Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

10. 3. 2001

Freedom Call

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: DANIEL
Freedom Call so zelo obetavni nemški melodični heavy metalci. So zelo mlad band, ki sta ga leta 1998 ustanovila pevec/kitarist Chris Bay in bobnar Daniel Zimmermann, mnogim bolj poznan kot bobnar Gamma Ray. V začetku letošnjega leta so izdali svoj drugi album, Crystal Empire, ki se je uvrstil na 95. mesto nemške lestvice 100 najbolje prodajanih albumov. Sogovornik v intervjuju je bil Daniel Zimmermann, ki je povedal marsikaj zanimivega o obeh bandih, v katerih igra. Intervju je bil narejen 3. februarja v Salzburgu, na turneji s Hamerfall in Virgin Steele.


MATJAŽ:
Trenutno ste na polovici turneje. Kako ste zadovoljni z njo do sedaj?

DANIEL:
Ja, smo zelo zadovoljni in dobro razpoloženi. Reakcije fanov so zelo dobre. Že v Skandinaviji, kjer se je turneja začela, je bilo že pred našim nastopom slišati krike “Freedom Call, Freedom Call”. Ker smo le predskupina, tega res nismo pričakovali.

MATJAŽ:
Je to vaša prva večja turneja?

DANIEL:
Ne, je pa največja, kar smo jih imeli do sedaj. Leta 1999 smo bili kot predskupina skupaj na turneji s Saxon in Skew Siskin. Maja istega leta smo imeli kratko turnejo po Franciji skupaj z Angro. To je torej naša tretja turneja.

MATJAŽ:
Ste mogoče že igrali na kakšnih večjih festivalih?

DANIEL:
Ja, lansko leto smo igrali na Wacken Open Air festivalu. Toda igrali smo zgodaj zjutraj ob 10.30, kar pa ni najboljši čas za metal. Vseeno je bilo za nas zelo zabavno, saj smo lahko igrali na velikem odru. Bilo je v redu, zelo dobra izkušnja za nas, čeprav takrat pod odrom ni bilo veliko ljudi. Vendar so se tako kot mi tudi oni zelo zabavali. Mogoče se bomo, ne letos, ampak leta 2002 vrnili in igrali kasneje, recimo okoli petih, šestih popoldne.

MATJAŽ:
Včeraj v Grazu ste igrali 6 pesmi; 3 iz prve in 3 iz druge plošče. Igrate vedno iste pesmi ali menjate svoj repertoar?

DANIEL:
Te pesmi igramo že vse od začetka turneje. S set listo smo zelo zadovoljni, saj je zelo razgibana. Je dobra kombinacija hitrih in počasnejših pesmi…Mislim, če igraš le 6 pesmi, ne moreš igrati le hitrih, ker ljudje postanejo zdolgočaseni. Moraš vnesti malo napetosti, kot na primer z The Quest, kjer so počasnejši deli, kjer publika lahko bolj prisluhne. Nato pa imamo zopet hitrejšo pesem. Med starimi pesmimi se je bilo težko odločiti, saj jih je veliko želelo slišati Over The Rainbow in podobne; vendar, 6 pesmi je malo. Bilo je težko, a mislim, da imamo dober set. Vadili smo več pesmi; Farewell in Out Of The Rainbow z novega albuma. Mogoče bomo kasneje, ko se vrnemo v Nemčijo, malo spremenili repertoar. Vendar sedaj smo tako mi kot občinstvo zadovoljni s setom. Zato zaenkrat ne bomo spremenili ničesar.

MATJAŽ:
Kje imate največ fanov, v Nemčiji najbrž?

DANIEL:
Hm…Na Švedskem nam je šlo zelo dobro. Tam je veliko Freedom Call fanov. V Italiji, še posebej na jugu, nam gre zelo dobro in seveda v Nemčiji, pa tudi v Franciji, da je ne pozabim. Zelo dobro nam gre tam.

MATJAŽ:
Kaj pa Grčija? Ste že kdaj igrali tam?

DANIEL:
Z Gamma Ray sem že igral tam, s Freedom Call pa še ne. A mislim, da nam tam ne gre preveč dobro. Grčija je nekaj posebnega, drugačnega.

MATJAŽ:
Imate kaj problemov s tem, ker vas, predvsem doma, novinarji primerjajo z Gamma Ray in Helloween?

DANIEL:
Ne, s tem nimamo problemov. Novinarji vedno nekaj primerjajo, to je njihovo delo. Če mi nekdo reče, da smo kopija Gamma Ray, zame to ne drži. Razen dejstva, da igram tudi pri Gamma Ray. Sem bobnar obeh bandov, imam svoj stil igranja, vendar sama glasba je drugačna. Ko pišem pesmi za Gamma Ray, te vedno izhajajo iz riffa…: “it`s riff music, guitar riff music”. Kasneje pride zraven melodija. Kai združi riffe z melodijo. Pri Freedom Call gre to drugače. Najprej najdemo melodijo, okoli katere začnemo graditi komad. Če je potrebno veliko kitar, jih dodamo. Vzemi za primer komad We Are One: ta, ta, ta, ta…To so klaviature in tu je tudi poudarek na njih…tu ni bilo potrebno dodati dosti kitar. Klaviature so zelo pomembne za nas, medtem ko so pri Gamma Ray bolj stranskega pomena, le malo za atmosfero. Torej so razlike med nami in Gamma Ray. Tudi pevca pojeta čisto drugače. Glede Helloween moram reči, da so zelo vplivali na našo glasbo. Bili so prvi s kombinacijo melodičnih, hitrih, power stvari. Ja, so vplivali na nas in če nas primerjajo z njimi, si to štejemo v čast.

MATJAŽ:
Ali je klaviaturist, ki je z vami na turneji, sedaj tudi član banda?

DANIEL:
V bandu smo začeli kot kvartet, saj nismo bili sigurni, kako bi se obneslo s klaviaturistom in zato se nismo odločili za petega člana banda. Tako imamo gostujočega klaviaturista, ki tudi prihaja iz Hamburga. Poznamo ga zelo dobro in vemo, da svoje delo odlično opravlja.

MATJAŽ:
Zdi se, da vsi nemški heavy metal bandi prihajajo iz Hamburga.

DANIEL:
Ha, ha, ha…Ne, nekaj jih je tudi iz drugih krajev. Ja, Hamburg je veliko mesto z zelo razvito kulturno sceno. Tam je veliko koncertov, glasbenikov, skupin…Ja, Hamburg je nekaj posebnega. Veliko znanih bandov prihaja od tam. Vendar imaš tudi na jugu dobre bande, Primal Fear na primer. Ti prihajajo iz okolice Stuttgarta.

MATJAŽ:
Obstajajo kakšne razlike med fani s severa in tistimi z juga?

DANIEL:
Ja, tisti z juga so zelo, zelo “vroči”. So pravi entuziasti, zelo ognjeviti, na pamet poznajo vsa besedila in pojejo cele komade. V tem je razlika, da znajo čisto cele komade na pamet. Vendar imaš na severu, tudi v Nemčiji, nekatera mesta, kjer so fani prav tako divji. So tudi zelo glasni, veliko vpijejo, slemajo, so pravi “headbangerji”, vendar ne pojejo toliko. To je razlika med severom ni jugom. A vseeno za vse velja, da so zelo dobro razpoloženi in pripravljeni za žur.

MATJAŽ:
Je težko igrati v dveh bandih hkrati?

DANIEL:
Ja, včasih je težko uskladiti delo v obeh bandih. Z delom za novi album za Gamma Ray sem začel decembra. Naredil sem 8 skladb, ostalo pa bom marca, ko končamo turnejo s Freedom Call. Trenutno ostali delajo na teh 8 skladbah in maja bo že izšel single. Na njem bodo 3 nove pesmi in Thin Lizzy priredba Angel Of Death. Album bo izšel konec poletja in za september, oktober načrtujemo veliko turnejo.

MATJAŽ:
Boste z Gamma Ray igrali na kakšnih festivalih? Mogoče zopet v Wacknu?

DANIEL:
Ne, v Wacknu smo igrali lansko leto in tam hočejo vsako leto malo zamenjati nastopajoče, spremeniti seznam bandov. Leta 2002 bomo zopet v Wacknu. Za letos pa je že potrjen nastop na Gods Of Metal festivalu v Italiji.

MATJAŽ:
Lahko kaj več poveš o novem Gamma Ray albumu, če ni skrivnost, seveda?

DANIEL:
No, skrivnost…Vsak bo prispeval svoje pesmi. Zopet bomo vsi štirje napisali besedila in ja, bo dobra kombinacija hitrih, tipičnih Gamma Ray komadov, veliko heavy double-bass pesmi. Pa tudi ena balada bo na njem. Bo dobra kombinacija, ja. Bo tudi nekako konceptualen. Nek naš prijatelj je napisal knjigo o skrivnostnih družbah, razsvetljenstvu, o “New world order” in podobnih stvareh. Vendar je knjiga preobsežna. Če bi naredili pravi konceptni album o tej knjigi, bi rabili zelo veliko časa in na koncu bi imeli lahko za okoli 10 CD-jev glasbe. No, Kai nam je rekel, naj preberemo knjigo in vsak naj si izbere svoje teme iz nje in napiše besedila. Vendar jih poskušamo pisati bolj na splošno. Kot sem že rekel, če bi šli v podrobnosti, bi šlo predaleč.

MATJAŽ:
Torej pri Gamma Ray vsi pišete besedila.

DANIEL:
Ja, vsak jih napiše po svoje. A na koncu moramo govoriti s Kaiom, da najdemo prave besede, da jih bo lahko kar najbolje zapel. Tako skupno delamo na besedilih, moramo. Vendar v začetku naredi vsak po svoje, nato pa mogoče kaj spremenimo.

MATJAŽ:
Kakšna je razlika, če igraš z Gamma Ray ali s Freedom Call? Gamma Ray je vedno glavni band, Freedom Call pa predskupina.

DANIEL:
Ja, Gamma Ray je že star, uveljavljen band, ki je nastal pred 10 leti, izdal 6 albumov in ima za seboj veliko zgodovino. Freedom Call, na drugi strani, je mlad band, pravkar smo izdali drugi album. Torej razlika je: Gamma Ray igra kot headliner uro in pol, Freedom Call pa 35 minut. Moraš narediti kar najboljše pesmi, albume in potem vidiš, kam te to pripelje.

MATJAŽ:
Katera je tebi najboljša pesem na novem albumu?

DANIEL:
The Quest. V njej najdeš praktično vse. Je polna čustev in občutkov, v njej je bolj baladni del in tudi heavy del z double-bassom, dosti je lepih melodičnih solaž, melanholije, skratka vsega. Všeč mi je.

MATJAŽ:
Kdo piše besedila pri Freedom Call?

DANIEL:
V glavnem jih jaz. V začetku pridem z idejo za besedilo in nato…Veš, vedno moraš delati skupaj s pevcem, ne moreš delati čisto po svoje. Misliti moraš na pevca, kako bi to odpel, kaj bi rad, česa je zmožen…Osnovne ideje so moje, nato pa se o njih pogovorimo, gremo v studio in tam vidimo kako in kaj.

MATJAŽ:
Kaj pa pesem Freedom Call, misliš, da lahko postane vaša himna?

DANIEL:
Ja, zakaj ne, zakaj ne. Naslov je enak imenu banda, torej zakaj ne. Je tipična Freedom Call pesem, v našem tipičnem stilu z lepo melodijo, je hitra, z double-bassom. Vendar, na koncu morajo fani odločiti, katere pesmi bodo izbrali za svoje himne.

MATJAŽ:
Lahko za konec poveš še nekaj za naše bralce.

DANIEL:
OK. Danes igramo tu v Salzburgu, turneja zaenkrat poteka zelo dobro in upam, da kdaj pridemo tudi v Slovenijo. Mogoče tudi bolj proti jugu, na Hrvaško, v Jugoslavijo. Bomo videli. Bodite potrpežljivi in se vidimo takrat.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija