RECENZIJE

4. 3. 2013
Agalloch - Faustian Echoes (EP)
Dammerung Arts, 2012

Faustian Echoes je moj prvi stik z Agalloch, metal zasedbo iz Amerike, ki je že kar nekaj časa na mojem seznamu bandov, za katere ne najdem časa ali prave priložnosti, da bi jim prisluhnil. No, v začetku svežega leta mi je le uspelo, motivacijo za to pa mi je dal napovedani koncert v novogoriški Mostovni. Brez pričakovanj in ideje, kaj me bo doletelo, me Agalloch po večkratnem poslušanju Faustian Echoes še naprej puščajo razdvojenega: Ali naj EP sodim le na podlagi glasbe ali naj tej dodam še idejo za njo, besedila in atmosfero, ki jih zagotovo ni možno kar tako spregledati?
Najprej torej o glasbi. Faustian Echoes in istoimenski preko enaindvajset minut dolgi komad je podoben vožnji z vlakom smrti, je poln z adrenalinom nabitih vzponov ter strah in agresijo sproščujočih padcev. Ali z drugimi besedami: vsak black metal šus je napovedan z recitalom, mid-tempo doom metal prehodom, pinkfloydovsko kitarsko solažo, akustično kitaro ali na samplih osnovano atmosfero, ki spominja na tišino pred nevihto. Brez idejnega konteksta pa vse skupaj deluje dokaj pusto in razvlečeno ter poraja se vprašanje, zakaj en tako dolg komad. Zakaj ne dva krajša? Po dobrih devetih minutah bi si Agalloch lahko brez težav privoščili premor, dolgi intermezzo pa bi služil kot outro in intro v enem.
A, kot že rečeno, za vsem tem stoji ideja. Zelo dobra ideja, ki inovativno združuje svet ekstremne glasbe in klasične literature. V kolikor namigov še ni bilo dovolj, naj povem, da so si Agalloch besedila za Faustian Echoes izposodili od angleškega prevoda Fausta, dramskega dela velikega nemškega pesnika, pisatelja in dramaturga Johanna Wolfganga von Goetheja. Ta selektivno izbrana besedila so poslušalcu posredovana različno – z recitalom ali black metal screamom, a zmeraj v obliki pogovora. Temu so Američani dodali še izseke iz filma Faust (Jan Svankmajer, 1994) in tako ustvarili edinstven povzetek originalnega dela, ki kot celota enostavno navdušuje.
Četudi se zgodi, da v bodoče ne bom posegel po nobeni drugi izdaji iz hiše Agalloch, se bo Faustian Echoes zagotovo še mnogokrat zavrtel v domačem predvajalniku.

SORODNE VSEBINE:
3. 2. 2014Agalloch / Novice
28. 6. 2012Agalloch / Novice
2. 11. 2010Agalloch / Novice
23. 10. 2007Agalloch / Novice
18. 5. 2013Agalloch / Fen / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija