Na današnji dan
2015
Grški ambientalni black metal projekt Spectral Lore izda EP Gnosis
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

29. 5. 2013
Dark Tranquillity - Construct
Century Media Records, 2013
Avtorica: Tina Urek

Pionirji tako imenovanega göteborškega melodičnega death metala Dark Tranquillity so letos obeležili 20 let od izdaje prvega albuma (22 let delovanja) in dogodek ovekovečili z novim studijskim izdelkom, Construct. Mikael Stanne in ostali fantje peljejo naprej niti svojega glasbenega stila, tako da album v celoti ne ponuja nič posebno novega. Kljub temu pa je letom primeren, enostaven, a vseeno kvaliteten plošček, ki postreže z melodičnimi, mračnimi, počasnimi in udarnimi komadi.
Album otvori skladba For Broken Words, za katero bi lahko rekli, da je tipičen Dark Tranquillity komad in bi jih dobri poznavalci zasedbe že ob njegovem prvem poslušanju takoj prepoznali. Simfonija v ozadju, poudarjene kitare z redko melodijo, enostavni bobni in dolg instrumentalni del, v katerem pričakuješ ali solažo ali clean vokal. Tokrat je praznino zapolnila solaža. The Science Of Noise, bolj melodično in ritmično razgiban komad, v katerem izstopajo tako bobni kot preigravanje kitar, prikaže ravno to, kar pove naslov – znanje, ki ga je potrebno imeti in razumeti, da ustvariš to, kar je za nekatere hrup, za druge pa orgazem za ušesa. Tretji komad, Uniformity, za katerega je zasedba posnela tudi videospot je tipičen göteborški komad. Mračne, počasne melodije, kombinacija visokih in nizkih tonov ter seveda vpletanje Mikaelovega clean vokala, ki pripelje do tistega posebnega vzdušja zasedbe. Mračnost za nekaj časa prekine zopet bolj deathmetalski komad The Silence In Between, v katerem še najbolj izstopa kitarska solaža oz. kitare nasploh. Tudi Apathetic je izjemno kitarsko in ritmično obarvana skladba, klaviature v ozadju pa se mi na določenih mestih zdijo povsem odveč, saj ustvarijo nadležno šumenje in zmazek izza vokala, iz katerega nekoliko izstopajo le kitare. What Only You Know, »balada« na albumu, se začne z izjemnim Mikaelovim clean vokalom, ki ga hitrejši vložek z growlom kar nekako uniči. Sicer je komad dober, vendar so menjave cleana in growla oz. balade in hitrega komada kar nekoliko prehitre, ali bolje rečeno: počasnejši del s clean vokalom je tako dober, da ga je škoda »uničiti« z menjavo ritma. Endtime Hearts, ki jo je zasedba objavila le nekaj dni pred izidom albuma, je zopet ena izmed tistih tipičnih skladb, ki dajejo občutek, da so bile že slišane na eni izmed prejšnjih plat. Morda je to zaradi ritma, klaviatur ali kitar … Presodite sami. Osmi komad, State Of Trust, pa za razliko od What Only You Know uspe kombinacijo cleana in growla združiti zelo dobro – clean pri refrenu in tokrat še pri počasnejšemu vložku, growl pa drugje. Ritmičen komad, pri katerem se pokaže izjemen zvok zasedbe, izstopi pa celo bas kitara. Predzadnji, Weight Of The End, doda kilogram ali dva na tehtnico uspeha albuma, zopet kitarsko obarvanemu komadu pa sledi simfonični, ritmično počasnejši zaključek, None Becoming.
Construct ponuja dobrih 40 minut kvalitetnega poslušanja, ki bodo razveselile redne poslušalce zasedbe, za ostale pa bo verjetno le še en tipičen izdelek göteborškega melodičnega death metala.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
KONCERTI & FESTIVALI
6. 12. 2019
Vulvathrone, Morywa, VxPxOxAxAxWxAxMxCx
Mladinski center Gornja Radgona
6. 12. 2019
Seitanik Ritval: Obnounce, Dark Sphere
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte