RECENZIJE

29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Nuclear Blast, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Na prvo žogo je melodic death metal poimenovanje podžanra, ko pa pogledamo podrobneje, gre dobesedno za poimenovanje Otrok Bodoma – smrt in umiranje, zavita v melodični metal. Po četrt stoletja sovraštva, krvoločnosti in kaosa so začarani ustvarili zadnji album in se kot Children of Bodom poslovili s težkokovinske scene.

»Začarani« Hexed je grand finale temnih Fincev, ki so na svetovnih odrih in lestvicah divjali vse od leta 1993. Laiho je med pisanjem še poslednjič obdržal blagovno znamko CoB, ki se pozna pri zvoku in pri besedilih. Vse do zadnjega se obdržijo specifičen ritem dvojnih stopalk, po katerih udriha Jaska Raatiakinen, srhljivi toni klaviatur Janneta Wirmana in kitarski riffi spretnih Alexiovih prstov.


Plato odprejo s pesmijo This Road, ki so jo kot prvi single izdali februarja lani, sledi pa ji Under Grass and Clover, ki je luč sveta sicer ugledala prva. A v tretje gre rado in tako svojo dušo spustijo s komadom Glass Houses, ki ga je sama hitrost in divjina. Vpadljivi začetni riffi in neusmiljeni bobni poslušalca dobro zagrabijo, tako kot zlovešči zveni klaviatur v Hecate's Nightmare. Komad Hexed znova povzame energijo od Glass Houses, Relapse pa se tako kot Platitudes and Barren Words malenkost umiri in daje večji poudarek na melodičnosti kitar kakor na eksplozivnosti bobnov. Podobno se tega loti predzadnja skladba Soon Departed, kar morda simbolično nakazuje tako skorajšnji konec albuma kot razhod banda. Epski zaključek ustvari na novo posnet Knuckleduster, ki se sicer nahaja na EP-ju Trashed, Lost & Strungout iz davnega leta 2004, in tako zaokroži njihovo skupno glasbeno pot. Za ravno pravšnjo dozo nostalgije so dodali še live izvedbi pesmi I Worship Chaos in Morrigan ter elektro remix že omenjenega Knuckleduster.


Napredek skozi leta je očiten in band je le redko razočaral. Vselej so izrazite Wirmanove klaviature, ki dodajo pošasten detajl mrtvaškim besedilom z Laihovim vokalom. Kar je morda pogrešiti pri zadnjih albumih, so intenzivnejše basovske linije, ki dodajo temačnost, in značilni Laihov krik, s katerim začini celoto v prvih nekaj albumih. Prvi vrh in hkrati največji komercialni uspeh so dosegli leta 2005 s plato Are You Dead Yet?, plošči Halo of Blood in I Worship Chaos, ki sta med zadnjimi, dokazujeta dovršenost edinstvenega zvoka, Hexed pa je kot deseti studijski album zbirko zaključil dovolj dobro, da Children of Bodom tudi v bodoče ostanejo v ušesu težki in mrliški.

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2000Children Of Bodom - Hatebreeder / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija