RECENZIJE

7. 11. 2014
Blut Aus Nord - Memoria Vetusta III – Saturnian Poetry
Debemur Morti Productions, 2014

Za Blut Aus Nord bi lahko (vsaj v estetskem smislu) rekli, da predstavljajo nekakšno janusovsko entiteto, ki v grobem združuje dve različni paradigmi v podžanru black metala – prvo, od narave odtujeno, ki ima bolj industrialno-eksperimentalen zvok, ter drugo, bližje prvinski naravi, ki je bolj melodična in atmosferična. Z alternativnim opisom bi lahko prvem obrazu nadeli oznako disonanca, drugemu harmonija. Prvi dve deli iz zbirke »starodavnih spominov« (Memoria Vetusta) sta tako bližje slednji usmeritvi in tudi najnovejše tretje poglavje, ki nosi ime Saturnian Poetry (za katerega je mogoče predvidevati, da se vsaj do neke mere nanaša na obskurni antični stih, poimenovan po Janusovem zavezniku Saturnu), od tega ne odstopa.
Saturnian Poetry oziroma Memoria Vetusta III (v nadaljevanju MV III) je pravzaprav progresivnejša združitev zvoka MV I iz davnega leta 1996 ter MV II izpred petih let, ki se zanimivo na ploščku najbolj opazno zlije prav v skladbi Henosis, ki v grškem jeziku bojda pomeni združitev, enost, Monado. Kljub temu Henosis niti ni najbolj reprezentativen komad ploščka, ta naziv bi lahko našli kar v samem začetku albuma, ki se iz atmosferičnega preludija prevesi v mogočni Painen, mešanico epskosti, progresivne melodičnosti in nostalgije (vsaj z ozirom na pretekle stvaritve v opusu MV) v najboljši možni luči. MV III sicer še zdaleč ni album progresivnega black metala, če upoštevamo standardno klasifikacijo, vendar gotovo vsebuje največ progresivnih tekstur znotraj serije MV ter je tudi tehnično zahteven in hkrati dovršen. Slednje je tudi eden od vzrokov, da potrebuje več poslušanj, da se poslušalcu »usede« v uho, vendar se vložen napor obrestuje. Izpostaviti velja tudi avtentičnost bobnov, ki ima prav blagozvočen učinek v primerjavi s pogosto rabo hladnih in preciznih ritem mašin na večini preteklih izdajah v diskografiji zasedbe. Na ploščku je moč slišati tudi, vsaj za Blut Aus Nord, nadpovprečno število »čistih« vokalov, ki so bili skorajda prvič v večji meri uporabljeni na sicer konceptualno različnemu kronološkemu predhodniku (kar se dolgometražnih izdaj tiče) iz trilogije 777, imenovanem Cosmosophy. Tovrstni vokali se nenavadno dobro vklapljajo v celotno zvočno podobo albuma in učinkujejo kot komplementarni antipod prevladujočim kričečim vokalnim delom. Čeprav šibkosti na albumu nisem uspel najti, bi vendarle izpostavil, da je morda produkcijska čistost tista, ki sicer zvočno bogato obloženemu in razgibanemu albumu odvzema nekaj mistike, ki jo je moč najti npr. na MV I (Fathers Of The Icy Age) in je v tem smislu bližje sodobnejše zvenečemu ploščku MV II (Dialogue With The Stars).
Vsekakor Blut Aus Nord tudi s Saturnian Poetry dokazujejo, da so med bolj plodovitimi in unikatno mislečimi bandi, vsaj znotraj širših žanrskih okvirov black metala, ki sledi neki lastni viziji in se vseskozi trudi korak za korakom redefinirati žanr kot tak. Četudi album le ni povsem kos prejšnjima izdajama iz opusa MV, po kvaliteti ne zaostaja prav veliko.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 10. 2018
Dalkhu - Lamentation and Ardent Fire
Recenzija
28. 9. 2018
Obscura - Diluvium
Recenzija
26. 9. 2018
Aura Noir - Aura Noire
Recenzija
21. 9. 2018
Dragonlord - Dominion
Recenzija
14. 9. 2018
Isengard - Traditional Doom Cult
Recenzija
7. 9. 2018
Immortal - Northern Chaos Gods
Recenzija
29. 8. 2018
Sear Bliss - Letters from the Edge
Recenzija
25. 7. 2018
Funeral Mist - Hekatomb
KONCERTI & FESTIVALI
19. 10. 2018
Kaoz, Snøgg, Smrt
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
19. 10. 2018
Oluja Fest #10
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 10. 2018
Klubski maraton 2018: Baltazar, Maskardh
MC Kotlovnica, Kamnik
19. 10. 2018
Saltatio Mortis
Posthof – Zeitkultur am Hafen, Linz, Avstrija
19. 10. 2018
Vigilance, Bezdan, Hellsword
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 10. 2018
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem