Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

28. 9. 2016

Pain Is

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: JEROME

Tokrat sem se pogovarjal s pevcem ne več tako mlade core/groove metal zasedbe. Pain Is prihajajo iz sosednje Avstrije, že kar nekaj časa pa niso nobeni neznanci tudi slovenski publiki, saj že nekaj let redno nastopajo na naših odrih. Z Jeromom sva se pogovarjala o njihovem zadnjem albumu God Particle, o tem, kaj natančno je paincore, kakšne načrte ima band v prihodnosti, zakaj je pomembna sporočilnost besedil v glasbi in seveda tudi o njihovem nastopu na največjem evropskem metal festivalu Wacken Open Air ter kako so si pridelali pot do tja.

DEJAN: Zadnjih nekaj intervjujev sem zmeraj začel z debato o imenu. Morda gre za dolgočasen ali že zdavnaj zastareli pristop, a ko ima band na podlagi imena nekaj za povedati, se pač odločim, da ga o tem kaj povprašam. Skratka, kaj je bolečina oz. zakaj ste vi Pain Is?
JEROME: Načeloma smo želeli, da naše ime predstavlja to, kar Pain Is smo, in sicer avtentični. Poslušalcu želimo omogočiti, da se identificira z našo glasbo in posledično z bandom. Iz tega razloga naj bi vsak poslušalec imel možnost, da dopolni stavek po svoje, tako da mu doda svojo osebno bolečino.

DEJAN: V Metal Arhivih piše, da ste groove metal band, sami se predstavljate kot izumitelji paincora. Če združim obe informaciji, ste torej core metal band, ki stavi na groove?
JEROME: Mislim, da informacije v Metal Arhivih že dolgo nihče ni aktualiziral, hahahaha. Sicer se pa ne razumemo kot izumitelji t. i. paincora, kakor tudi na splošno nismo pripadniki žanrskega predalčkanja. Mi smo enostavno vzeli svoje ime, ki smo ga združili z imenom žanra, ki je bistven za nas, nastala skovanka pa nas dodobra predstavlja.
DEJAN: Med poslušanjem komada Today sem takoj pomislil na Rage Against The Machine. Kako daleč sem od resnice s to primerjavo?
JEROME: Zagotovo so na nas vplivali bandi, kot so Disturbed, Kill II in Pantera. Tudi nikoli nismo želeli zveneti kot drugi bandi, zaradi česar smo veliko časa in truda vložili v lastni glasbeni stil, ki ga razvijamo še naprej. Žanrsko omejevanje je v tej zvezi enako zgrešeno kot sledenje trendom. Tako to enostavno ne gre. Pain Is smo od vsega začetka imeli pred seboj cilj po ustvarjanju nečesa edinstvenega, za kar menim, da nam je z glasbenega vidika tudi kar dobro uspelo. Pisanje glasbe, ki jo človek tudi sam rad posluša, ob hkratnem ustvarjanju nečesa novega je merilo, ki nas bo zmeraj spremljalo.

DEJAN: Preden se lotiva albuma v celoti, mi še povej glavno sporočilo omenjenega komada Today?
JEROME: Today se ukvarja z zelo mejno, že skorajda tabuizirano temo, in sicer zlorabo otrok. Žal v današnjem času že skorajda vsak dan poslušamo novice o ugrabljenih in zlorabljenih otrocih. Najbolj žalostno pri tem pa je, da ščiti koruptiven in oslabljen pravni sistem mnogokrat storilce skorajda bolj kot žrtve. S svojim videospotom seveda ne pozivamo ljudi, da naj vzamejo pravico v lastne roke, temveč želimo z njim opozoriti na to, da je treba nujno nekaj spremeniti, preden ljudje resnično začnejo sami obračunavati s storilci. Z videospotom želimo torej zavedno provocirati in spodbuditi ljudi k razmišljanju.

DEJAN: Mora biti potem takem glasba zmeraj politično angažirana ali družbeno kritična? Koliko je pomembno, da glasbenik izobražuje s svojo glasbo?
JEROME: Zmeraj moramo biti kritični, tako napram politiki kot tudi družbi, obravnavanje teh tem s pomočjo glasbe pa je naravni proces. Tako kot upodobi slikar svoj način izražanja s pomočjo slik, tako glasbenik uporablja glasbo. Vendar dvomim, da mora biti ta dejavnik zmeraj sestavni del glasbe. Glasbeniki nimajo naloge, da morajo narediti to ali ono, glasbeniki so umetniki, najlepše pri umetnosti pa je ravno to, da lahko človek počne to, kar ga v tem trenutku najbolj veseli. Kreativnost pomeni svobodo in na koncu je gotovo samo eno: vsakdo ima svobodo do lastnega mnenja in njenega zagovora.
DEJAN: Ja, se popolnoma strinjam s tabo, nič ne sme delovati prisiljeno ali biti izsiljeno. Toda kaj bi rekel konkretno za Pain Is, vam je pomembno, da načenjate družbeno pomembna vprašanja? V prejšnjem odgovoru si že sam povedal, da pusti sistem posameznika mnogokrat na cedilu. Jaz sicer menim, da mi vsi kot družba prepogosto pogledamo stran ali smo enostavno postali preveč pasivni in apatični. Iz tega razloga se mi zdi, da potrebujemo sporočila, ki jih posredujete s pesmijo Today …
JEROME: Na žalost je t. i. »gledanje vstran« najbolj razširjena bolezen današnje družbe. Pa vendarle je po mojem mnenju potrebnega le malo, da človek doseže veliko. Sporočila, ki jih mi kot band v vsakem primeru želimo posredovati, so nam osebno zelo pomembna in zato jih je možno najti tudi v naših besedilih. Zmeraj bom pisal besedila o temah, ki so mi pomembne ali me trenutno zanimajo. Načeloma pa se mora vsak band sam odločiti, v kolikšni meri želi kot umetnik delovati v tej smeri.

DEJAN: Vaš zadnji album se imenuje God Particle. O čem govori naslov in kaj ste želeli z njim povedati?
JEROME: Gre za bistvo našega glasbenega ustvarjanja kot band. Predstavlja trenutek, ko smo pričeli z razvojem lastnega glasbenega sloga. Pesmi na tem albumu nam še zmeraj pomenijo zelo veliko in predstavljajo zaključek našega razvojnega procesa.

DEJAN: Letos ste igrali na največjem evropskem metal festivalu. Je nastop v Wacknu vaš največji dosežek do zdaj? S čim se še radi pohvalite, ko pogledate nazaj na svojo skorajda petnajstletno zgodovino in delovanje?
JEROME: Z eno besedo: izredno. Obstajajo stvari v življenju, ki jih je treba vsaj enkrat doživeti, in med te zagotovo štejemo tudi Wacken, ki ga ne priporočam samo ljubiteljem metala. Na tem festivalu vlada povsem edinstveno vzdušje, ki ga ne najdemo nikjer drugje. 75000 ljudi, ki delujejo kot ena družina. Vsak pride tja zaradi glasbe in zabave, vendar naleti človek povsod na spoštovanje in pripravljenost pomagati. V Wacknu smo v finalu tekmovanja Wacken Metal Battle zastopali avstrijske barve in uspeli osvojiti enega od petih zmagovalnih mest. Wacken, bilo nam je v čast in veselje, hvala za vse.
DEJAN: Že dolgo niste več nobeni začetniki, za seboj imate že številne nastope v živo, toda kljub temu dejstvu si upam trditi, da ste bili v zadnjih minutah pred nastopom v Wacknu bolj nervozni kot sicer. Imam prav? Se človek sploh lahko mentalno pripravi na tako veliko publiko?
JEROME: Povedano na kratko: ni ga načina, ki bi te pripravil za nastopa na festivalu, kakršen je Wacken. Ali kot je nekoč povedala ena znana oseba iz Avstrije: »Redno jej svoje kosmiče in dnevno pridno treniraj, da boš z gotovostjo lahko trdil, da si naredil vse v svoji moči, da si s pravo mero sreče postal uspešen.«
Zadnje minute pred nastopom so se nam dejansko zdele kot ure. Občutek, ko smo stali pred publiko v Wacknu, je bil enostavno nepopisen. Česa takšnega ni možno opisati z besedami.

DEJAN: V začetku leta ste igrali v Mariboru, v mojem domačem kraju. Upam, da ste bili z nastopom zadovoljni, a vprašati želim, kako pogosti ste že bili gostje na slovenskih odrih.
JEROME: Slovenska metalska scena je sčasoma postala del našega doma in družine. Spoprijateljili smo se s številnimi bandi in organizatorji iz Slovenije. Glasbena in predvsem metalska scena v Sloveniji je resnično odbita. Letos nas je ponovno doletela čast, da smo lahko nastopili na festivalu Hole of Metal, kar nas je zelo veselilo. Po tej poti bi se tudi radi zahvalili nekaterim, ki so nas podpirali: Estwind, Igor Kukovec, Sani Moze in Hole of Metal ter nenazadnje tudi naši zastopnici pri Eargazmic Booking Slovenia, Mimi Kosi. Iz srca se vam zahvaljujemo za lojalnost in pomoč.
DEJAN
: Sploh nisem videl, da ste v kontaktu s toliko različnimi bandi pri nas, kar mi je všeč. Na podlagi te raznolikosti sem se v trenutku spomnil še enega vprašanja. Nastopate raje z žanrskimi kolegi ali bandi iz povsem drugih žanrov?
JEROME: Za nas sploh ni pomembno, ali bandi, s katerimi si delimo oder, igrajo rock, pop, metal ali kar koli drugega. Če si želiš potrditve in tolerance, moraš v prvi vrsti to sam izkazovati. Mi osebno zelo radi brez zadržkov odkrivamo nove glasbene stile in žanre, kar nam kot glasbenikom pomaga, da se razvijamo dalje. Zato ni slabo, če je človek odprt za nove stvari.

DEJAN: Pa da razčistiva še nekaj v zvezi z albumom God Particle. Kaj tega razumete kot prvenec ali kot četrti album? Na katere izdaje pred zadnjim celovečercem še moramo biti pozorni?
JEROME: God Particle je naš četrti album, ki je izšel pri založbi Noisehead Records, ki žal ne deluje več. Pred tem smo izdali tri albume v samozaložbi, ki pa so žal razprodani.
DEJAN
: No ja, za to okoliščino ti ne rabi biti žal, saj to pomeni, da je vaša glasba publiki všeč.
JEROME: Res je, se povsem strinjam s tabo, tudi mi smo enakega mnenja. Morda pa kdaj v prihodnosti na novo posnamemo nekaj starih pesmi.

DEJAN: In če se Metal Arhivi (tudi v tem) ne motijo, se zasedba od vsega začetka ni spremenila? Kako vam to uspeva?
JEROME: Dejansko smo v preteklosti že menjali kitarista. Starega je zamenjal Tom Steam in z njim smo potem kot band začeli delovati na polno in končno kot družina. Pain Is smo se z njim in njegovim načinom igranja izpopolnili in postali dosti bolj profesionalni. Sicer pa je zelo pomembno, da band deluje kot družina, kar sicer pomeni, da se človek včasih skrega, nato se pobota, pod črto pa vsi sledimo skupnemu cilju in skupaj premagujemo težave.

DEJAN: In še zadnje vprašanje: Zakaj morajo vaši oboževalci že štiri leta čakati na novi album? Kdaj lahko pričakujejo kaj novega in svežega iz hiše Pain Is?
JEROME: Že kar nekaj časa neprestano koncertiramo in tudi v bodoče se v tej zvezi ne bo dosti spremenilo. Napisali smo že veliko pesmi, od katerih bomo še letos eno izdali kot single. Don't let us down bo objavljen novembra, z njim vred pa tudi nov videospot. Pesem smo posneli na Dunaju v Melon Studios s pomočjo Mika Wolfa, medtem ko je pri videu pomagal izjemni Gunter Rothbart iz Sliphazard Producitons. Sicer pa imamo za letos v planu še okoli 20 nastopov, pa tudi za naslednje leto že imamo dobro napolnjen urnik, zato bo novi album zagledal luč sveta najhitreje enkrat konec leta 2017.
DEJAN: Očitno to le ni bilo moje zadnje vprašanje. Zanima me še namreč, kaj lahko od Don't let us down pričakujemo. Bo predstavljala nova plošča naravno nadaljevanje predhodnega albuma ali boste z njo začrtali povsem novo pot?
JEROME: Zagotovo bo to pesem, ki bo tipična za Pain Is in s katero bomo obdelali kakšno aktualno temo. Iz tehničnega vidika bo predstavljala nekaj novega v razvoju banda, vendar pri tem ne bomo izgubili rdeče niti svojega glasbenega sloga izpred oči. Novost je dolžina komada, ki se tokrat vrti okoli štirih minut, kar pomeni, da bo moral biti poslušalec pri odkrivanju novosti pozoren na podrobnosti. Novembra pa si boš lahko že sam ustvaril svoje mnenje, hehe.


foto skupine: Verena Hemling
koncertni fotografiji: Samo Mrak

SORODNE VSEBINE:
28. 6. 2021Tudi Metal on the Hill bo! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija