RECENZIJE

29. 5. 2013
Dark Tranquillity - Construct
Century Media Records, 2013
Avtorica: Tina Urek

Pionirji tako imenovanega göteborškega melodičnega death metala Dark Tranquillity so letos obeležili 20 let od izdaje prvega albuma (22 let delovanja) in dogodek ovekovečili z novim studijskim izdelkom, Construct. Mikael Stanne in ostali fantje peljejo naprej niti svojega glasbenega stila, tako da album v celoti ne ponuja nič posebno novega. Kljub temu pa je letom primeren, enostaven, a vseeno kvaliteten plošček, ki postreže z melodičnimi, mračnimi, počasnimi in udarnimi komadi.
Album otvori skladba For Broken Words, za katero bi lahko rekli, da je tipičen Dark Tranquillity komad in bi jih dobri poznavalci zasedbe že ob njegovem prvem poslušanju takoj prepoznali. Simfonija v ozadju, poudarjene kitare z redko melodijo, enostavni bobni in dolg instrumentalni del, v katerem pričakuješ ali solažo ali clean vokal. Tokrat je praznino zapolnila solaža. The Science Of Noise, bolj melodično in ritmično razgiban komad, v katerem izstopajo tako bobni kot preigravanje kitar, prikaže ravno to, kar pove naslov – znanje, ki ga je potrebno imeti in razumeti, da ustvariš to, kar je za nekatere hrup, za druge pa orgazem za ušesa. Tretji komad, Uniformity, za katerega je zasedba posnela tudi videospot je tipičen göteborški komad. Mračne, počasne melodije, kombinacija visokih in nizkih tonov ter seveda vpletanje Mikaelovega clean vokala, ki pripelje do tistega posebnega vzdušja zasedbe. Mračnost za nekaj časa prekine zopet bolj deathmetalski komad The Silence In Between, v katerem še najbolj izstopa kitarska solaža oz. kitare nasploh. Tudi Apathetic je izjemno kitarsko in ritmično obarvana skladba, klaviature v ozadju pa se mi na določenih mestih zdijo povsem odveč, saj ustvarijo nadležno šumenje in zmazek izza vokala, iz katerega nekoliko izstopajo le kitare. What Only You Know, »balada« na albumu, se začne z izjemnim Mikaelovim clean vokalom, ki ga hitrejši vložek z growlom kar nekako uniči. Sicer je komad dober, vendar so menjave cleana in growla oz. balade in hitrega komada kar nekoliko prehitre, ali bolje rečeno: počasnejši del s clean vokalom je tako dober, da ga je škoda »uničiti« z menjavo ritma. Endtime Hearts, ki jo je zasedba objavila le nekaj dni pred izidom albuma, je zopet ena izmed tistih tipičnih skladb, ki dajejo občutek, da so bile že slišane na eni izmed prejšnjih plat. Morda je to zaradi ritma, klaviatur ali kitar … Presodite sami. Osmi komad, State Of Trust, pa za razliko od What Only You Know uspe kombinacijo cleana in growla združiti zelo dobro – clean pri refrenu in tokrat še pri počasnejšemu vložku, growl pa drugje. Ritmičen komad, pri katerem se pokaže izjemen zvok zasedbe, izstopi pa celo bas kitara. Predzadnji, Weight Of The End, doda kilogram ali dva na tehtnico uspeha albuma, zopet kitarsko obarvanemu komadu pa sledi simfonični, ritmično počasnejši zaključek, None Becoming.
Construct ponuja dobrih 40 minut kvalitetnega poslušanja, ki bodo razveselile redne poslušalce zasedbe, za ostale pa bo verjetno le še en tipičen izdelek göteborškega melodičnega death metala.

KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova