Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

12. 9. 2003

Callenish Circle

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: PATRICK
Čeprav Callenish Circle obstajajo že desetletje, so bili do pred nedavnim publiki dokaj neznan band. Stvari so se spremenile s podpisom za Metal Blade, kjer so po Flesh_Power_Dominion letos izdali naslednji album My Passion // Your Pain. Band lahko bolje spoznate kar takoj, iz besed, ki jih je za Paranoid napisal vokalist Patrick Savelkoul.


MATIJA:
Album My Passion // Your Pain je že izšel. Kakšni so prvi odzivi nanj, v primerjavi z vašimi pričakovanji?

PATRICK:
Prvi odzivi so bili silni, tako s strani tiska kot fanov... samo poglejte izredne kritike na naši spletni strani. Seveda smo bolj ali manj upali na dobre odzive, vendar nikoli ne veš 100%, kako bodo fani in tisk reagirali na nov material. Na srečo so bili odzivi odlični, z njimi smo nedvomno resnično zadovoljni.

MATIJA:
My Passion // Your Pain je izšel le nekaj več kot leto za svojim predhodnikom. Je bil za to kakšen poseben razlog, ali imate zgolj veliko idej?

PATRICK:
Flesh_Power_Dominion smo posneli že spomladi 2001. Takrat nismo imeli pogodbe za izdajo, zato je trajalo nekaj časa, da smo dobili založbo, seveda pa je Metal Blade želel izdati Flesh_Power_Dominion na najboljši možni način. To pomeni, da so potrebovali nekaj časa, da so vse pripravili tako dobro, kolikor se da. To sta tudi dva razloga, da je Flesh_Power_Dominion izšel šele v začetku 2002. Če preštejete, sta tu dve leti med snemanjema albumov, in novi album nedvomno ni bil narejen v naglici. Mogoče malenkost zgleda tako s strani zunanjega sveta, vendar pa smo si nedvomno vzeli čas za pisanje in snemanje tega albuma. Vedeti moraš, da smo izredno izbirčni kadar gre za naš lastni material. Vsi moramo biti 110% zadovoljni z njim in prepričani vanj, sicer ga ne posnamemo.

MATIJA:
Zadnji trije komadi na albumu imajo skupen koncept. Zakaj torej niso združeni v en komad?

PATRICK:
Ker ima vsak od treh delov komada svojo lastno identiteto.

MATIJA:
Ste mogoče že razmišljali o skupnem tekstovnem konceptu za cel album?

PATRICK:
Ne... To ni bil nikoli naš namen, čeprav veliko besedil govori o osrednji temi, katera so »ekstremna človeška čustva«. Glavna tema besedil so različna ekstremna človeška čustva kot so sovraštvo, žalost, jeza in ljubosumje. Nekatera besedila temeljijo na osebnih izkušnjah, nekatera so fiktivna. Ronny (glavni tekstopisec) se rad spravi v specifična stanja duha, s tem poskuša izraziti občutke, katere ljudje dobijo v določenih situacijah. Zapiše jih tako, da jih je možno razlagati na več načinov.

MATIJA:
Katere bande ste poslušali med snemanjem albuma? V kolikšni meri misliš, da so vplivali na vaše delo?

PATRICK:
V bistvu ne vem katere bande so poslušali ostali člani v studiju, jaz pa sem v glavnem poslušal trance in club glasbo med snemanjem... ne nakladam!

MATIJA:
Imate novega basista Reneja Rokxa. Kaj se je zgodilo z Rolandom Schuschkejem?

PATRICK:
Ne dajem več komentarjev o Rolandovem odhodu. Odločili smo se, da je za obe strani najboljše, da se z njim razidemo. Sedaj smo v bandu zadovoljni z Renejem. Primer zaključen!

MATIJA:
Kaj vas po tvojem mnenju razlikuje od švedskih melodičnih death metal bandov?

PATRICK:
Preprosto nadigramo večino švedskih bandov... v živo na odru in na CD-ju! :o)

MATIJA:
Predno ste podpisali za Metal Blade, ste imeli nenehne težave z založbami. So te težave sedaj končane?

PATRICK:
Na srečo te težave sedaj sodijo v preteklost... Odkar smo podpisali z Metal Blade Records gredo stvari spet v pravo smer. Sedaj se končno lahko osredotočimo na tisto, kar naj bi band počel... pisanje dobre glasbe in igranje ubijalskih živih nastopov, namesto skrbi za vse sranje v zvezi z založbami. Jebeš to!

MATIJA:
Na My Passion // Your Pain ste ponovno izbrali isti studio in istega producenta. Koliko to pripomore h končnemu rezultatu albuma, gledano s strani zvoka?

PATRICK:
Mislim da je 50% band in 50% studio. Tudi najboljši producent na svetu ne more doseči, da band zveni močno. Po drugi strani pa tudi najboljši band na svetu ne more posneti albuma z dobrim zvokom v govno studiu, s sranjem od producenta, ki nima pojma kaj počne in kako naj bi zvenel metal. Za tango sta potrebna dva, tudi v tem primeru... :o)

MATIJA:
Kaj je sedaj v Callenish Circle drugače kot v začetnih letih?

PATRICK:
Odrasli smo... glasbeno in kar je morda še pomembneje, kot band. Vemo, kaj se dogaja v glasbeni industriji, iz napak v preteklosti smo se veliko naučili. Nedvomno mislim, da je skozi leta Callenish Circle zrasel v zrel band.

MATIJA:
Kaj pravzaprav pomeni Callenish Circle?

PATRICK:
Callenish Circle je Stonehengeu podoben krog v severozahodni Škotski. Stoletja nazaj je bil tam najden velik krog, ljudem v davnini ne bi nikoli moglo uspeti oblikovati kamnov v ta izjemen krog. Tako je nastal mit, da se enkrat letno v tem krogu pojavijo duhovi. V osnovi je to mitološko mesto v stilu Stonehengea.

MATIJA:
Odpovedani ste bili na No Mercy festivalih. Kaj se je zgodilo?

PATRICK:
Preveč bandov je bilo potrjenih in razdalje med nastopi predolge. To je uradna razlaga, kakršno smo dobili od organizatorja turneje. Nimam dodati drugega kot to, da bomo oktobra igrali drugo evropsko turnejo z Exodus in Nuclear Assault med drugimi, pod imenom Bonded By Metal Over Europe. Te turneje se res že veselim.

MATIJA:
Zadnje vprašanje je tvoje.

PATRICK:
Hvala za intervju. Za zadnje novice in datume turneje poglejte našo spletno stran www.callenish-circle.com.
SORODNE VSEBINE:
22. 8. 2011Circle Takes The Square / Novice
21. 6. 2011Fading Circles / Novice
24. 2. 2005Mystic Circle / Novice
4. 5. 2004Evergrey - The Inner Circle / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna