Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

9. 2. 2015

Arkona

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: KHORZON

Konec septembra lani so se na svoji evropski turneji v Mariboru ustavili tudi poljski Arkona. Takrat splet okoliščin zaradi pomanjkanja časa tako pri meni kot tudi pri glavnem članu banda, njegovem ustanovitelju Khorzonu, ni dopuščal, da bi se pogovorila v živo. Edini neposredni kontakt z bandom je bil kratek pogovor s kitaristom, kateremu sem predal svoj list z vprašanji. Ta se je tekom turneje seveda izgubil, zato tudi dolgo nisem prejel nobenega odgovora. Vse dokler nisem sam ponovno prevzel pobude in še preko e-maila vnovič nagovoril band. Khorzon je bil takoj za, slabše obvladovanje angleškega jezika pa je razlog, zakaj je intervju izpadel bolj kratek. Osebno bi si seveda želel, da bi se Khorzon bolj razgovoril, a morda bo kdo od vas v spodaj prebranih besedah vsaj na pol zadovoljen omahnil z roko v slogu »manj je več«.

DEJAN: Konec lanskega leta ste izdali svoj peti album Chaos.Ice.Fire. Ker ne govorim poljsko, bi te prosil, da razložiš, o čem le-ta govori.
KHORZON: Album bom opisal čisto na kratko: govori o človeški eksistenci in umiranju.

DEJAN: Trajalo je deset let, da je Konstelacja lodu dobil svojega naslednika. Zakaj?
KHORZON: Tega albuma seveda nisem pisal celih deset let. V tem času smo Arkona izdali kar nekaj split posnetkov. Poleg tega pa sem bil zelo zaposlen s svojim drugim bandom Mussorgski. Material za zadnji album Arkone sem pripravil v dokaj kratkem času.

DEJAN: V kakšnem oziru je drugačen?
KHORZON: Zadnji album je bil narejen z novim vokalistom in novim bobnarjem. Glasbeno in lirično pa je po mojem mnenju nadaljevanje prejšnjega albuma.

DEJAN: Ali meniš, da je Arkona še vedno poganski band?
KHORZON: Kdaj pa sploh lahko označimo band kot »poganski«? Če so člani pogani? Se zanimajo za poganstvo? Če band piše pesmi o poganstvu?
Na začetku našega delovanja smo vsi člani čutili pripadnost poganstvu in poganskim temam. Tudi preko naših pesmi. Ampak sčasoma se je naša zasedba spremenila. Zmeraj sem iskal glasbenike in ne ljudi s posebnim prepričanjem. Menim, da band v prvi vrsti potrebuje glasbenike. Veliki bandi v glavnem delujejo po tem načelu, ki se ga poskušamo držati tudi mi.

DEJAN: V Sloveniji je poljska scena kar precej poznana, toda še vedno se pojavlja kliše, s katerim se verjetno ne boš strinjal: poljska scena ima le nekaj bandov, ki so visokokakovostni, in veliko bandov, ki poskušajo posnemati popularne. Kaj meniš o tem?
KHORZON: Menim, da je tako povsod in ne le na Poljskem. Se pa strinjam s tabo, da je na Poljskem malo dobrih, originalnih bandov. Seveda jih v glavnem sestavljajo glasbeniki, ki dobro oziroma zelo dobro obvladajo svoje instrumente, a kakor si sam rekel, je veliko takih, ki sodijo v kategorijo »copy-paste«. Brez lastne identitete in originalnosti.

DEJAN: Kateri band v tvojih očeh izstopa?
KHORZON: Najraje poslušam stare bande, ki igrajo black metal v slogu devetdesetih. So pa tudi zanimive nekatere nove, mlade zasedbe, kot so npr. Furia, Mord'a'Stigmata in Thaw. To so trije originalni bandi, ki jih zelo spoštujem. Ampak kot sem dejal, raje imam stare in klasične black metal bande iz devetdesetih.

DEJAN: Nazaj k tvojemu bandu. Zakaj je bilo v tem času toliko kadrovskih sprememb?
KHORZON: Na žalost mora veliko glasbenikov na Poljskem delati tudi v normalnih službah. Včasih je težko uskladiti bandovske dolžnosti z delom ali družino. In to so glavni razlogi za spremembe v našem bandu.

DEJAN: Arkona niste ne političen ne NS band. Ampak zakaj si potem sodeloval pri Graveland tribute albumu, ki je izšel februarja 2006, s priredbo pesmi In the Glare of Burning Churches?
KHORZON: Dobili smo priložnost sodelovanja. Če bi prebral besedilo pesmi, bi ugotovil, da ne gre za nič drugega kot za požiganje cerkev. Nobene NS ideologije ni v tej pesmi.
DEJAN: Kdaj po tvojem mnenju band postane NS band?
KHORZON: Ko uporabljaš NS simbole, ki jih hkrati tematiziraš v svojih besedilih. Vsaj mislim tako. Ne zanima me ta scena.

DEJAN: Prihodnji načrti z bandom?
KHORZON: Nov album, novi nastopi.

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija