INTERVJUJI

16. 8. 2019

Arch Enemy

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: MICHAEL

Kot vsako leto sem tudi na letošnjem MetalDays popolnoma izkoristila novinarstvo in poskusila priti do intervjujev z nekaterimi bolj ali manj znanimi zasedbami. Ko zdaj pogledam nazaj na odlične skupine, ki so igrale na drugem odru, morda obžalujem, da nisem naredila intervju z več le-temi, saj so intervjuji z manjšimi ali manj znanimi projekti večkrat bolj zanimivi. Med bolj znanimi bandi sem letos uspela dobiti intervju z Arch Enemy. Pri dogovarjanju je šlo vse zelo dobro, saj mi je njihov manager pustil telefonsko številko, kar na festivalih pride zelo prav. Glede na to, da ni bilo fiksno dogovorjeno, s kom bom intervju opravljala, sem skrito upala na Alisso in pa enega izmed fantov. Žal ni bilo tako. Zakaj žal? Ko je poleg managerja do mene prišel Michael Amott, gonilna sila zasedbe, sem bila sicer na začetku zadovoljna, tekom pogovora pa sem ugotovila, da so Arch Enemy kljub vsemu zelo zacementirani v svojo glasbo, od katere se bodo težko ločili. Verjamem, da boste dotično lahko razbrali tudi iz intervjuja. Dodatna stvar, ki me je kar malo odbila in pribila na naslonjač, pa je bil Michaelov obraz, ki je več kot očitno doživel kar nekaj injekcij botoksa in plastike (ja, punce take stvari žal opazimo takoj). Vseeno pa vabljeni k branju spodnjih vrstic:

TINA: Živjo! Kako si?

MICHAEL: Živjo! Odlično, super se je bilo vrniti v Tolmin.

TINA: Imeli ste že kar nekaj festivalskih koncertov…

MICHAEL: Ja res je, kar nekaj.

TINA:…in še nekaj nastopov vas čaka po MetalDays.

MICHAEL: Drži.

TINA: Nekaj časa nazaj ste najavili evropsko turnejo z Amon Amarth in Hypocrisy, kar je precej raznolik trio.

MICHAEL: A je res? Ja, mogoče pa res. Vsi trije bandi smo iz Švedske, tako da se bomo sigurno imeli odlično. Smo pa res ja, ne vem, morda smo res precej različni bandi. Mi smo sigurno najbolj melodični.

TINA: Res je, vseeno pa gre za zelo dobro kombinacijo, ki bo pripeljala veliko obiskovalcev.

MICHAEL: Seveda, imamo Vikinge, imamo Petra in družbo, pa našo melodičnost. Super bo. Seveda smo že vedeli kar nekaj časa za turnejo, je pa bila najavljena šele dan ali dva nazaj. Iz kje že prihajaš?

TINA: Iz Slovenije.

MICHAEL: Oh, v Sloveniji pa ne igramo tokrat, ali?

TINA: Ne, žal ne.

MICHAEL: V Pragi, pa v Češkoslovaški morda? (Haha, gospod je dejansko omenil besedo Czechoslovakia. Zgodovina in geografija, sedi 1, op. a.)

TINA: Mislim, da ste nam najbližje v Avstriji.

MICHAEL: Ja, res je, na Dunaju.

TINA: Kaj pa prihodnje leto? Ali je morda čas za novo glasbo? Novi album?

MICHAEL: Ja, začeli bomo delati novo glasbo. To je trenutni plan. Res že komaj čakamo, ker je minilo kar nekaj časa od zadnje izdaje. Will to Power je izšel septembra 2017 in od takrat smo praktično ves čas na turneji. Bila je res zanimiva in zabavna, ampak naporna turneja, ki pa še ni končana. Res smo bili vsepovsod. Počasi pa dobivamo občutek, da imamo dovolj. Seveda bomo koncertirali še do konca leta, čaka nas turneja po Ameriki in v oktobru še Evropa. Po tem pa ja, ustvarjanje nove glasbe, česar se res veselim, ker dobivam kar veliko inspiracij za ustvarjanje.

TINA: V začetku leta ste izdali kompilacijo vseh vaših priredb, Covered in Blood. Katera ti je najljubša?

MICHAEL: Uf, od coverjev. Res jih je veliko. Naredili smo priredbo Shadow on the Wall (Mike Olfield) in res sem zadovoljen z rezultatom. Precej je drugačna od originala, ampak zelo dobra.

TINA: Seveda je to, da je drugačna od originala, ravno tista pika na i, ki jo priredbi doda vsak band posebej.

MICHAEL: Res je, gre za nekakšno reimaginacijo originala.

TINA: Imaš morda še kakšno željo, s katerim komadom bi se rad poigral v tej smeri?

MICHAEL: Uf, ne vem. So različni pristopi in seveda različni komadi. Pri nekaterih ti ustreza, da se kar se da približaš originalu, spet pri drugih pa je zabavno narediti nekaj v povsem svoji smeri. Meni osebno najljubši pristop pri ustvarjanju priredb je ta, da vzamem akorde, melodijo in besedilo in jih potem spremenim v Arch Enemy komad. Tako da se res sliši, kot da gre za naš original. Včasih uspe in je rezultat dober, včasih pa sploh ne. Saj veš, nekatere stvari in pristopi so boljši, spet drugi ne. Dokler nisem videl kompilacije, se sploh nisem zavedal, koliko priredb smo dejansko posneli. Skozi izdaje se je na albumih pojavile morda ena ali dve, ali pa so bile vključene v posebne izdaje kot bonus komadi. Res sem bil presenečen, ko smo jih dali vse na kup.

TINA: Res je, gre za kar velik kupček komadov, točno 24 jih je. Ko sta se skupini pridružila Alissa in Jeff, smo vsi nekako pričakovali, da se boste z vsaj kakšnih komadov približali njunim izvornim zvrstem – metalcoru in progressive death metalu. Pa vseeno še vedno vztrajate na svoji začrtani poti glasbe. Ste vseeno morda razmišljali o širjenju korenin v druge inspiracije?

MICHAEL: Ne, Arch Enemy smo Arch Enemy. Ustvarili smo si značilen zvok, značilno glasbo, ki je prepoznavna in ostali bomo pri tem.

TINA: To pa drži, vaše kitare so nekaj, po čemer prepoznamo zasedbo, pa tudi če takoj ne vemo, da gre za vaš komad.

MICHAEL: Res? Dobro, to me veseli in se strinjam, imamo kar značilen zvok kitar.

TINA: Ali se ti zdi, da sta Alissa in Jeff pripeljala nove, drugačne poslušalce in obiskovalce vaših koncertov?

MICHAEL: Mogoče ja. Veš, band je res zrasel. Ko igramo War Eternal, The World is Yours ali pa The Eagle Flies Alone, dobimo res odlične odzive s strani publike. Band je res zrasel. Veliko smo delali, koncertirali kot nori, ampak ja. Ne vem, no Alissa je sigurno pripeljala dodatne nove poslušalce. Ampak veš, tukaj gre za neko obojestransko zadovoljstvo. Mi smo veseli, da ju imamo v skupini, ona pa sta prav tako vesela, da sta med nami. In uspeva nam.

TINA: Ali misliš, da se je z novima članoma spremenila vaša glasba oz. vaše sporočilo poslušalcem?

MICHAEL: Ja, morda pa res, saj gre za dve novi osebi z drugačno osebnostjo. Vseeno pa je naša glasba vedno bila melodična, a »heavy«, besedila pa so zelo različna. Nismo kot skupine, ki vedno pojejo o samo določeni temi v vsakem komadu, na vsakem albumu. Imamo veliko različnih besedil in vedno je bilo tako. Pokrivamo različne teme, kar nam pač pride na pamet ob ustvarjanju.

TINA: Pa ste se ob pridružitvi novih članov vseeno »ponovno rodili«? Ali gre zgolj za nadaljevanje vaše poti?

MICHAEL: Mislim, da gre za vsakega malo. Ko smo se razšli z Angelo, nismo vedeli, ali bomo sploh nadaljevali ali ne. Občutek, ko smo dejansko zaključili War Eternal in šli na turnejo z Alisso, je bil res kot da smo se ponovno rodili. Zdaj pa se nam zdi, da smo ponovno na naši poti in jo nadaljujemo. Vsak dan znova je zasedba bolj in bolj uspešna, kar me še vedno neverjetno preseneča in navdušuje. Vsakič znova prodamo več kart, več ljudi se udeležuje naših koncertov, vse več jih tudi razprodamo. Vse se veča. Res, tudi sami smo presenečeni, ha ha.

TINA: Ja, res je!

MICHAEL: Mislili smo, da smo že dosegli nek nivo uspeha, na katerem bomo tudi uspeli. Ampak zadnjih nekaj let je bilo neverjetnih.

TINA: Seveda, Angela je imela res svojo neverjetno energijo, po drugi strani pa je Alissa prinesla nekaj povsem novega. Izjemno energijo in pa seveda tudi karizmo in lepoto, ki jo imajo fantje precej radi.

MICHAEL: O ja! Pa dekleta jo imajo tudi zelo rade, haha. Sploh njen stil. »Win-win«!

TINA: No vidiš, absolutna »win-win« situacija. Kateri moment v zadnjih petih letih tega preporoda je bil ključen za zavedanje, da ste ponovno na pravi poti?

MICHAEL: Trenutno in še vedno se počutimo tako. Smo v ekstazi uspeha. Koncerti so odlični, z nami so ostali novi in stari oboževalci, to nas res veseli, saj gre za odlično kombinacijo. Hvaležni smo za vso podporo s strani vseh. V bandu imamo res odličen odnos, vsi se dobro razumemo in postali smo odlični prijatelji. Prav tako nismo imeli še niti ene težave zaradi banda in atmosfera je odlična. Tudi naš »road-crew« je odličen – pravzaprav je enak že kar nekaj let. Res smo odlična ekipa, vsi potujemo skupaj. Ne samo skupina, ampak vsi člani odra in zaodrja. Atmosfera je odlična, razumemo se odlično in to je verjetno res razlog, da lahko izpeljemo ogromno koncertov letno in na vsakem izmed njih neizmerno uživamo. Oni so moja druga družina, morda celo prva, glavna za nekatere člane.

TINA: To vse je res ključno, da zasedba dobro deluje. Zahvaljujem se ti za čas in vsem skupaj želim odličen koncert, odlično festivalsko turnejo in vrhunski zaključek letošnjega leta

MICHAEL: Hvala tebi!

SORODNE VSEBINE:
5. 8. 2019MetalDays 2019, 1. dan / Reportaže
30. 7. 2015Metaldays 2015, 4. dan / Reportaže
27. 7. 2015Arch Enemy / Novice
8. 5. 2015Arch Enemy, Unearth, Drone / Novice
6. 3. 2015Metaldays / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana