INTERVJUJI

6. 2. 2001

Scaffold

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: ALEŠ
Intervju s Scaffoldovim pevcem Alešem je po velikih zapletih (Aleševo četrtkovo snemanje filmov in moj sobotni maček) končno nared. Trapasto nedeljsko popoldne sva preživela pred računalnikom in stipkala tale intervju. Ker se je v intervjuju Aleš razgovoril, jaz ne bom več nabijal z uvodom. Izvolite, preberite si...


MATIJA:
Evo, začniva klasično – povej bralcem par besed o bandu Scaffold.

ALEŠ:
Najprej lep pozdrav vsem bralcem in slušalcem (smeh). V bandu nas je pet, včasih tud štirje. Kdor nas še ne pozna, naj povem, da smo bolj živi (live) band. Muzika govori zase, ko pa nas vidite v živo, pa spoznate bistvo Scaffold (ime banda pomeni morišče, če že koga zanima). Igramo že nekaj časa, recimo od 1994, čeprav so bile vmes težave s člani, menjanje postave. Aktivno pa nastopamo od 1998. Ja, takrat se je vse začelo. Glavna stvar – igramo death metal – obvezno!!!

MATIJA:
Kdo ste člani in iz katerih slovenskih vasi prihajate?

ALEŠ:
Enostavno – metalce moraš iskati po celi državi (pizda materna!!!), da zbereš procent metalske populacije in med njimi najdeš kakšnega glasbenika. Relacije: Ljubljana – Kamnik - Postojna. Robi, Gorazd in Aljoša so iz Ljubljane, jaz sem iz Kamnika (Chopov sosed, samo druga vas, hehe), Seba pa je postojnski duh (po domače Skup'k). Robi je za bobni, Gorazd in Aljoša sta kitarista, bass ima naš duhec, jaz pa igram na svoj inštrument, mikrofon. Radi jemo.

MATIJA:
Kva?! Radi jeste?

ALEŠ:
Odvisno od religije in od vsakega posameznika. Pestro, jaz pa jem vse.

MATIJA:
Zakaj ti gre pa zdej hrana po glavi?

ALEŠ:
Ker komaj sedim in sem ravno od kosila – župa, govedina pa tenstan krompir me še zmeri žulta, ti me pa nalivaš s sokom.

MATIJA:
Sem ti ponudil pivo, pa nočeš!

ALEŠ:
Moja vest mi pravi 0,00 promila. Hvala!

MATIJA:
Ok, greva nazaj na resne stvari. Kako kaj vaše koncertiranje po Sloveniji, odigrali ste že kar nekaj koncertov?

ALEŠ:
Ja, hvala bogu, pa tudi tistim, ki so nas vabili na koncerte. Se priporočamo še za naprej. Skozi moramo dat še Štajersko, Celjsko, malo Dolenjske, tudi Zagorce je treba še obiskat, pa Kranj (Gorenjci, kje ste!). Tako da bomo prekosili celo Slovenijo, igrali pa smo tudi že v Zagrebu. Včasih je bilo boljše, všasih slabše, paše zraven koncertov. Dejte jih organizirat! Pa hodit na njih!

MATIJA:
Kakšna pa se vam zdi publika na vaših koncertih. Ste zadovoljni z njenim odzivom, ali samo stojijo in gledajo?

ALEŠ:
Zmeraj boljše je. Podpiram tudi tiste, ki samo poslušajo. Koncert je koncert, tam se dejmo spoznavat pa bangat z glavo. To nam je bistvo. Razumem, da nas nekateri še ne poznajo, težko pa je noret na nepoznano glasbo, če nisi ravno pijan. Zato pa so demoti.

MATIJA:
Saj res, kako napreduje izdaja vašega prvega demota, Morbid World – Evil Empire?

ALEŠ:
Izšel bo na CDju, ki se ga bo dalo dobiti čez 2 meseca. Jebe nas denar, nič drugega. Nimamo menedžerja in vse delamo sami, pa se malo zavleče. Posneli pa smo ga že avgusta 2000, ampak to ni važno. Važno je da izide, kar mislimo pokazati.

MATIJA:
Koliko komadov in kateri (če ni skrivnost) bodo na njem? Kakšna bo naslovnica?

ALEŠ:
Preklet firbec firbčen. (Pač ne morem iz svoje kože, op. av.) To je še svetovna skrivnost, bodo pa gor komadi, ki ste jih že slišali na prvih live posnetkih, Live... 6661. Trije komadi bodo stari, z live posnetkov, dva pa sta nova, čeprav jih že igramo na koncertih. Na naslovnici mi vidimo eno sporočilo, vi si pa poskušajete predstavljati isto, kar boste pregledali v zgibanki. Povezava bo med naslovom in sliko.

MATIJA:
Zgibanki, he, he!! Zakaj ne rajši slikanica?

ALEŠ:
Pobarvanka, če hočeš.

MATIJA:
Kaj pa posnetki Live...6661? Jih tudi nameravate izdati za širši krog publike?

ALEŠ:
To je že izdano in se jih da dobiti. Kaseto se da dobiti zastonj in so v teku že kakšno leto. Kdor jo hoče, naj pokliče (031/369-257, Aleš) in mu jo pošljemo.

MATIJA:
Zastonj? Pa znese z denarjem?

ALEŠ:
Ne sprašuj o tem. Treba je vlagati v band, tvegat in si odtrgat od ust...

MATIJA:
Kaj pa misliš o slovenski metal sceni?

ALEŠ:
Pestro, zelo pestro. Veliko je različnih bandov. Tisti, ki smo, dajmo vztrajat. Naj ne zatiramo malčkov, ki vstopajo v sceno, ampak jim dajmo muziko, če je še ne poznajo. Ne tičite doma, hodite na koncerte. Podpirajmo se med sabo, kdo drug nas pa bo?

MATIJA:
Že iščete založbo, ali nameravate to doseči s prihajajočim Morbid World - Evil Empire?

ALEŠ:
To željo imajo vsi bandi. Gledamo, katere založbe so, iščemo jih. CDje bomo pošiljali okrog po celem svetu – in čakali! V tihem pričakovanju pa delali naprej in koncertirali.

MATIJA:
Kateri bandi so vas inspirirali pri igranju? Kateri so vzorniki?

ALEŠ:
Če ne povem točno kateri, so vsi od A do Ž v death metalu, poslušamo pa ves metal, čeprav Gorazd posluša tudi narodnozabavno, vmes pa se najde tudi kakšna klasika.

MATIJA:
Lahko pričakujemo v prihodnosti kakšen stranski, narodnozabavni projekt Scaffold? Mogoče že išete harmonikarja?

ALEŠ:
Ne, ga imamo že v bandu (Gorazd). To sploh ni problem, rabimo samo še enega jodlarja, imenovali pa bi se Klavnica. Čeprav se o tem ne bi vsi strinjali, tako da je to lahko samo naša nočna mora. Ne predstavljam si sebe v dolgih gatah, škornjih do kolen, pa s Kekčevim klobukom.

MATIJA:
Da se vrneva nazaj na prejšnje vprašanje, kateri pa so tvoji najljubši bandi?

ALEŠ:
Moji najljubši – Götterburg metal: od staroselcev At The Gates do Amon Amarth, moram omeniti še Dismember, Gardenian... Zadnje čase sem fasciniran nad Cradle Of Filth, Immortal, čeprav ne poslušam veliko black metala. Velik vpliv name imajo death metalci, zdaj sem si kupil Mortician, čeprav imam raje naravne bobne, Immolation, Cannibal Corpse, Dying Fetus, Morbid Angel, Hate Plow... Še malo mehkejših, »to je samo zaradi pičk«: Stratovarius, Ivory Tower, Shadow Gallery,... Nekako na hitro bo to vse. Še thrash: Testament, Forbidden.

MATIJA:
Se strinjaš s tem, da ste Scaffold slovenski Morbid Angel?

ALEŠ:
Ne – vsak band je samo svoj, nismo kopija Morbid Angel, se pa strinjam da imajo na nas zelo velik vpliv. Nisi edini, mnogi slišijo Morbid Angel v nas. Igramo glasbo, ki gre iz nas. Si kar žreš – you are what you eat.

MATIJA:
Kdaj boste slavni?

ALEŠ:
Ko pridemo v Hollywood. Prej je treba spoznat Jima Carreyja, da nas spravi v en film.

MATIJA:
Saj, res. Ti si tudi igral v filmu V petek zvečer. Boš nadaljeval s svojo igralsko kariero?

ALEŠ:
Največji film je tisti, ki ga živim. Če bo priložnost, bom še kje igral.

MATIJA:
Zdej bova pa morala nehat, da ne bo intervju predolg. Za konec povej še kaj za bralke in bralce Paranoida, lahko pozdraviš prijatelje in sorodnike, pa koš poljubčkov za oboževalke, pa bla bla...

ALEŠ:
Intervju je itak že predolg, vsi so nehali brati že na polovici, tistim, ki pa ste vztrajali do konca, naj pa povem, da preberite še kakšen dober intervju, poslušajte metal, upam da se vidimo tudi osebno, da poveste kritiko na nas in na našo glasbo (čeprav delamo iz sebe in ne za druge – denar). Delajte kar vam paše – pijte, jejte in se ljubite. Rad vas imam vse! Bla, bla, bla.... Za oboževalke pa tako kot je rekel Chop: koš poljubčkov, kaj več pa drugič (v živo, na seniku).
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana