Na današnji dan
1995
Moonspell izdajo prvenec Wolfheart
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

16. 11. 2011
Amaranthe - Amaranthe
Spinefarm Records, 2011

Dobra stvar pri metalu in glasbi nasploh je, da njenega ustvarjanja ne omejuje zakonodaja. Obstajajo recimo temu določena nepisana pravila, a včasih vseeno ne bi bilo slabo, če bi se na kakršenkoli način postavile nekatere omejitve oziroma celo prepovedi. To niso želje kakega pravovernega metalskega gibanja, do tega so žal z »inovativnimi pristopi« in željo ustvariti nekaj novega pripeljali izvajalci sami oziroma založbe, ki v svoje poslovanje vse bolj vpeljujejo »muštre« popularne medijske kulture. A ko enkrat meja med metalom in popularno pop glasbo praktično izgine in iskanje metal talentov ter umetno sestavljanje skupin preko raznih šovov postane le še vprašanje časa, potem tukaj ni več šale.
Prav švedsko-danski »moderno metalski« oziroma power/melodic death formaciji Amaranthe je uspelo termin metal razvrednotiti kot le malokateremu do sedaj. Spogledovanje s pop glasbo še ne pomeni nujno katastrofe, a žal tu kaj več kot s tem nimamo opraviti. Skandinavci so si od kolegov Soilwork sposodili nekaj kitarskih riffov in jih podkrepili s kičasto verzijo klaviatur Sonic Syndicate. Vokalno so glasbo »okrasili« z med seboj zelo podobnimi vzorci vokalnih izmenjav ženskega, brezizraznega čistega moškega vokala in growla ter popevkarskih refrenov, in odeli v spolirano, totalno pop navito produkcijo. Vse skupaj izpade sterilno, brezizrazno. Več ali manj je ves album narejen po podobnih shemah; na začetku kak oster riff, vokalna izmenjava vseh treh, refren s klaviaturno podlago, vmes še kakšna melodična solaža, ponovi vse še enkrat, refren dvakrat. Baladna Amarinthe le še potrdi, da je pevka oziroma celotna zasedba bolj kredibilen material za Eurosong kot kaj drugega.
Upam, da se bo to ustavilo. Res ne bi rad poslušal albuma Jessice Simpson in v njem iskal vplivov kakšnega podviga »metal« izvajalca.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
Recenzija
23. 3. 2020
Tulus - Old Old Death
Recenzija
19. 3. 2020
Lost Symphony - Chapter I
KONCERTI & FESTIVALI
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! Krisiun, Gruesome, Vitriol
Orto Bar, Ljubljana
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! Russian Circles, Torche
Arena, Dunaj, Avstrija
1. 4. 2020
ODPOVEDANO! The Mission
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Maskardh, Iamdisease, Grob, March of War
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Metal Erection XIII: Morywa, Armaroth, Ashine
MC Pekarna, Maribor
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Bronze, Guattari
Klub eMCe plac, Velenje