RECENZIJE

29. 1. 2008
Brutart - Mimic
On Parole Productions, 2007
Zasedba Brutart je v mojih očeh oz. bolje v ušesih zmeraj bila precej težak piškotek. Njihova glasba ni enostavno poslušanje, v živo ali na CD-ju, za Brutart si je treba vzeti čas. Treba je iti od skladbe do skladbe, kot če bi bil v gurmanski restavraciji, kjer ti vse tiste jedi vzbujajo le malo asociacij. Veš, da so dobre, toliko pa stvar že poznaš, a moraš iti počasi po meniju, od jedi do jedi, v slučaju Brutartovega prvenca Mimic pa od skladbe do skladbe.
Zakaj primerjava z gurmanskim menijem? Najprej, ker je Brutart vsaj v Sloveniji nadpovprečen in izstopajoč bend, torej gurmanska jed, za tiste, ki iščejo nekaj več, pa redka poslastica. Referenca z menijem pa je prisotna takoj, ko vidite, kako izgleda celoten paket. Lahko povem, da v življenju še nisem videl CD-paketa, ki bi zgledal tako kot Brutartova plošča Mimic. Opremljen z čudovito grafiko Vesne Rodman, poln lepo zapisanih besedil, dolg kar 11 pesmi, je Brutart obrok, ki je iz težko prebavljivega, suhega piškota prerasel v čudovit, recimo, muffin. Vizualno in vsebinsko bogat obrok.
Glasbeno me Mimic spomni na EP zasedbe Revenant, ki je nosil ime Overman in se je izgubil nekje med nikoli izdanimi umetninami. Dinamične skladbe, zanimivi ritmi, izstopajoč vokal, vse to pa precej poslušljivo in tako kohezivno/koherentno, da je kar joj! Fantastično. Vokalno me spomni Blažev vokal na nekakšen gorefestovski growl prepuščen skozi morbidangelovsko "Where The Slime Lives" obarvani vokal. Blaž je jasen v izgovorjavi, dobro interpretira besedila, zna se prilagoditi določenemu razpoloženju ali pa načrtovanemu trenutku, katere pogojuje izredno natančno izdelana glasba. Najboljša primera sta mi vsekakor začetek pesmi Fade, kjer Blaž zveni kot vojska, ki maršira v totalni masaker in pri tem čuti in verjame, da bo preživela, da bo triumfalna, vendar se razsežnosti vokala kljub navidezni in pri določenih ljudeh morebiti občuteni enodimenzionalnosti vidijo pri pesmi Delirium. Krik "Father, I'm Sorry" je pretresljiv in zadene v dušo kot ledena puščica.
Če se vrnem h glasbi, ne morem mimo odličnega bobnarja Sebastjana (ki tudi nudi vokale, a žal ne morem določiti kje), katerega poslanstvo je čim manj se ponavljati v tehnikah in ritmih in ki vam bo še najbolj (navidezno) enostavno stvar zakompliciral in obogatil, a pri tem ne bo izpadel odvečen ali presran. Pri poslušanju te ritem sekcije dobiš občutek, da je igranje tega najlažja stvar na svetu. Bravo! Močno podcenjen in nepoznan si Sebastjan vsekakor zasluži večjo razpoznavnost med tolkalci. Poslušajte si Termites ali pa Fabric Of Illumination. Prej omenjeni Blaž in Andrej sta tudi kitarista, katerih delovanje pa težko opišem. Mene osebno stvari spominjajo na mix med death metalom zgodnjih devetdesetih s pridihom dooma, brez odvečnih melodičnih bedarij in neumnih solaž. Spominja na prej omenjeni Revenant, Celtic Frost, Entombed, Gorefest in verjetno še kaj več. Zvok plošče je izredno dober, le bobni imajo malce preveč moderen in preveč "lep" zvok, kar se mi zdi, da je že "trademark" Dalija iz Dusk Delight. Če sklenem dober obrok in si natočim še kozarček dobrega vina, lahko samo povem, da je Brutart definitivno ponudba, ki je ne smete spregledati. Mimic bo nahranil vaše čute in vašo dušo. Pa dober tek!

Ivan
SORODNE VSEBINE:
16. 4. 2002Sarcasm - Igra Narave / Recenzije
20. 5. 2009Dickless Tracy - Halls Of Sickness / Recenzije
16. 10. 2006Sarcasm - Revolt. / Recenzije
4. 11. 2003Sarcasm - Divja Kri / Recenzije
14. 1. 2011Metalsteel - Entertainment / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 5. 2018
Primordial - Exile Amongst The Ruins
Recenzija
14. 5. 2018
The Canyon Observer - NØLL
Recenzija
11. 5. 2018
Carpathian Forest - Likeim (EP)
Recenzija
9. 5. 2018
Marduk - Werwolf (single)
Recenzija
4. 5. 2018
Archgoat - Eternal Damnation of Christ (EP)
Recenzija
27. 4. 2018
Grob - Metanoia
Recenzija
23. 4. 2018
Within Destruction - Deathwish
Recenzija
13. 4. 2018
Marax - The Abyss of Illusions (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
23. 5. 2018
Manilla Road, Küenring, Mathan
Viper Room, Dunaj, Avstrija
23. 5. 2018
Noctiferia: 20. obletnica albuma Baptism at Savica fall
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
25. 5. 2018
Count Raven, Jack Frost, Sarcasm Syndrome, Angor
Viper Room, Dunaj, Avstrija
25. 5. 2018
Tomcat, Charlie Butter Fly
Rock Bar Down Town, Kranj
25. 5. 2018
The Cruel Intentions, Speed Stroke, The Lethal Idols
Grind House, Padova, Italija
25. 5. 2018
Kramp Fest
Bajer, Godovič