RECENZIJE

31. 3. 2013
Attacker - Giants Of Canaan
Metal On Metal Records, 2013

Attacker so legendarni ameriški power metalci, ki so zgodovino pisali že davno, sredi osemdesetih. Takrat so kot eden prvih metal bandov vključili tematiko Tolkienovega Gospodarja prstanov v svojo glasbo (LP-jka Battle At Helm's Deep, 1985; sicer pa je to tematiko uporabilo veliko bandov pred in za njimi, recimo Rush s komadom Rivendell na plošči Fly By Night, kasneje v heavy metalu metalu seveda Blind Guardian z mnogimi komadi), leta 1988 pa so izdali svojo drugo ploščo in zatem poniknili. Vrnili so se (kot na desetine »starih« bandov) po letu 2000, izdali dve plošči, pred nami pa je tretja v novi dobi oz. peta skupno. Kaj ponuja?
Ponuja klasični ameriški power metal z močnim, izrazitim vokalom, odličnimi kitarskimi pasažami, nezgrešljivimi dvoglasji in refreni, ki gredo v uho na prvo žogo. Ritem sekcija zveni naravno, s sicer malenkost pretiho bas kitaro, a vendar, odlične osnovne linije so točno to, kar band rabi. Sound in način pisanja spominjata na ene boljših ameriških power metal veljakov zadnjih časov, Cage. Attacker so needitirano vokalno predstavo pustili v popolnoma naravnih legah – brez nasnemavanj, redno se slišita dve posneti liniji. Band ve, kaj je pristnost. Najsvetlejše točke: Sands Of Time, Black Winds Calling, Born Into Battle.
Attacker sami pravijo, da igrajo glasbo, ki bo prijala oboževalcem »Helstar, Jag Panzer, Iron Maiden itd.«, če to drži, pa preverite sami. Vsake minute vredna metal izdaja.

KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška