Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

4. 11. 2015

CyniC CircuS

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: WOLF

Metal Erection Vol. III, ki se je odvijal 3. oktobra v mariborski MC Pekarni, so med drugimi obiskali tudi avstrijski CyniC CircuS. Svoj prvi obisk v Sloveniji so kar dobro izkoristili, saj so nam pripravili odličen koncert. In glede na to so imeli pred odrom tudi kar lepo število glav. Sama sem zasedbo preverila že kak dan pred koncertom, in če povem po pravici, me njihova glasba ni preveč pritegnila. Ko pa sem jih slišala in videla v živo, se je moje mišljenje precej spremenilo. Kot sem že napisala v reportaži, je band na odru v popolni klovnski opravi, njihova glasba pa je mešanica zelo različnih zvrsti, tako da sem jih sama opredelila kot nekakšen alternativni metal. Že po koncertu sem sicer uspela spregovoriti nekaj besed z vokalistko, pa vendar sem se odločila, da na pogovor (preko spleta) povabim še kitarista in ustanovnega člana Wolfa, ki je o bandu in njihovem drugem delu – dobrodelnosti – povedal še nekaj več podrobnosti.

TINA: Živjo, Wolf! Pred nekaj tedni ste prvič igrali pri nas, v mariborski MC Pekarni. Kako ste zadovoljni z lokacijo, organizacijo in publiko? Smo vas dobro sprejeli?
WOLF: Hej hej! Koncert v Mariboru je bil neverjeten. Odlični ljudje, odlični organizatorji in odlična medica! Vsi upamo, da se kmalu spet vidimo!

TINA: No lepo, da ste dobili tudi medico. Ne samo jaz, ampak tudi kar nekaj obiskovalcev je, potem ko so videli vaše promo slike in zatem tudi uniforme v Mariboru, pričakovalo noro cirkuško glasbo. Rezultat pa je bilo nekaj povsem drugačnega. Kakšna zgodba se torej skriva za imenom CyniC CircuS? Ima morda prste vmes črni humor?
WOLF: Upam, da drugačno ne pomeni slabo, hehe. Ko smo se zbrali v celoti, v popolni zasedbi, smo odšli na pijačo. In po kar nekaj pijačah, natančneje nekje okoli 5. ure zjutraj na mojem balkonu, smo se začeli pogovarjati o imenu. In zmagal je CyniC CircuS. Sicer pa se v besedilih najde neke vrste črni humor, npr. pri komadu Bad Joke. Ni pa ta humor neko pravilo.

TINA: Ko ste stopili na oder, sem takoj opazila rdeče klovnske noske. In prva asociacija so bili rdeči noski oz. klovni zdravniki. Kasneje sem izvedela, da si vsako leto zastavite en cilj in pomagate neki organizaciji. Letos rešujete cirkuške medvede? Nam lahko zaupaš nekaj več o vaših preteklih/sedanjih in prihodnjih ciljih?
WOLF: Res je. Lansko leto je bilo naše prvo leto na odru. Uspelo nam je zbrati 1000 €, ki smo jih podarili rdečim noskom oz. klovnom zdravnikom. Letos pa je naš projekt »Bärenhof Berghausen«. Ta objekt (kot neki živalski vrt, op. p.) je zelo blizu avstrijsko/slovenske meje. Notri pa ne bivajo le cirkuški medvedi, ampak tudi mnoge druge rešene živali, npr. psi, ki so jih rešili pred borbami, ali pa psi oz. druge živali, ki so jih imeli ljudje za zabavo v diskotekah oz. nočnih klubih. Res je neverjetno neumno, kaj vse ljudje počnejo z živalmi. O projektu za naslednje leto pa se še nismo pogovarjali, vendar ga bomo verjetno ponovno izbrali s pomočjo glasovanja na Facebooku. To je verjetno tudi pravi trenutek, da všečkate našo stran, da boste na tekočem z glasovanjem, turnejami in drugimi (studijskimi) aktivnostmi.

TINA: Odlično! V zadnjih nekaj letih so pasje borbe in ostale vrste mučenja živali kar velik problem in mislim, da ste en izmed redkih bandov, ki poleg ustvarjanju glasbe nekaj časa in denarja posvetite tudi borbi proti nasilju. Kaj pa je bilo prej, ideja o pomoči oz. dobrodelnosti ali klovnske uniforme? Ali so se vsi člani strinjali z uniformami in predstavami na odru ali ste morali koga posebno lepo prositi?
WOLF: Ideja o izbiri institucij in pomoči je sekundarna. Nekaj tednov pred prvim koncertom sem dobil idejo o rdečih noskih in vsi so bili navdušeni. Ideja o klovnih pa je prišla že veliko prej. Naša želja je bila ustvariti nekaj drugačnega ne le v glasbi, ampak tudi na odru.

TINA: Pa preidimo še na vašo glasbo. Ko sem na odru videla, da imate ženski in moški vokal, sem takoj pomislila na Lacuno Coil. Je bil oz. ali je še vedno vaš cilj glasba, ki bi sovpadala s stilom na odru, torej morda nekaj v stilu alternative/gothic, ali pa je vaša želja nekaj norega v stilu Devina Townsenda?
WOLF: Nikoli si nismo začrtali ravnega cilja oz. stila svoje glasbe. V bandu sva dva glavna pisca – J. K. in jaz, vsak pa prihaja iz drugačne glasbene smeri. J. K. je prvotno igral v ska-pank bandu The Stout, jaz pa še vedno igram pri death/black metal zasedbi Bloodfeast. Ko sva se odločila začeti skupen band, sva želela ustvariti glasbo, ki bi bila nekaj vmes. Torej med ska-pankom in death/black metalom. Sam sem velik oboževalec Devina, prav tako naš bobnar, tako da vpliva sploh ne morem zanikati. Mi je pa zelo zanimivo, da si to omenila.

TINA: Seveda. Določeni deli vaše glasbe in pa predvsem obleke so me spomnile na Devina in njegov projekt The Retinal Circus. V času delovanja ste izdali dva studijsko posneta komada. Ali lahko pričakujemo tudi prvi studijski album? Ali pa boste morda ves denar podarili?
WOLF: Začeli smo s snemanjem EP-ja, za katerega upamo, da ga bomo čim prej izdali. Če nam bo ostalo še kaj sredstev, bomo posneli tudi prvi uradni videospot. Sicer pa je naš dobrodelni denar le denar, ki ga dobimo direktno na koncertih (torej denar, ki ga oboževalci pridno mečejo v škatlo na odru, op.p.). Tako da nismo izključno dobrodelna zasedba.

TINA:
Kot sem že prej vprašala oz. omenila, ima ime CyniC CircuS pridih črnega humorja. Ali se v besedilih posmehujete 21. stoletju ali enostavno pišete, kar vam leži na duši?
WOLF: Odvisno. Besedila pišemo Cat, Andi in jaz. V svojih besedilih želim ujeti nekaj norega, smešnega, drugačnega, zanimivega, včasih žalostnega. Grumpy Duck npr. govori o osebi, ki ne more biti srečna v svojem življenju. Krivec za to pa je raca, ki ga venomer opazuje. To pa je seveda zelo slabo. Stay Away govori o razmerju, Bad Joke o kapitanu Raku, ki ima zabavo v telesu in z njim ... To je le nekaj primerov, seveda.

TINA:
Če bi dobili priložnost za koncert na velikem festivalskem odru – ali bi pripravili pravo cirkuško predstavo na odru? Seveda ne z živalmi, ampak klovni, akrobati, plesalkami na vrveh in podobno.
WOLF: Ja, seveda smo razmišljali o tem. Že tako smo osemčlanska zasedba (na večjih odrih), ker se nam pridružita še klovn in dekle z milnimi mehurčki. Pa tudi manjšo predstavo z ognjem pripravimo. Če bomo v Sloveniji kdaj igrali na večjem odru, nas boste seveda videli v popolni postavi in predstavi. Akrobati na velikih festivalskih odrih bi bili odlična dopolnitev naših predstav, seveda pa je to želja, ki zahteva veliko organizacije. Ampak kdo ve, morda nekoč.

TINA:
Odlično, upam, da vam bo enkrat uspelo! Hvala za pogovor in vso srečo pri snemanju EP-ja ter nadaljnjem ustvarjanju in koncertiranju!
WOLF: Hvala tudi tebi za zanimanje. Vsi klovni tam zunaj – všečkajte našo stran na Facebooku! Vsi slovenski organizatorji – bookirajte nas, saj bi se radi kmalu vrnili v Slovenijo! Onk onk! (poseben klovnski pozdrav op.p.)

SORODNE VSEBINE:
8. 10. 2015Metal Erection Vol. III / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija