INTERVJUJI

1. 1. 2001

Hammerfall

Sprašševal: Peter Gregorc
Odgovarjal: HAMMERFALL
Ta intervju je naš prvi s kakšno od bolj znanih skupin. Najprej sem govoril z Oscarjem (kitara), ki je povedal, da pevec Joacim zaradi težav s sluhom ne daje intervjujev že skoraj eno leto.
Ob dogovorjeni uri sva se dobila v šotoru za novinarje, naročila pivo in intervju se je začel.


PETER:
Živjo! Za začetek standardno vprašanje: Povej nekaj o zgodovini skupine, kdo je v njej sedaj.

HAMMERFALL:
Skupino sem ustanovil leta '93, takrat več ali manj za zabavo. Pet se nas je zbralo, družila nas je ena stvar - želja po igranju heavy metala. Leta 1996 smo dobili novega pevca, Joacima, skoraj istočasno pa smo dobili tudi založbo.
Mi o volku... pridružil se je Joacim. Na vprašanje, kaj je spremenilo njegovo odločitev o (ne)dajanju intervjujev je povedal, da ga nič ne more ustaviti, da ne bi dal vsaj nekaj izjav za Paranoid. No ja, malce pretiravam, a vseeno je bil to eden izmed redkih intervjujev z Joacimom lansko leto, vsekakor pa edini v Wacknu.
Posneli smo ploščo Glory To The Brave za neko nizozemsko založbo. Kmalu so album slišali pri Nuclear Blastu, ga kupili in ponovno izdali leto kasneje.

PETER:
Preden sem slišal vaš prvenec so mi rekli, da je vaša glasba mešanica med glasbo Helloween in besedili Manowar. Ste že kdaj prej slišali tako primerjavo?

HAMMERFALL:
No ja, podobne izjave smo že slišali. Oglasi se Joacim: A vseeno so besedila drugačna od Manowar...

PETER:
Power, glory, steel? Kje je tukaj razlika?

HAMMERFALL:
Naša besedila so bolj epska, “za njimi je več zgodbe”, pa tudi nismo tako jezni, kot so oni. smeh.

PETER:
Vaš prvenec je bil zelo uspešen, ste pričakovali tak uspeh?

HAMMERFALL:
Sploh ne. Vse kar smo hoteli je bilo to, da posnamemo dober heavy metal album. To je bilo leta 1996, metal scena je bila takrat zelo v zatonu. Zato smo bili veseli že, ko smo uspeli posneti album.

PETER:
Tudi vaš drugi album, ki je izšel leto po prvem, so fani dobro sprejeli. Ali boste nadaljevali delo v tem tempu (1 album na leto)?

HAMMERFALL:
Ja, danes bomo izdali nov album smeh. Ne, na turneji smo že od izida drugega albuma, Legacy Of Kings, tako da se moramo malce odpočiti in se posvetiti novemu albumu. To bomo storili letos jeseni. Proti koncu leta bomo začeli delati nov album in ga izdali avgusta, septembra drugo leto.

PETER:
V zadnjem času ste zamenjali zasedbo v bendu. Kdo je prišel na novo?

HAMMERFALL:
Niti ne, večina menjav je bila pred izidom albuma, kasneje smo menjali malo.

PETER:
No ja, od prvega albuma sta ostala le vidva.

HAMMERFALL:
Drži, takoj po izidu je nekaj članov skupine odšlo. Predzadnji je v skupino prišel basist Magnus. On je igral na drugem albumu. Pred kratkim pa smo zamenjali bobnarja.

PETER:
To sem vaju ravno hotel vprašati. Ali je Anders enakovredna zamenjava za Patrika?

HAMMERFALL:
Če povem po pravici, je Anders dosti boljši bobnar. Rad igra jazz. No ja, ne vem, če ga rad igra...igra ga zelo dobro. Obvlada menjave hitrosti, čudne jazzovske ritme.

PETER:
Bo ostal v skupini ali je v njej le začasno?

HAMMERFALL:
Ne vem še. O tem se bomo pogovarjali po tem festivalu (Wacken Open Air 1999 op.av.). Najet je bil le za festivale. Ujeli smo se zelo dobro. Tega nismo pričakovali ne mi ne on. Bomo videli. Svet pa bo to vedel čez nekaj mesecev.

PETER:
Lansko leto ('98 op. av.) ste imeli evropsko turnejo, kasneje pa ste igrali tudi z Death. Vsi vemo, kakšno je sedaj Chuckovo stanje. Upam, da niste bili zadnji band, ki ste igrali skupaj z Death.

HAMMERFALL:
Ne ne, Chuck bo premagal bolezen, on je borec, ne bo se vdal. Nekaj časa se že nismo slišali, tako da nimam točnega podatka, kako je z njim te dni, a verjamem v to, da bomo še kdaj igrali skupaj!

PETER:
Ko ravno govoriš o igranju na koncertih...zakaj niste prišli v Slovenijo?

HAMMERFALL:
Vse je rokah organizatorjev. Tega dosti ljudi ne razume (ali pa noče razumeti). Band sam ne more izbirati krajev, kjer bo igral.

PETER:
No ja, organizatorji nas pa pošiljajo, naj govorimo z skupinami.

HAMMERFALL:
Ne, organizator naj kontaktira našo agencijo. Drugače je nemogoče. Organizatorji pa prelagajo odgovornost na druge, ker niso sposobni pripeljati skupine in organizirati koncerta.

PETER:
Dobro, to temo smo obdelali...kaj pa pravita na glasbeno sceno danes?

HAMMERFALL:
Stvar se spreminja na boljše. Počasi, a se! Dandanes je dosti več melodije v glasbi, tudi v mainstream glasbi.

PETER:
Kaj pa “Selloutica”?

HAMMERFALL:
Zgleda da se pri svojem delu zabavajo. Če je to res, potem naj delajo to naprej. Joacim pa je bil drugega mnenja:Spremenili so stil, izdali so nekaj, za kar so bili prej simbol.

PETER:
Kaj pa Iron Maiden? Bruce je nazaj, vrnil se je Adrian.

HAMMERFALL:
Upam, da bo pomagalo. smeh.<

PETER:
Rekli so, da je zdaj pravi čas, da se metal vrne.

HAMMERFALL:
To je sicer ok, a upam, da bo zraven tudi kakšen nov band. Iron Maiden so imeli svoj vrhunec v '80. Če pa bodo zopet tako popularni, kot so bili takrat, je to velik plus za vse metal bande.

PETER:
Pa da malce spremenimo temo: Verjetno se ne spominjate podrobnosti koncertov. V Salzburgu je Joacim napovedal “Our next song is a cover...”...vsi so pričakovali Breaking The Law, eden od kolegov pa je kričal “I WANT OUT” in Joacim je rekel: “You want out? There's the exit!”. Ste idejo za priredbo tega komada dobili tam ali ste že imeli to v planu?

HAMMERFALL:
Spominjam se...Smešno naključje. Ne, ne, takrat smo imeli že vse posneto. Tvoj kolega je najbrž že kje slišal, da smo posneli single.

PETER:
Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

HAMMERFALL:
To je zadnji nastop zunaj Švedske letos, doma bomo imeli zaključno zabavo. Potem pa se začne delo za nov album.

PETER:
Pa smo pri koncu intervjuja (ja, piva je zmanjkalo). Bi še kaj dodali?

HAMMERFALL:
Pozdrav vsem bralkam in bralcem revije Paranoid! Upam, da se kmalu vidimo! Mogoče pridemo tudi v Slovenijo, a je vse odvisno od organizatorjev.

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija