Na današnji dan
1955
Rodi se Angus Young, kitarist zasedbe AC/DC
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

26. 10. 2011

Exhumed / Cephalic Carnage / Dickless Tracy

Gala Hala, Ljubljana / 18. 10. 2011

Ne vem, zakaj sem pričakoval, da bom vonj po sveži krvi in mesu zavohal že ob prihodu na Metelkovo. Kajpak, podzavest mi je ves čas projicirala »barvite« naslovnice in tekste glavnih zvezd večera, ameriških gore metalcev Exhumed. Okolica Gala Hale je ta večer okoli osme ure zvečer delovala precej tišje in zamolklo kot ponavadi. Zbal sem se, da bi znal biti okrnjen obisk ob vsej koncertni poplavi, ki jo je naša prestolnica deležna zadnjih nekaj let, a se je izkazalo, da gre za popolnoma odvečen strah.
Nekaj minut pred deveto so oder zasedli domači grindcorovci Dickless Tracy. Tisto, kar je pri tem bandu fascinantno je dejstvo, da kljub ogledu zasedbe na precej koncertih, ju/jih vedno vidim v drugačni postavi. Band sicer brez problema funkcionira tudi kot duo, toda štiričlanska edicija (v anale se zapiše: postava jesen 2011) tisti večer briljira v vseh pogledih. Klub Gala Hala ponuja odličen zvok in Dicklessi so ga dodobra izkoristili, le ritem kitara in bas sta se tu in tam nekoliko porazgubila. Njihove popevke bi morale biti znane že vsakemu povprečnemu obiskovalcu domačih koncertov, a je spontanost in sproščena navihanost frontmana Cepota tista, ki vedno znova privablja radovedne množice. Tako je imela zasedba zavidanja vredno napolnjeno dvorano in ob koncu komadov vedno požela bučen aplavz, vendar se kljub vsemu neka večja živahnost med publiko na žalost ni razvila. Prepogosta koncertna dejavnost kateregakoli ansambla terja tovrstni davek. Vsaj zame osebno pa je bil vrhunec nastopa Brežičanov crust komad Nuklearna Država. Z ogretimi smejalnimi mišicami je napočil čas za pivo, medtem ko so na odru pripravljali vse potrebno za »zeliščni« del koncertnega paketa.
Denverčani Cephalic Carnage tlačijo odrske deske že vse od leta 1992, na svet pa so spravili kar šest studijskih albumov. Tisto kar daje tej zasedbi svojevrsten pečat, je igranje tehnično eksperimentalnega, lahko bi rekli progresivnega death grinda, ki ga ob spretnem mešanju še z drugimi žanri, začinijo s komičnimi vložki v prvi vrsti predvsem novega/starega basista Jawsha Mullena. Lepo zapolnjena Gala Hala se je hitro vživela v brutalni ritem Koloradčanov, medtem pa se je po dvorani subtilno razlezel vonj po opojnih substancah. A po začetni evforiji je publika kljub neizpodbitni kvaliteti in energičnosti odrskega nastopa začela delovati preveč statično, da ne rečem zaspano, in se odzivala predvsem na humorne vložke skupine, ki pa jih kar ni zmanjkovalo. Cephalic-i zato udarijo s skritim adutom, komadom Kill For Weed, kasneje pa še black metal parodijo Black Metal Sabbath in k sreči med publiko ni bilo nobenih užaljenih »tr00 kvltnežev«, tako, da jo je band tisti večer odnesel z bučnim aplavzom in odobravajočimi vzkliki. Napočil je čas, da se vzpostavi ravnotežje vegi tendencam (predvsem kanabisu, brusnični omaki in špagetom) s surovo mesno specialiteto, na katero so vsi čakali – gore veterani Exhumed. Za kar dekado vode je moralo preteči, da so nas ponovno združeni kalifornijci znova počastili z obiskom. Čeravno se band označuje kot gore grind, je njihov stil že zdavnaj prerasel v pravi ameriški death metal s kančkom thrash pridiha. Izvrstno dopolnjevanje rezkega vokala Matta Harveyja z growlom basista Bodybag Boba, hitri riffi, brezkompromisni bobni, kombinacija solaž, vse to je lepota Exhumed. Formula, ki je dokončno premaknila slovensko publiko, ustvaril se je mini mosh pit, ki ni prenehal vse do zadnje sekunde koncerta. Exhumed so nas popeljali skozi celoten repertoar, od zgodnjega Goregasma do zadnje izdane studijske plošče All Guts, No Glory, na kateri je bil (povsem razumljivo) poudarek. Exhumed so, navdušeni nad slovensko publiko, zaključili v pravem »old-skull« slogu s komadom Necromaniac. Masaker par excellence! Z udeležbo na dotičnem koncertu je obiskovalec v enem paketu, poleg prvovrstnega gore death presežka, dobil še improligo, predvsem zahvaljujoč prvima dvema bandoma, boogie dance učne ure, stand up komedijo ter verodostojno gledališko izkušnjo. Kar preračunajte, koliko bi finančno znesla udeležba posameznih takšnih dogodkov. Vse, kar lahko rečem je: Dirty Skunks, vsaka čast, še več tega!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 9. 2010Initiation Of The Misled Tour 2010 / Reportaže
28. 8. 2013Dickless Tracy / Novice
31. 8. 2007Dickless Tracy / Broken Arrow / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! Krisiun, Gruesome, Vitriol
Orto Bar, Ljubljana
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! Russian Circles, Torche
Arena, Dunaj, Avstrija
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! The Mission
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Maskardh, Iamdisease, Grob, March of War
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Metal Erection XIII: Morywa, Armaroth, Ashine
MC Pekarna, Maribor
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Bronze, Guattari
Klub eMCe plac, Velenje