenfest 2015
Nemčija, München, Backstage
ISSN 1581-4874
Copyright © N3 d.o.o. & Paranoid