RECENZIJE

4. 6. 2012
Accept - Stalingrad
Nuclear Blast, 2012

Accept v najnovejši stvaritvi povzemajo vse, kar so ustvarili v svoji bogati studijski karieri, ki je zlati vrhunec dosegla sredi osemdesetih. Če je Blood Of The Nations predstavljal Restless And Wild (ki je Accept postavila na piedestal evropskega heavy metala), je Stalingrad Metal Heart (ki jih je mednarodno dokončno ustoličil in prinesel prve zlate plošče tudi na Japonskem, ZDA itd.).
Hit za hitom, model komadov, ki je nezaslišan v letu 2012. Kdo ustvarja metal »klasike« v današnjem času? Malokdo. Accept so eni izmed njih. Poslušajte Us Against the World. Metal himna v pravem pomenu besede. Komad, ki ga lahko sproducirajo le največji mojstri metal godbe in Wolf Hoffman je definitivno eden izmed njih, če ne celo največji nemški heavy metal riff master, brez pretiravanja. Samo Fast As A Shark je pred več kot tridesetimi leti naredil tak vtis na Američane, da so takoj zaznali Nemčijo na metal zemljevidu in takoj pozabili na Scorpions. Balls to the Wall? Hja, nedvomno.
Mark Tornillo je pevec prve kakovostne skupine, na novi plošči je zares našel svojo nišo, drugačno od Uda, a še vedno ravno prav spominjajočo, da ohrani Accept duh(a). Razpon vokala je zares neverjetn, od netipičnih screamov do popolnoma clean čutnega petja ob akustični podlagi, do ukazovalnih napevov (Join the Revolution!). Odlično. Hoffmanovi riffi definirajo nemški metal, Baltes in njegov bas sta v Nemčiji cenjena kot Steve Harris in njegov Fender Precision v Angliji (v bistvu igrata skoraj isti bas), Schwarzmann (Helloween, Krokus, Running Wild itd.) pa ohranja zastavljeno osnovno temo ritem sekcije: pokaj 4/4 in gremo, marš v boj. Shadow Soldiers, Flash To Bang Time, Hellfire, najpristnejši prikaz napisanega.
Bolj dodelan, bolj utečen, bolj vrhunski metal stroj v enaindvajsetem stoletju skorajda ne more biti. Stalingrad je pikiral na evropske lestvice prodaje albumov, tudi v Ameriki so se odlično odrezali. Nuclear Blast je nedvomno dodal svojo »skodelico čaja«, a vendar: kvaliteta vedno govori zase in te Accept nedvomno ne primanjkuje, nikakor. Pravzaprav neverjetno, če pomislimo na dejstvo, da so se pred dvema letoma »sprejeto« vrnili po mnogih, mnogih letih, da so stari 55 let in da so vmes, res da nenamerno, za nekaj let pozabili na metal in postali marsikaj (od poklicnega fotografa – Hoffman do producenta – Baltes itd.).
Naslednje nedvomno drži kot pribito: Accept ponosno vihrajo z zastavo, ki so jo pomotoma izgubili sredi devetdesetih. Čas je pravi, Accept so nazaj (metal heart is hard to tear apart), upajmo samo, da bodo tokrat vojno tudi končali zmagovito. V to ne dvomim, s Stalingradom so dosegli eno največjih zmag za heavy metal v zadnjih letih, prihodnost je svobodna in predvsem (pomembno): svetla.

SORODNE VSEBINE:
30. 11. 2010Korpiklaani / Novice
1. 10. 2000In Flames - Whoracle / Recenzije
1. 9. 2003Narnia - The Great Fall / Recenzije
22. 2. 2011Destruction - Day Of Reckoning / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
25. 5. 2018
Big Bad Wolf - Outrage of Modesty
Recenzija
24. 5. 2018
Immortal - Northern Chaos Gods (single)
Recenzija
16. 5. 2018
Primordial - Exile Amongst The Ruins
Recenzija
14. 5. 2018
The Canyon Observer - NØLL
Recenzija
11. 5. 2018
Carpathian Forest - Likeim (EP)
Recenzija
9. 5. 2018
Marduk - Werwolf (single)
Recenzija
4. 5. 2018
Archgoat - Eternal Damnation of Christ (EP)
Recenzija
27. 4. 2018
Grob - Metanoia
KONCERTI & FESTIVALI
26. 5. 2018
Milady Metal Fest 2018
Arci Tom, Mantova, Italija
26. 5. 2018
Darkfall, Nature
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
27. 5. 2018
Messa, Discomfort
Koncertna Dvorana Rog, Ljubljana
1. 6. 2018
Carnifliate, Hellcrawler, Glista
Špajz, Slovenj Gradec
2. 6. 2018
Messiah, Evilspell, Extirpation
Centrale Rock Pub, Erba, Italija
2. 6. 2018
Haemophagus, Ekpyrosis, Britof
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana