NOVICE

13. 1. 2021

Finske velikane simfoničnega metala Nightwish je včeraj nepričakovano zapustil dolgoletni basist/vokalist Marko Hietala. Njegovo sporočilo je precej negativno nastrojeno zoper glasbeno industrijo in plačilo v tej. Med drugim je izpostavil potrebo po vsakodnevnem napornem delu, a ob tem nepravično razdeljenem plačilu članom, medtem ko večinski denar pobirajo ne le založbe, ampak tudi organizatorji turnej in celo podjetja držav Srednjega Vzhoda. Pri svoji obrazložitvi je uporabil še besede zarota, izguba motivacije in začetek (ponovne) kronične depresije. Ob koncu uradnega sporočila je navedel, da bo pri določenih projektih v 2021 še vedno sodeloval (sklepam, da bosta to med drugim pretočna koncerta, o katerih smo pisali tukaj), sicer pa se umika iz javnega življenja do leta 2022. Za zasebnost je tako prosil ne le medije, ampak tudi vse glasbenike in zasedbe, ki bi želeli morebiti z njim sodelovati. V šali je za konec napisal, da je iz tega izvzet le njegov idol, Tommy Iommi.

Vse skupaj je še bolj zanimivo zato, ker je Marko še v zadnji tretjini lanskega leta sodeloval v resničnosti glasbeni oddaji oziroma tekmovanju »Masked Singer Suomi«, v kateri je pod akronimom »Tohtori« oziroma »Doctor« celo zmagal in se tako javno zelo izpostavil. Na njegov precej dolg zapis se je zasedba odzvala z nekaj stavki, v katerih so izpostavili predvsem težko situacijo, v kateri so se znašli. Vseeno so se odločili, da bodo za že najavljeno svetovno turnejo Human :II: Nature poiskali session basista, vseh dodatnih komentarjev glede Markove odločitve pa se bodo do nadaljnjega vzdržali.

13. 1. 2021

Srbski epic metalci Númenor so v sodelovanju s Hansijem Kürschem (Blind Guardian) posneli video za skladbo Make the Stand s prihajajočega albuma, ki bo nosil naslov Draconian Age.13. 1. 2021

The Ruins Of Beverast v posluh ponujajo drugo skladbo Anchoress In Furs s prihajajočega studijskega albuma The Thule Grimoires, ki bo izšel 5. februarja pri založbi Ván Records.

13. 1. 2021

God Is An Astronaut so objavili videospot za drugi single Fade s prihajajočega studijskega albuma z naslovom Ghost Tapes #10, ki bo izšel 12. februarja pri založbi Napalm Records.
13. 1. 2021

Black Capricorn predstavljajo priredbo viking metal klasike Shores In Flames, ki so jo v originalu izdali legendarni Bathory na albumu Hammerheart leta 1990. Vse inštrumente je odigral, posnel in zmiksal Fabrizio Monni.

Na tej povezavi si lahko skladbo tudi brezplačno prenesete v formatu mp3.

13. 1. 2021

Francoski doom metal dvojec Indigo Raven, v katerem sodelujeta Julie Docteur in Benoît Sangoï, je podpisal pogodbo z založbo Argonauta Records, pri kateri bo letos izdal svoj debitantski album.

Za začetek novega leta in ob podpisu sta Indigo Raven objavila tudi priredbo skupine Mazzy Star z naslovom Into Dust.

13. 1. 2021

Z debitantskim albumom Legion Antychrysta se iz poljskega podzemlja dviga heavy black metal zasedba Okrütnik. Album, ki z mešanjem heavy metala stare šole in black metala po vzoru Venom ter Bathory veliko obeta predvsem pristašem prvega vala black metala, s pomočjo založbe Ossuary Records prinaša naslednje skladbe:

Sabat
Legion Antychrysta
Guślarz
Lament Księcia Czarnej Magii
Portret Trumienny, a Na Grobach Kwiaty
Noc Galicyjska
Czarcie Łoże
Wrześniowe Popołudnie Rzeźnika '52

13. 1. 2021

Britanski psihedelični doomerji Indica Blues so objavili videospot za nov single in naslovno skladbo prihajajočega albuma We Are Doomed, ki bo 12. februarja izšel za založbo APF Records. Video je režiral Josh Horwood, na voljo pa sta celo dve različici.

Tracklista albuma je sledeča:
Inhale
We Are Doomed
Demagogue
Soul Embers
The End Is Calling
Cosmic Nihilism
Scarred For Life

13. 1. 2021

Indijska tech/progressive death metal zasedba Dead Exaltation bo 5. februarja izdala studijski plošček Despondent. Tukaj lahko prisluhnete singlu The Transformation.

KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška