RECENZIJE

20. 7. 2004
Cattle Decapitation - Humanure
Metal Blade/Panika Records, 2004
Zanimiva naslovnica... krava, ki izloča fekalije, ki so nič drugega kot človek. Ha, ha, ha... die human scum! Cattle Decapitation so se mi vtisnili spomin kot izredno inteligenten ameriški gore grind, ki ne poveličuje umorov, posilstev, čudnih spolnih praks, trpljenja; za slednje vsaj ne ljudi.
Gre za t. i. (njihova oznaka) »vegi-gore« oziroma band, ki svoja sporočila namenja trpljenju živali, narave, seveda tudi ljudi. Besedila so včasih polna medicinskih izrazov, saj je pevec svoje čase študiral medicino in se na to spozna, drugače pa so ostali teksti bolj v duhu Orwellove Živalske farme in so dobro strukturirani, vsebujejo zanimive besedne igre (Men Before Swine, na primer) in končno odpirajo nove poglede na živali, ki nam jih v duhu »človek je najbolj razvito in razmišljujoče bitje« servirajo na krožnike vsak dan. Ne, Cattle Decapitation se temu odločno upirajo (vsaj to se zdi) in postavljajo VAS na krožnik (še pomnimo prejšnji izdelek, To Serve Man?!!).
Vse to je super, samo, besedila so dosti nerazumljiva, saj kričanje in kruljenje (čeprav odlično izvajano) ne pripomoreta k jasni predstavitvi teksta. Prenosnik ni pravi, kot bi se reklo, kanal pa je onesnažen s šumi. Glasbena podlaga je zelo dobra in v duhu Cattle Decapitation plošč izstopajo predvsem zanimive kitarske melodije, ki so brutalne in na trenutek psihotične (zamislite si Dying Fetus in Fugazi, če grobo ponazorim). Bobni so tokrat izstopili iz tipičnega blast-beata in se podali tudi v up- in midtempo ritme, tisti počasni deli pa so kot Vegeta v juhici. Vse skupaj na trenutke spominja na Vader, vsaj kar se muzike tiče. Intro je dokaj zabaven, medtem ko je outro resniči horror, saj kar 10 minut lahko poslušate, kaj se v resnici dogaja v klavnici. Ne vem pa, če koljejo ljudi ali ne. Kaj je njegov namen, vedo samo oni. Gre tudi za najbolj razgibano ploščo Cattle Decapitation, kaže resničen napredek (če je to sploh v grindu uporaben termin) in vsekakor vnaša novo svežino (drugačen vonj po smrti) od drugih morilcev, ki »grind« uporabljajo za izgovor, da počnejo razne neumnosti. Pa tudi ti so mi OK.

Ivan
SORODNE VSEBINE:
28. 8. 2002Cattle Decapitation - To Serve Man / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija