INTERVJUJI

24. 7. 2020

Snovalci slovenske metal scene: Kontejnr

Sprašševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ŽVAK

Ime intervjuvanca: Tadej Živic

Ime organizacije/društva: Kontejnr

Lokacija delovanja: Veliki Otok, Postojna

Glasbena zvrst/žanr: punk, metal, noise

Facebook: https://www.facebook.com/kontejnr/

Član banda: F.T.D., Zabojnik, Nemarnini, CarlxJohnson

 

DEJAN: Kdaj in kako si se začel ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

ŽVAK: Zdaj minevajo že tri leta od našega prvega koncerta, na katerem so igrali Drobovina in kontejnrski Nemarnini. Za organizacijo koncerta smo se odločili, ker ima Postojna le tri DIY place in še en nikdar ne škodi, še posebej, če je v naši vasi.

DEJAN: Kako se je vse skupaj nadaljevalo po vašem prvem koncertu?

ŽVAK: Prvi koncert, ki je bil popoln uspeh, nam je dal motivacijo in tako smo čez en mesec imeli že drugi koncert. To so bili ameriški Wilt in čilski Electrozombies. Tri celine smo obdelali kar takoj. Azija se nam je izmuznila, vendar nam ne uide.

DEJAN: Pa imaš v mislih kateri konkreten band ali govoriš na splošno?

ŽVAK: Imeli smo priložnost delati neke Indonezijce, vendar se zaradi polnih terminov nismo mogli dogovoriti.
 
DEJAN: Kdo – če sploh – je ustanovil društvo, in čeprav se ponuja odgovor sam po sebi, bom vprašanje vseeno postavil, kako je prišlo do imena Kontejnr?

ŽVAK: Kot dolgoletni prijatelji se večino življenja že družimo v Kontejnrju in vedno, ko smo se odpravili tja, smo rekli: »Gremo du kontejnrja.« Tako je tudi ostalo to ime, saj ne vidimo smisla v spreminjanju že ustaljenega. Društva nismo nikoli ustvarili in niti nimamo namena ustanovitve, saj energijo, ki bi jo namenili za papirologijo, raje uporabimo za nadgradnjo prostora.

DEJAN: Kaj pa je trenutno najnujnejša stvar, ki bi jo radi čim prej izboljšali? In kaj se mudi malo manj?

ŽVAK: V planu je izgradnja terase, da bomo lahko pili kafe v senci, in ureditev vrta. V planu imamo še manjše posege okoli šanka in izdelavo pogradov v prostorih za spanje. Mislim, da ne gledamo na nujnost, ampak voljo »delavcev«.

DEJAN: Pa lahko na kratko opišeš te »delavce« oziroma ekipo, v kateri deluješ?

ŽVAK: Naš kolektiv ni natančno definiran, vendar njegovo jedro sestavlja približno pet ljudi z občasnimi padalci.
 
DEJAN: Kakšna je tvoja vloga znotraj vaše ekipe?

ŽVAK: Čeprav nimamo fiksnega kolektiva in je vse narejeno na »hojladri«, smo se skozi leta ustalili na svojih pozicijah in je nekako vsak zadolžen za svojo stvar, in sicer bande, kuhanje, šank.

DEJAN: Pri kateri poziciji si torej pristal ti? Ali si vse troje mislil zase?

ŽVAK: Kot omenjeno, smo na začetku bili vsi za vse. Jaz predvsem poskrbim za oder, se pravi za pripravo in menjavo bandov ter tonsko. Rad tudi ponudim roko na obeh straneh šanka, kuhinjo pa po navadi prepustimo kar Izetu.

DEJAN: Sicer si o svojih začetkih že pripovedoval, a me vseeno zanima, kakšno zvezo je v vaši zgodbi imel ali jo še vedno ima Izus iz MKC Postojna?

ŽVAK: Naši koncertni začetki segajo v MCP Postojna, kjer smo iz obiskovanja koncertov presedlali na pomoč pri njihovi organizaciji. Pri tem je vedno bil zraven tudi Ize, ki nas je vpeljal v to sceno in še vedno pomaga pri izvedbi koncertov v Kontejnrju in mi njemu v MCP Postojna.

DEJAN: Super. Ena roka drugo umije, torej. In mi je v tej zvezi ptička pravilno začivkala, da se vas je nekako zaradi tega prijel nadimek »boysi«?

ŽVAK: Boysi, člani, dobričine, legende, odgovarjamo na vse (hehe).
 
DEJAN: Koliko oziroma katere koncerte ste do zdaj pripravili za postojnsko publiko?

ŽVAK: Vseh 53 koncertov smo pripravili za kolektiv in za željno publiko.

DEJAN: Wow, to pa je že kar konkretna številka. Kateri od teh se ti je najbolj usedel v spomin?

ŽVAK: Veliko koncertov se nam je usedlo v spomin, veliko smo jih tudi že pozabili, če bi pa že morali izbirati, bi to bili Feedbacker in Calf, YC-CY in Lucta, CC in Fršlus, Migraines, Skinners in MethxCamp.

DEJAN: Na spletnem videoportalu YouTube sem našel posnetek s koncerta Jegulje, na katerem se je Šufer z mopedom zapeljal kar skoraj do odra. Ta dogodek zagotovo tudi spada v kategorijo »nepozabno«, kajne?

ŽVAK: Definitivno nepozaben. Vendar takih dogodkov je vedno več in glava postaja prepolna. Že mešam, kdaj je bilo kaj in kdo je igral.

DEJAN: Ti verjamem na besedo.


DEJAN:
Glede na vse povedano predvidevam, da delujete samo v Postojni?

ŽVAK: Ne delujemo le v Postojni, temveč tudi v Velikem Otoku. Vsako leto pomagamo pri izvedbi festivala Trnje, ki se odvija v Trnju.

DEJAN: In kako se odločite, kje izvesti kateri koncert?

ŽVAK: V MCP-ju delamo koncerte, ki so morda za nas večji finančni zalogaj in si jih v Kontejnrju ne moremo privoščiti, vendar še vedno hočemo delati ta koncert. Tako razvrstimo večino bandov. Nekatere bande se pa premakne v drug prostor le zaradi vzdušja v tem prostoru. Na Trnje pa pade itak vse, kar je v tem terminu.

DEJAN: Glede na to, da delujete v glavnem po načelu DIY, vam tudi ustreza, da delujete bolj lokalno? Želim povedati, da večji koncerti prinašajo več dela, več odgovornosti in tudi večje tveganje, predvsem finančno. Kaj meniš o tem?

ŽVAK: Delamo predvsem tuje DIY bande, ki so na turneji, in lineup dopolnimo z lokalnimi. Ne glede na veličino banda ga vedno organiziramo v Kontejnrju; skoraj nam je uspelo delati Master.
 
DEJAN: Da bi danes podrobno govorila o kakršnih koli razvojnih ciljih za prihodnost, je bolj ali manj nesmotrno, saj je ta zaradi trenutne situacije povsem negotova. A če lahko vsaj za malo odmisliva trenutno situacijo, kako naj bi zgledala vaša prihodnost?

ŽVAK: Prostor sproti urejamo in ga nadgrajujemo v skladu s potrebami, tako smo lani imeli bazen. Letos smo naredili kuhinjo in uredili sosednji travnik. Za naprej bomo pa še videli.
 
DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

ŽVAK: Pri organizaciji koncertov nam gre najbolj na živce, ko pride igrati odličen band, vendar zaradi majhne udeležbe tega skoraj noben ne vidi.

DEJAN: Čemu v takšnih primerih pripišeš to okoliščino? Je za to kriva slaba promocija, neatraktivna lokacija, zasičenost trga s koncerti, slabo vreme itd.? O katerem ali katerih bandih sploh govoriva?

ŽVAK: V Kontejnrju lahko to krivdo pripišemo mnogim stvarem. Definitivno ne delamo poudarka na promociji, večinoma ustvarimo le dogodek Facebooku, vendar v današnji dobi moderne tehnologije se nam to zdi čisto dovolj. Lahko bi plakatirali po Postojni, vendar sem mnenja, da s tem ne bi privabili veliko ljudi. Te dni se zdi hecno govoriti o prenasičenosti koncertov, ampak definitivno obstaja. Velikokrat se zgodi, da se križamo tudi s tremi drugimi klubi. Govoriva predvsem o bandih, ki ne preigravajo panka ali metala, ampak se nam muzika še vedno dopade. Če so nam zelo všeč, pa jih delamo kar zase, pa četudi pride le pet ljudi. Tako lahko izpostavim Feedbacker in Calf, ki so igrali prvič in to praktično le meni in še trem.

DEJAN: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

ŽVAK: Najbolj nas veseli, ko je že vse napravljeno, prvi band začne igrati, mi pa ga spet žingamo.

DEJAN: Ali pri bandih, s katerimi sodelujete, kar koli pogrešaš?

ŽVAK: Ne.
 
DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo? Če odmisliva korono, ki je tako ali tako postavila vse na glavo ...

ŽVAK: Najbolj nas je presenetilo zanimanje za igranje v našem placu. Nikoli si nismo mislili, da bomo delali kar koli razen lokalnih bandov. Tako se pa po celi Angliji šušlja, da se nekje čez Savo nahaja prostor, ki je dobesedno kontejner in ne le da bandi pridejo igrati, temveč tudi obiskovalci vedno napolnijo prostor.

DEJAN: Kaj naj rečem na tole drugega kot: »Čestitam!«
 
DEJAN: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor niste želeli izpolniti?

ŽVAK: Nek ruski grindcore band je želel imeti lastno ozvočenje, razsvetljavo in krsto na odru. Zaradi prostorske stiske našega placa jih seveda nismo bili sposobni delati.

DEJAN: Pa ste jih morda vprašali, zakaj sploh potrebujejo krsto? Mislim, tako iz radovednosti ...

ŽVAK: Če rabi, rabi. Nisem spraševal, vendar mislim, da je bila krsta še najmanjši problem (hehe).

DEJAN: Imaš na svojem seznamu želja morda še kakšen band, ki bi ga rad predstavil postojnski publiki?

ŽVAK: Imamo več kontejnrskih projektov, že znane grinderje F.T.D., novopečene powerviolencerje CarlxJohnson in kmalu se bo predstavil tudi nov death metal projekt.

DEJAN: In morda veš, kaj se dogaja z Morbid Creation?

ŽVAK: Sam nisem član Morbid Creation, a vseeno vem, da je band na trajnem dopustu. Skoraj vsi njegovi člani pa so igrali oziroma igrajo tudi pri drugih bandih.

DEJAN: Kaj bi priporočal mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

ŽVAK: Važno je poznavanje lastne opreme in uživanje na odru, pri katerem občasno pomaga mrzel špricer.

DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo z vami?

ŽVAK: Glede pogojev nismo zahtevni. Band mora biti kolektivu všeč in biti finančno majhen zalogaj.

DEJAN: Torej se Master, ki si jih omenil malo prej, niso izšli zaradi financ?

ŽVAK: Uradnega razloga nisem nikoli dobil, obljubil sem jim pašto, pico in nekaj za v žep, kaj je boljšega? Potem so pa datum potrdili v Firencah.

DEJAN: Trenutno je vlada dodatno zaostrila pogoje za izvajanje koncertov, zaradi česar so minuli vikend nastopili The Canyon Observer v Mariboru pred največ 50 ljudmi, Srd in Britof pa pred največ 200-glavo množico. So te omejitve za vas sprejemljive do te mere, da bi se sploh lotili kakšnega koncerta?

ŽVAK: Naš plac je zelo majhen in niti ne sprejme več kot 50 ljudi, tako da s tem nimamo problemov. Zaradi moralnih zadržkov čakamo, da se stanje umiri.
 
DEJAN: Kaj pa z lastnim bandom? Lahko opišeš, kako tam potekajo stvari? Ste produktivno izkoristili »višek prostega časa«?

ŽVAK: Korona ne vpliva na delovanje F.T.D., saj tako ali tako nimamo vaj. Se pa vseeno pripravljajo novi projekti in izdaje.

DEJAN: Nimate vaj?! Kljub tveganju, da se bom s svojim vprašanjem osramotil ... Kje in kako pa pišete komade?

ŽVAK: Zaradi pomanjkanja časa z vajami res ne utegnemo. Vendar če koga zanima ustvarjalni proces F.T.D.-ja, ga lahko doživi tudi sam. Naredili smo spletno stran, kjer se nahaja generator riffov. Grozno slab produkt mojih programerskih začetkov, vendar lej, DELA!

Z njim smo si velikokrat pomagali pri kreiranju komadov. Zdaj sem pa menjal na fretlessa in mi itak ne pomaga, saj je koncept tona izzvenel.

DEJAN: Glede novih projektov pa že lahko izdaš kaj konkretnega?

ŽVAK: Kar se tiče novih projektov, nisem nikjer član jaz, tako da bom izdajanje prepustil kar članom. CarlxJohnson je zunaj, poslušate ga lahko na YouTubu ali Bandcampu, še en death metal projekt je že posnet, mislim, da se čaka samo še miks. Do izida tega intervjuja bo morda že zunaj.
 
DEJAN: Kdaj pa nadaljujete s svojim programom? Že imate kaj v planu? Bi želel kateri dogodek posebej izpostaviti?

ŽVAK: Za zdaj ni nič pripravljeno. Smo pa dogovorjeni z bandi, ki bi morali igrati letos, da bodo igrali enkrat drugo leto.
 
DEJAN: Zadnje besede za konec?

ŽVAK: Samo da se špila in žinga!

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
18. 1. 2021
Ashine
Intervju
15. 1. 2021
Snovalci slovenske metal scene: Bastian Doblekar
Intervju
24. 12. 2020
Tristwood
Intervju
18. 12. 2020
Snovalci slovenske metal scene: R.A.F.A.L.
Intervju
27. 11. 2020
Snovalci slovenske metal scene: On Parole Productions
Intervju
20. 11. 2020
Srd
Intervju
18. 11. 2020
Mephistophelian
Intervju
13. 11. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Svarunova noč
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška