INTERVJUJI

15. 5. 2015

Dekadent

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ARTUR

Artur, glavni vodja zasedbe Dekadent, se je prvič pogovoril z nami že danes davnega leta 2006, ko je band promoviral svoj prvenec Manifestation Of Seasonal Bleeding. Posebna predstavitev torej ni potrebna, medtem ko vam lahko obljubim, da boste izvedeli dosti zanimivih in novih stvari o tem, zakaj Dekadent zvenijo tako, kot zvenijo.

DEJAN: Začniva na začetku. Pri imenu. Sicer imamo pri Paranoidu že objavljena dva intervjuja z Dekadent, pa vseeno: kam je šlo ime Vigred in zakaj si izbral ime Dekadent?
ARTUR: Ime Vigred mi še do današnjega dne ostaja ljubše od Dekadent. Mnogo bolje opisuje mojo glasbo in njen karakter. Tudi sam se čutim zelo povezanega s to besedo in njenim širšim pomenom, tako v metafizičnem smislu kot političnem kontekstu. Na koncu sem se za ime Dekadent odločil izključno zaradi lažje izgovorjave na tujih trgih in lepega zvena besede. Takoj po spremembi mi je bilo žal tegá, saj je dekadentnost popolno nasprotje mojih osebnih prepričanj in stremljenj. Vendar po drugi strani ostaja ime Dekadent kot svarilo pred tem, čemur se upiram.

DEJAN: Po dveh ploščah je sledil prvi single, nato še eden. Zakaj? Ravno v intervjuju za naš magazin sem prebral, da želiš biti z Dekadent čim bolj neodvisen. Si v tem primeru moral »kloniti« zahtevam založbe ali je bila to tvoja ideja in želja?
ARTUR: Single Black Love je bil izdan kot povsem samostojna skladba, ki ni sodila na album Venera, vendar je bila posneta v istem času. Skladba je bila v celoti napisana in že prej večkrat posneta še pred drugim albumom The Deliverance of the Fall, vendar v liričnem kontekstu in s samim karakterjem tudi na tistega ni sodila. Takrat sem za Deliverance kot bonus skladbo izbral The Renaissance of Purity, skladbo, ki je bila napisana v približno enakem obdobju kot Black Love. Obe skladbi sta bili napisani takoj po končanju snemanj albuma Manifestation of Seasonal Bleeding, se pravi okrog leta 2005 ali 2006. Single Dead Mountain pa je bil izdan kot nekakšen teaser pred zaključkom kampanje za album Veritas. Tako se v osnovi ne razlikuje od verzije, ki je prisotna na albumu, želel sem le, da podporniki in fani dobijo nekakšen »pre-listen«, da se opogumijo pri podpiranju kampanje PledgeMusic.

DEJAN: No, pa sva že pri aktualnem albumu, Veritas. Najprej: vse čestitke zanj! Kaj o njem menim, si lahko že prebral. Sicer pa, promocija zanj poteka že nekaj časa, albuma v fizični obliki pa še zmeraj ni. Razlogi za nastalo stanje so sicer poznani, pa bi lahko vseeno povedal, kdaj ga lahko pričakujemo in kje se je zalomilo?
ARTUR: Hvala za pohvale in lepo izbrane besede v recenziji, to resnično zelo cenim. Vse skupaj se je nekoliko zavleklo zaradi avtorskih registracij in reševanja pravnih težav, ki so se pojavile pri izdaji prejšnjega albuma. To je zdaj urejeno, album Veritas pa je prav te dni prispel v štab Dekadent. V naslednjih dneh bom lastnoročno začel svoje dnevne izlete do poštnih poslovalnic. Prednaročil je bilo kar nekaj, preostala zaloga pa bo te dni na voljo tudi na naši strani BandCamp.

DEJAN: Lani si med Dekadent ponovno sprejel novega člana. Se težko navajaš na tovrstne spremembe?
ARTUR: Ja, menjavati člane ni najboljši občutek. Zavedam se tudi negativnega učinka, ki ga imajo takšne kadrovske zamenjave na oboževalce. Tudi sam sem privrženec stalnih in dolgotrajnih line-upov. Vendar pri nas to ni tako enostavno. Težko je dobiti člana iz okolice Ljubljane, ki je dober glasbenik in privrženec ekstremne glasbe, kot je black metal. Skupna filozofija in pripadnost subkulturi sta zelo pomembna faktorja za homogeno delovanje zasedbe. Potem je tukaj še minimalno upoštevanje image kodeksa in podobnih površinskih bedarij, ki igrajo majhno, a pomembno vlogo. V tolažbo lahko trdim, da je bila vsaka dosedanja sprememba tudi sprememba v pravo smer. Škoda le, da nisem vseh trenutnih članov spoznal že prej.

DEJAN: Dekadent je in bo zmeraj tvoj osebni varovanček, skozi katerega želiš poslušalstvu povedati kaj? V mislih imam besedila … Si romantik?
ARTUR: Sem, absolutno. Nepoboljšljiv. Sentimentalnosti, nostalgija in utopični idealizmi so stalni spremljevalci moje glasbe. Srečen sem, da sem zmožen prenašati te fiktivne scenarije in svetove v glasbeno obliko. Dekadent zame predstavlja pomemben medij t. i. duhovne zadovoljitve. Omogoča mi izražanje na izjemno intimni ravni, ne samo v liričnem, kar je ponekod očitno, ampak tudi oziroma predvsem v kompozicijskem smislu. Melodije in sozvočja kar najbolj odzvanjajo moje stanje duha. Zato je Dekadent, kljub temu da je v komercialnem smislu izredno nehvaležna manifestacija, zame tako bistvena substanca.

DEJAN: Nedavno ste v Murski Soboti nastopili kot predskupina Noctiferii. Kakšen je bil občutek, ko si nastopil pred njimi in nato za en komad tudi z njimi?
ARTUR: Z Noctiferio smo si nekoč že delili oder v Kranju. Tokrat je bilo vse v bistveno bolj prijateljskem vzdušju in zabavno je bilo odpeti komad, ki sem ga nekoč smatral za lastnega. Predvsem si nisem želel zapraviti zaupanja fantov, ki so nas dobrosrčno povabili na ta večer. Mislim, da gre za medsebojno spoštovanje, naposled smo po vseh teh letih samostojno izoblikovali vsak svojo lastno identiteto, ki nas je morda pred toliko leti delila.

DEJAN: Da je vez med vami dobra, ste dokazali ob dvajseti obletnici delovanja banda v ljubljanski Cvetličarni, pa vendarle gre za del tvoje preteklosti. Kako danes gledaš na ta del svojega življenja? Kaj ti je prinesel?
ARTUR: Moje sodelovanje v Noctiferii je bilo precej drugačno od običajnih bandovskih dogodivščin. Z ustanovnimi člani sem se zelo dobro poznal več let pred samim vstopom v band, z Igorjem sva bila nenazadnje dolgoletna tesna prijatelja. Izkušnje so botrovale alternativnemu razvoju osebnosti, četudi sem imel takrat od ostalih članov drugačen pogled na metal glasbo, ki pa je bil že zelo podoben današnjemu. Razlike v letih, filozofija za metal glasbo in lastne ambicije so sigurno ustvarjale določeno napetost, vendar so bila na koncu odločilna osebna razhajanja. V nekem trenutku sem želel to poglavje zapreti in se oddaljiti od kompletne scene. To je bilo sigurno koristno v smislu, da sem si v pomembnem obdobju odraščanja oblikoval ali utrdil lastno mnenje. Obenem sem takrat postavil na prvo mesto izobraževanje in osebnostno rast. Ne pravim, da je bilo absolutno bolje, da se je zgodilo, kar se je, vendar ni bilo za nikogar tragično. Noctiferia so z Gianijem našli to, kar jim še danes ustreza, sam pa sem bil zadovoljen, da sem imel mir in se lahko lotil lastnih projektov.

DEJAN: Fond of Lies – največji metal komad vseh časov? Kaj ti pomeni ta komad danes? Si že kdaj razmišljal, da bi ga odigral z Dekadent, ali si z njim povsem zaključil?
ARTUR: Nisem vedel, da si je komad prislužil takšno titulo, najbrž si se omejil na meje Slovenije, haha.

DEJAN: Eh, ja, seveda. Mislil sem na največji slovenski metal komad vseh časov.
ARTUR: Komad je dobil zasluženo pozornost v domači javnosti, saj je zlahka zapolnil puhlost in ubijajoče dolgočasje takratne scene. V času snemanja smo se zavedali njegovega potenciala, vendar bolj zaradi minutaže in spevnega dela kot pa zaradi tega, ker bi menili, da je najboljši komad s plošče Per Aspera. Grief to Master, God’s Debris ali The Seething Eye so sigurno kompozicije, ki si zaslužijo več pozornosti in hvale. Sicer pa je to več kot petnajst let stara zgodba, ki je tudi Noctiferia ne želijo preveč obujati oziroma žeti njene slave v nedogled, kaj šele jaz oziroma Dekadent. Saj nisem Paul Di’Anno.

DEJAN: Ker ne želim govoriti samo o Noctiferii, konec koncev Dekadent s štirimi studijskimi albumi ponujate dovolj gradiva za zanimiv pogovor, mi prosim povej, kje črpaš ideje za svojo glasbo? Kot prvo: kako se ti je porodila ideja, da si posnel film? Imaš ustrezno izobrazbo?
ARTUR: Dekadent je utelešenje vsega tistega, česar v vsakdanjem življenju ne morem ali ne smem izraziti. Kot profesionalec na področju vizualnih komunikacij ne dobim ravno veliko priložnosti, da predstavim epsko-bombastične zgodbe na black metal način. Kot akademskemu umetniku pa mi notranji duh to nekako veleva. Menim, da bi bilo grešno ne uporabiti vseh sposobnosti ustvarjanja, ki jih posedujem. Tako združujem sliko in glasbo, dve veliki reki v eno samo kreativno morje. Nevidni član zasedbe Dekadent je prijatelj in stanovski kolega Andraž Sedmak, s katerim že od samih začetkov projekta Vigred ustvarjava video in grafične materiale. Z vsakim albumom je izziv drugačen in večji. Pri albumu Manifestation sva želela vključiti videospote, pri Deliverance glasbeni film, z Venero je bil videospot tehnično in fotografsko nadgrajen, medtem ko sva se pri Veritas lotila povsem novega pristopa združevanja black metala in filma. Vsaj v smislu polnovredne izdaje.

DEJAN: Poleg tega me še zanima, kako je s tvojo kreativnostjo pisanja glasbe. V relativno kratkem času, desetih letih, si posnel štiri studijske albume, kar za nov/svež band sicer ni nenavadno. Te skrbi, da se je zdaj ali se bo ustavilo? Ali že imaš morda ideje za peti album?
ARTUR: Materiala je ogromno. Še zdaleč nisem posnel tistega Albuma z veliko začetnico. Sem dinamična osebnost, tako imam precej izoblikovane možnosti za bodoče albume, ki bodo lahko segali do avantgardnih eskapad pa nazaj do primitivno black metalskih korenin. Dejansko bi lahko z Dekadent ustvaril precej več glasbe, vendar se mi s projektom nikamor ne mudi. Lahko da bo v prihodnosti projekt popolnoma poniknil, vendar vedno obstaja možnost, da ga na stara leta obudim, haha. Za zdaj pa še kar živahno brcamo.

DEJAN: Kam si želiš z Dekadent? Pred leti si rekel, da z bandom nimaš izoblikovanega načrta. Kako je z načrtom danes?
ARTUR: Tudi danes nimam povsem jasno zastavljenih ciljev, vendar se mi zdaj, po desetih letih, že dozdeva, da ne gre za neki stranski projekt, temveč za pomembno življenjsko obdobje in delo. Ravno zadnjič me je Tine (bobnar) postavil pred nekaj dejstev, ki so zahtevala odločnejše odgovore. Ta še zdaj premlevam, saj me je ujel nepripravljenega. Tej neodločnosti glede kariernega fokusa skupine Dekadent po vsej verjetnosti botruje moja siceršnja zaposlenost in zadnja leta še družinsko življenje. Vendar se po vseh ustalitvah zdaj z mnogo večjim žarom posvečam Dekadent in realizaciji tistih velikih ciljev. Teh zdaj ne bom razkril, saj jih povsem možno ne dosežemo, haha.

DEJAN: Definitivno upam, da ti oziroma vam uspe. Sicer pa, že štiri albume se pri ustvarjanju glasbe držiš podobnega recepta. Meniš, da se lahko zgodi, da ga boš enkrat tako ekstremno zamenjal, da sodobni Dekadent s prvotnimi ne bodo imeli nič več skupnega?
ARTUR: Ravno to sem mislil, da si želim morda večje dinamike med albumi oziroma na albumih samih. Vendar iskreno lahko trdim, da je Veritas najbližje tistemu, k čemur usmerjam Dekadent. Vsak album je po mojem dosegel kritično točko izboljšanja. V Dekadent ne čutim posebne potrebe po menjavanju stilov. Morda sem prestar, da bi prerasel black metal, četudi bo verjetno prišlo do sprememb v produkciji, vokalih ali artworku. Vendar bo jedro še vedno prepoznavno. Ta glasba mi je blizu, pop in rock lahko delam tudi v drugih kontekstih ali za komercialne namene. Ne vidim nobenega smisla, da bi izneveril identiteto zasedbe Dekadent.

DEJAN: Na Veritas si ponovno uporabil slovenski jezik. Zakaj?
ARTUR: Spet sem ga začutil kot zelo izpovednega, celo bolj iskrenega kot poprej. Angleščina je odlična za komunikacijo s širšo množico, vendar opažam, da tudi tujcem uspe najti bistveno sporočilnost slovenskih besedil.

DEJAN: V katerem jeziku pa je napisana skladba Valburga?
ARTUR: V stari slovenščini. Recimo, haha. Črpal sem iz starih samostanskih zapisov in pesmi. Stvar je izpadla zelo zanimivo, skorajda ritualistično. Morda se bom v prihodnje zopet vračal na stopinje prednikov, ampak na drugačen način.

DEJAN: Kaj bi še želel povedati, pa do zdaj v nobenem intervjuju še nisi dobil priložnosti?
ARTUR: Haha, hvala za ponudbo. V izogib izgubljanja fanov se bom vzdržal, haha. Bi se pa kljub temu zahvalil za super intervju, tvojo podporo in podporo Paranoida.

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana