Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

25. 8. 2016

Insomnium

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: VILLE

Med letošnjim delovnim dopustom v Tolminu se je pokazalo tudi nekaj priložnosti za opravljanje intervjujev. Sicer smo novinarji naše želje morali povedati že nekaj časa prej, a vendar vsako leto le niso vse uresničene. Sploh, kadar so želje intervjuji s headlinerji. Kljub temu sem uspela opraviti tri intervjuje in prvi izmed njih je bil s finsko zasedbo Insomnium oz. z enim izmed ustanovnih članov, kitaristom Villejem Frimanom. Najin pogovor je tekel predvsem o menjavi v skupini in o težko pričakovanem novem albumu.

TINA: Živjo! Dobrodošel v Tolminu. To je vaš prvi obisk tega festivala, če se ne motim?
VILLE: Ne, tukaj smo igrali morda pet let nazaj? Mislim, da je bilo pet ali šest let nazaj. (Nastopili so na Metalcampu leta 2010, op.p.)

TINA: Ah, seveda. In kako vam je všeč pri nas?
VILLE: Tisto leto je bilo zelo vroče. Sonce je pripekalo direktno na oder in težko je bilo odigrati celoten koncert. Ampak takoj po koncertu smo odšli k reki in takoj je bilo boljše.

TINA: Pred izidom zadnjega albuma Shadows of the Dying Sun se je vaša zasedba rahlo spremenila, s to spremembo pa smo vaši poslušalci dobili rahel občutek o spremembi stila. Vaši prejšnji albumi so bili precej bolj melanholični, pri Shadows of the Dying Sun pa ste se obrnili v bolj melodične vode. Ali je bila ta sprememba pogojena z novim članom ali ste enostavno začutili potrebo po njej?
VILLE: Mislim, da je to zgolj naravni razvoj skupine, saj izdamo album vsaki dve leti. Seveda pa tudi Markus (Vanhala, kitarist, Omnium Gatherum, op.p.) sedaj piše komade, kar vpliva na našo glasbo. Vsi smo bili od nekdaj pristaši bolj melodično melanholične glasbe, on pa seveda doda nekaj novega. Še vedno pa mislim, da imamo vsi precej podoben okus za glasbo.

TINA: Seveda. Veliko poslušalcev pa je vaš novi album sprejelo precej negativno oz. kot nekaj povsem drugačnega. Tudi sama slišim v njem veliko Omnium Gatherum ali Ensiferum.
VILLE: Ja, dejansko sem na Shadows of the Dying Sun napisal 80% glasbe. Ne vem, če sem tokrat imel res vplive od Ensiferum ali Omnium Gatherum, kdo ve, ampak mislim, da kljub vsemu na albumu ni velikih sprememb. Markus je za album napisal dve pesmi – The Promethean Song ter Revelation in Revelation je vsekakor komad, ki bi ga bolj pripisal Omnium Gatherum kot nam.

TINA: Da, tudi sama sem imela v mislih ta komad, kot bolj Omnium Gatherum ali Ensiferum komad. Sedaj mi je vse jasno. Ali nam lahko zaupaš še kaj o prihajajočem albumu? V različnih medijih smo lahko prebrali, da gre za konceptualni album z enim komadom?
VILLE: Da, res je. Naš novi izid bo ena res dolga epska pesem z osrednjo zgodbo, ki jo je napisal Niilo, naš basist/vokalist. Komad bo dejansko neke vrste ozadje, soudtrack celotni zgodbi. Besedila bodo ločena oz. drugačna, še vedno pa bodo temeljila na tej osrednji zgodbi. Vse skupaj bo torej podlaga eni odlični sci-fi noveli, ki jo je napisal Niilo. Tako boste lahko obenem brali zgodbo in poslušali album ali pa to počeli povsem ločeno.

TINA: Odlično, res zanimiv koncept. Nam lahko razkriješ, o čem govori osrednja novela?
VILLE: Seveda, zgodba ima sci-fi, fantazijsko tematiko, njena osnova pa so vikingi. Je čisto nekaj drugega, nekaj o čemer še nikoli nismo pisali. Sicer pa se ne bomo in se nismo stvari posvetili zelo resno in definitivno ne bomo postali Amon Amarth ali Ensiferum, saj je vse skupaj le trenutna stvar in tema. Tudi sporočilo albuma bo precej splošno, življenjsko, zato niti ni važno, v kakšno okolje ga postaviš. Mi smo se odločili za fantazijo in vikinge.

TINA: Kako boste pa album predstavili v živo? Ali lahko pričakujemo turneje, kjer boste album odigrali v celoti ali ga boste razdelili na več delov?
VILLE: Naša ideja je, da bi ga igrali kot en komad, saj je tako tudi zastavljen. Še vedno pa je sam komad razdeljen na več delov, ki si sledijo in se razvijajo. Za izid na vinilu smo seveda morali ločiti komad na stran A in B, tako bo morda za nekatere ta ločitev postala že samoumevna.

TINA: Ali se torej vse sliši kot več komadov, ki sestavljajo eno celoto?
VILLE: Morda ja, ampak še vedno je samo en komad, ki ima več delov. Nekatere melodije se čez nekaj časa tudi vrnejo, npr. začetna se ponovi na koncu in podobno. Imamo osrednjo melodijo, ki jo čez celoten komad razvijamo in rahlo spreminjamo, dodamo nekaj novega in podobno.

TINA: Kaj pa stilsko? Bomo slišali tako melanholijo kot melodičnost?
VILLE: Ja, mislim da je nekakšna mešanica vsega, kar smo do sedaj napisali. Vseeno pa bo nekaj novega, morda bolj klasičen melodic death metal kot smo ga poslušali v 90ih. Za mix je poskrbel Dan Swano in pravzaprav je bil naš velik vpliv album Crimson, ki ga je leta 1996 izdal z Edge of Sanity, saj je bil tudi ta napisan kot en komad. Vsem je ta album res zelo všeč, zato smo se tudi odločili za ta koncept in sodelovanje z Danom.

TINA: Ali nam boste morda danes razkrili kakšen utrinek z novega albuma?
VILLE: Ne, na žalost ga ne smemo igrati do naših koncertov na Finskem, kjer ga bomo prvič predstavili. Seveda pa bomo po tem imeli turnejo po Evropi, do takrat pa na žalost ne. Vse skupaj je še vedno precej skrivnostno. Kmalu pa bomo začeli izdajati prve napovednike (te si lahko ogledate tukaj, tukaj in tukaj), v katerih boste lahko dobili več informacij o samem albumu.

TINA: Se že veselimo. Danes se nam torej obeta nekaj iz Shadows of the Dying Sun ter nekaj starih stvari?
VILLE: Tako je, pripravili smo nekaj novejših in nekaj starejših komadov, ki jih vsi verjetno poznajo. Upam, da boste vsi uživali.

TINA: Sigurno bomo. Hvala za pogovor in uspešen koncert!
VILLE: Hvala tebi in se vidimo!

SORODNE VSEBINE:
21. 8. 2009Insomnium / Novice
30. 6. 2006Insomnium / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi