RECENZIJE

18. 4. 2013
Taake - Gravkamre, Kroner Og Troner
Dark Essence Records, 2013

Taake v letošnjem letu praznujejo dvajset let obstoja. O njihovi zgodovini naj povem samo to, da se je band rodil pod imenom Thule, tega nosil dve leti, nato pa je trajalo še dolga štiri leta, preden je izdal svoj prvenec, sloviti Nattestid..., z enim najbolj prepoznavnih openerjev vseh časov, Nattestid Ser Porten Vid I, ki do sedaj ni manjkal še na nobenem njihovem koncertu (vsaj na slovenskih tleh) ali live posnetku. Seveda ne manjka niti na kompilaciji Gravkamre, Kroner Og Troner, kjer je komad zastopan kar dvakrat – na prvi zgoščenki najdemo posnetek v živo, ki je bil objavljen leta 2011 na EP-ju Kveld, na drugi zgoščenki pa gre za pre-mix različico iz leta 1997. Prav tako dvakrat je na drugem ploščku zastopan Voldtek, in sicer različica v živo ter studijska verzija (2007, EP Nekro). Oba očitno zelo pomembna komada, kakor recimo tudi Eismalsott in Tykjes Fele, ki sta se že drugič znašla na »best of« kompilaciji, ali Hennes Kalde Skamlepper (tudi z Nekro, tako da je ta EP skupaj s spodaj navedeno priredbo na tej kompilaciji zastopan v celoti) in Nordbundet, ki sta ga priredila Niklas Kvarforth in Nocturno Culto.
Sicer pa je bil band oziroma Hoest pri izboru pozoren na to, da bomo predvsem kupci zgoščenk prišli na svoj račun, saj kompilacija vsebuje številne raritete, ki so bile pred tem izdane v omejenih nakladah na različnih vinilnih ploščah (A Norwegian Hail To Von, Men Of Eight/Lagnonector, Dra Til Helvete/Restart The Night, Svartekunst, Swine Of Hades). Veselimo se lahko recimo priredb, kot so I Am The Black Wizards (Emperor), Die When You Die (GG Allin), A Lost Forgotten Sad Spirit (Burzum), Death Trap (Destruction), Der Todesking (soundtrack istoimenskega filma), Lamb (Von) in Over Fjell Og Gjennom Torner (Darkthrone).
Večinoma torej bolj ali manj poznani komadi, a povsem brez svežih znakov življenja pa Taake le niso želeli praznovati svoje dvajsete obletnice, zato s prvih mest prve zgoščenke pozdravljata dva povsem nova komada, Et Pust Av Oeyne in Hov Var Stein. Gre za dva tipična sodobna Taake komada, ki skupaj z ostalim izborom nepoznavalcem ponujata kratek vpogled v diskografijo banda, medtem ko se njegovi oboževalci lahko veselijo številnih naštetih raritet in napovedi novega albuma, ki naj bi izšel naslednje leto, če ne bo Hoest prej prekinil tradicije izdajanja studijskih albumov na vsaka tri leta.

KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija