RECENZIJE

27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Narcoleptica Productions, 2020
Avtorica: Tina Urek

Chaos Over Cosmos je poljsko-avstralski projekt oziroma dvojec, ki svoje komade ustvarja preko spletnega sodelovanja. Velika zanimivost in presenečenje je to, da se fanta v živo še nista srečala, a sta kljub temu izdala že dva EPja in dva studijska albuma. Njuna glasba je zelo značilen moderen pristop k progresivnemu tehničnemu death metalu, kar pomeni, da vsebuje elemente elektronike in dolge, tehnično izpiljene kitarske solaže. Ne gre pa tokrat za instrumentalni band, saj je eden izmed članov izjemno dober vokalist. Svoje delo sta si razdelila tako: Joshua Ratcliff (Avstralija) skrbi za vokale, besedila in pisanje glasbe, Rafal Bowman (Poljska) pa za kitare, synthe, (programirane) bobne, prispeva pa tudi svoj del napisane glasbe.

Na albumu boste našli šest komadov, od tega enega instrumentalnega, ki se v večji meri ne odmaknejo od trenutno moderne zvrsti, je pa vsekakor velik plus slišati takšen projekt z zelo veliko clean vokali. Slednji me pri modernih tehničnih zasedbah precej motijo in večkrat dajejo občutek uničenja kakovostne glasbe, a tokrat se vse skupaj lepo zaokroži, saj ne en ne drug del ni moteč oziroma izstopajoč. Album odpre Cascading Darkness z zelo poslušljivim kitarskih riffom, ki ob dodatku klaviatur in growlov samo še eskalira. Kljub klaviaturam je komad precej surov in trd ter tako že na samem začetku prepriča tudi zahtevnejšega poslušalca. Nekje na dveh minutah in pol se vključi še clean vokal, ki kot omenjeno tokrat sploh ne zmoti, ampak doda neko kozmično vzdušje, ki sovpada s sliko na naslovnici. Sicer je v komadih, ki vsi presegajo pet minut, veliko kitarskega preigravanja, kar pa vse ljubitelje dotične zvrsti ne bo zmotilo. One Hundred, druga pesnitev albuma, je veliko bolj elektronska in »vesoljska«. Vokal je več ali manj šepetajoče pripovedovalski, objemajo pa ga elektronski dodatki. Seveda se dolžini primerno razvije v kaotičen, a poslušlji kozmos. Celotna zadeva ni preveč zlomljena niti nasičena, vsak zvok pa je točno toliko izoliran ali glasen, kot je v določenem trenutku potrebno. Ponovno veliko bolj death metalski je Worlds Apart, ki poleg tehničnosti ponovno postreže z growlom. Morda se motim, ampak v refrenu slišim tudi ženski vokal. Kakor koli že, gre za enega bolj »metal« komadov izdaje. S prav takšnim tonom se nadaljuje tudi sledeči Consumed, s katerim se album prevesi v drugo polovico. Skoraj 10-minutni in zadnji vokalni komad ploščka je We Will Not Fall. Tokrat morda prvič na izdaji res slišim naklikane bobne, saj ti dejansko izstopajo in so tako večkrat preveč očitno nerealni.

Ob slišanem je morda tehtno omeniti, da sta prva dva komada veliko bolj moderna, progresivna in elektronska, zadnji trije pa posežejo po tehničnemu death metalu z zgolj kančkom modernega, in sicer s clean vokalom in elektroniko. The Ultimate Multiverse zaključi klasičen instrumentalni komad – progresiven, pozitiven, ritmičen. Do neke mere generičen, a vsekakor na dotični izdaji dobrodošel. Celoten plošček lahko povsem brezplačno slišite spodaj, sama ga bom vsekakor še poslušala.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija