RECENZIJE

10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Nuclear Blast Records, 2020

Norveške death metal legende Cadaver so nazaj. Po izjemnem singlu z naslovom Circle of Morbidity, ki so nam ga predstavili že spomladi lanskega leta in na katerem je kot gostujoči vokalist sodeloval Jeff Becerra (Possessed), se sedaj vračajo tudi z novim EP-jem, ki nosi zelo neposreden naslov D.G.A.F. (Don't Give a Fuck). Tako po šestnajstih letih Cadaver pod okriljem nove založbe poslušalcem prinašajo surov, brezkompromisen in udaren death metal.

Anders Odden oziroma Neddo in Dirk Verbeuren tako torej predstavljata nekaj čez 10 minut dolg EP, ki že takoj na začetku predstavi to, kar smo od Cadaver pričakovali. Počasnejši uvod v naslovni komad EP-ja se kaj hitro prevesi v trši in udarnejši death metal, ki s preprostim, a neposrednim sporočilom pove točno to, kar bi si človek moral reči pogosteje. Piko na i uvodnemu komadu seveda doda tudi Jeff Walker (Carcass) s svojim značilnim vokalom. Odličen uvod, ki z izjemnimi in zlobnimi kitarskimi vložki ter obstreljevanjem z bobni nakaže, da Cadaver kljub zelo dolgemu zatišju niso pozabili, kako se stvari streže.

Tudi v nadaljevanju se fanta ne ustavita in nadaljujeta začeto s še bolj prezentno intenzivnostjo norveškega death metala stare šole. Drugi komad na ploščku Deformed Insanity z odličnim groovom in sprehodom skozi obsežen death metal repertoar pokaže, da so leta odsotnosti Cadaver dobro dela in so se vrnili v najboljši možni luči. V mojih očeh najboljši komad EP-ja.

Disgrace kot zaključni komad nakaže nekoliko drugačno smer z doomovskim pridihom, ki pa se hitro prevesi v hitrejši in za death metal bolj značilen tempo, s kaotičnimi, a izjemnimi solažami pa odlično zaključi EP.

D.G.A.F. je besna stvaritev, ki v sebi skriva jezo in agresijo, ki se je nabirala dolgih 16 let in samo čakala, da privre na površje. Samo nadejamo si lahko, da ne bo potrebnih dodatnih 16 let, da bo luč sveta ugledal dolgometražec, ki bo postregel z izjemnim death metalom, ki se ga že zelo veselim.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija