RECENZIJE

9. 4. 2019
Equipoise - Demiurgus
The Artisan Era, 2019
Avtorica: Tina Urek

Vsake toliko časa se med poplavo promo mailov najde nekaj, kar mi odpihne možgane. Dober mesec dni nazaj sem tako odkrila zasedbo Equipoise. Gre za ameriško technical/progressive death metal skupino, katere člani so trenutni ali nekdanji člani mnogih večjih tehničarjev iz death metal scene. Equipoise so nastali leta 2015 kot rezultat poletnega projekta kitarista Nicka Padovanija (Virulent Depravity) ter Zacka Hohna, ki pa je ostal samo pri poletnemu igranju. Padovani je imel kaj kmalu dovolj materiala za celoten album ter k sodelovanju povabil vokalista Stevieja Boiserja (Inferi) in vrhunskega basista Huga Doyon-Karouta (Beyond Creation). Leta 2016 se jim je pridružil še klaviaturist Jimmy Pitts (Eternity's End) in izšel je EP Birthing Homunculi. V prihodnjem letu so svojo zasedbo dopolnili z vrhunskimi glasbeniki, saj so medse sprejeli še kar dva kitarista, in sicer Phila Tougasa (First Fragment, Chthe'ilist, Cosmic Atrophy) in Sanjayja Kumarja (Wormhole), ter bobnarja Chasona Westmorelanda (Burning The Masses, ex-Hate Eternal).

Mislim, da so tako Equipoise pobrali smetano tehničarjev in ustanovili all-star zasedbo, ki je res vrhunska. Fantje so avgusta 2016 podpisali z The Artisan Era, 8. marca letos pa je izšel težko pričakovani prvenec Demiurgus. In zakaj so Equipoise drugačni od ostale (ogromne) ponudbe tehnično progresivnih death metalcev? Zato ker ne rinejo vsega skozi eno luknjo. Pri njih ne gre samo za lomljenje ritmov ter brutalizacijo. Fantje so v svojo glasbo vključili vse. Od violine, akustične kitare, klavirja, ritmov flamenka in tako na albumu sodelovali s kar 10 različnimi gosti. Stvar, ki pa na celotnem albumu najbolj izstopa in jo boste takoj slišali, je odličen zvok fretless basa.

Morda je pametno omeniti tudi to, da celoten album temelji na animeju Full Metal Alchemist: Brotherhood, ampak žal o njem nimam za povedati čisto nič, saj veliko raje spremljam sci-fi in history serije kot pa animirane zadeve. Se pa absolutno priporočam za kritiko albuma še iz tega vidika! Sama se bom osredotočila zgolj na instrumentalni del, ki me je prevzel do te mere, da sem se odločila zapisati teh nekaj stavkov.

Za vse, ki imate radi Obscuro, Beyond Creation, Necrophagist, Gorod ipd., je tale album obvezen za poslušanje. Pri ploščku je zelo zanimivo to, da skoraj vsakemu vokalnemu komadu sledi ločen instrumentalni komad. Ta poskrbi za prehod v novo dimenzijo, pa tudi za umiritev in čiščenje možganov, ali pa ravno obratno – polnjenje. Z več kot enournim predvajalnim časom bo Demiurgus poskrbel za točno to. Odpihnil vam bo možgane, vaše sinapse pa bodo podivjale v modrovijoličnih barvah univerzuma. Ker je album tako zelo koncepten, se mi ne zdi smiselno, da ga ločim na komade, vseeno pa bom izpostavila nekaj stvari, ki se tičejo predvsem instrumentalnih vložkov.

Prvi izmed njih je lahko že kar uvodni Illborn Augury, ki vas bo s klasičnim klavirjem in orkestrom pripravil na boom fretless basa v nadaljevanju. Ta je sicer na začetku kar tih, vendar ga boste vsi slišali. Sploh tisti, ki veste, kako in kaj morate poslušati. Res je, da je glasba precej nasičena, vendar je produkcija kakopak vrhunska in drugega kot eksplozije ne moremo pričakovati. Če ga niste slišali v uvodu, pa vas bo bas prav prijetno pobožal v prvem vokalnem komadu, Sovereign Sacrifices. Fantje so ga uporabili za vse. Prehode, solaže, prijetno podlago in močne riffe. Res vrhunsko. Nisem si mislila, da lahko bas zveni tako odlično!

Naslednja stvar, ki so ji dali zelo posebno mesto na albumu, je akustična kitara. Slišimo jo praktično v vsakem komadu, najbolj pa izstopa pri instrumentalnem Reincarnated. Flamenko! Na death metal albumu! Vrhunsko! Kaj drugega kot to, da je na albumu mogoče slišati res ogromno, da je glasba nasičena, izjemno tehnična in za mnoge zahtevna za poslušanje, ne bom napisala. Verjamem pa, da mi boste mnogi sledili in album poslušali prvič, pa takoj za tem še drugič in tretjič. Če se vam ne da poslušati dolgih komadov, dajte za začetek prisluhniti krajšim, instrumentalnim … verjemite, prepričali vas bodo.

SORODNE VSEBINE:
29. 4. 2019Warforged z novim videospotom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
Recenzija
27. 6. 2019
Lord Vicar - The Black Powder
Recenzija
26. 6. 2019
SinHeresY - Out of Connection
Recenzija
6. 6. 2019
Različni izvajalci - Metal 4 Lignit (kompilacija)
Recenzija
8. 5. 2019
Vltimas - Something Wicked Marches In
Recenzija
3. 5. 2019
Amon Amarth - Berserker
KONCERTI & FESTIVALI
25. 7. 2019
Polikarpa Y Sus Viciosas, Ocaso, Grable
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
26. 7. 2019
Tauerngold Festival 2019
Schwarzach Im Pongau, Salzburg, Avstrija
26. 7. 2019
Buka i Otpor Festival 2019
Jankomir, Zagreb, Hrvaška
27. 7. 2019
Adrestia, Adacta, Strategia Tensie
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 7. 2019
Metaldays aftershow: Queensrÿche, Firewind, Mirrorplain
Kino Šiška, Ljubljana
29. 7. 2019
Thou, Yautja
Feierwerk, München, Nemčija