RECENZIJE

9. 4. 2019
Equipoise - Demiurgus
The Artisan Era, 2019
Avtorica: Tina Urek

Vsake toliko časa se med poplavo promo mailov najde nekaj, kar mi odpihne možgane. Dober mesec dni nazaj sem tako odkrila zasedbo Equipoise. Gre za ameriško technical/progressive death metal skupino, katere člani so trenutni ali nekdanji člani mnogih večjih tehničarjev iz death metal scene. Equipoise so nastali leta 2015 kot rezultat poletnega projekta kitarista Nicka Padovanija (Virulent Depravity) ter Zacka Hohna, ki pa je ostal samo pri poletnemu igranju. Padovani je imel kaj kmalu dovolj materiala za celoten album ter k sodelovanju povabil vokalista Stevieja Boiserja (Inferi) in vrhunskega basista Huga Doyon-Karouta (Beyond Creation). Leta 2016 se jim je pridružil še klaviaturist Jimmy Pitts (Eternity's End) in izšel je EP Birthing Homunculi. V prihodnjem letu so svojo zasedbo dopolnili z vrhunskimi glasbeniki, saj so medse sprejeli še kar dva kitarista, in sicer Phila Tougasa (First Fragment, Chthe'ilist, Cosmic Atrophy) in Sanjayja Kumarja (Wormhole), ter bobnarja Chasona Westmorelanda (Burning The Masses, ex-Hate Eternal).

Mislim, da so tako Equipoise pobrali smetano tehničarjev in ustanovili all-star zasedbo, ki je res vrhunska. Fantje so avgusta 2016 podpisali z The Artisan Era, 8. marca letos pa je izšel težko pričakovani prvenec Demiurgus. In zakaj so Equipoise drugačni od ostale (ogromne) ponudbe tehnično progresivnih death metalcev? Zato ker ne rinejo vsega skozi eno luknjo. Pri njih ne gre samo za lomljenje ritmov ter brutalizacijo. Fantje so v svojo glasbo vključili vse. Od violine, akustične kitare, klavirja, ritmov flamenka in tako na albumu sodelovali s kar 10 različnimi gosti. Stvar, ki pa na celotnem albumu najbolj izstopa in jo boste takoj slišali, je odličen zvok fretless basa.

Morda je pametno omeniti tudi to, da celoten album temelji na animeju Full Metal Alchemist: Brotherhood, ampak žal o njem nimam za povedati čisto nič, saj veliko raje spremljam sci-fi in history serije kot pa animirane zadeve. Se pa absolutno priporočam za kritiko albuma še iz tega vidika! Sama se bom osredotočila zgolj na instrumentalni del, ki me je prevzel do te mere, da sem se odločila zapisati teh nekaj stavkov.

Za vse, ki imate radi Obscuro, Beyond Creation, Necrophagist, Gorod ipd., je tale album obvezen za poslušanje. Pri ploščku je zelo zanimivo to, da skoraj vsakemu vokalnemu komadu sledi ločen instrumentalni komad. Ta poskrbi za prehod v novo dimenzijo, pa tudi za umiritev in čiščenje možganov, ali pa ravno obratno – polnjenje. Z več kot enournim predvajalnim časom bo Demiurgus poskrbel za točno to. Odpihnil vam bo možgane, vaše sinapse pa bodo podivjale v modrovijoličnih barvah univerzuma. Ker je album tako zelo koncepten, se mi ne zdi smiselno, da ga ločim na komade, vseeno pa bom izpostavila nekaj stvari, ki se tičejo predvsem instrumentalnih vložkov.

Prvi izmed njih je lahko že kar uvodni Illborn Augury, ki vas bo s klasičnim klavirjem in orkestrom pripravil na boom fretless basa v nadaljevanju. Ta je sicer na začetku kar tih, vendar ga boste vsi slišali. Sploh tisti, ki veste, kako in kaj morate poslušati. Res je, da je glasba precej nasičena, vendar je produkcija kakopak vrhunska in drugega kot eksplozije ne moremo pričakovati. Če ga niste slišali v uvodu, pa vas bo bas prav prijetno pobožal v prvem vokalnem komadu, Sovereign Sacrifices. Fantje so ga uporabili za vse. Prehode, solaže, prijetno podlago in močne riffe. Res vrhunsko. Nisem si mislila, da lahko bas zveni tako odlično!

Naslednja stvar, ki so ji dali zelo posebno mesto na albumu, je akustična kitara. Slišimo jo praktično v vsakem komadu, najbolj pa izstopa pri instrumentalnem Reincarnated. Flamenko! Na death metal albumu! Vrhunsko! Kaj drugega kot to, da je na albumu mogoče slišati res ogromno, da je glasba nasičena, izjemno tehnična in za mnoge zahtevna za poslušanje, ne bom napisala. Verjamem pa, da mi boste mnogi sledili in album poslušali prvič, pa takoj za tem še drugič in tretjič. Če se vam ne da poslušati dolgih komadov, dajte za začetek prisluhniti krajšim, instrumentalnim … verjemite, prepričali vas bodo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 5. 2019
Vltimas - Something Wicked Marches In
Recenzija
3. 5. 2019
Amon Amarth - Berserker
Recenzija
25. 4. 2019
Waste of Space Orchestra - Syntheosis
Recenzija
18. 4. 2019
Aftermath - There is Something Wrong
Recenzija
16. 4. 2019
Mystifier - Protogoni Mavri Magiki Dynasteia
Recenzija
9. 4. 2019
Equipoise - Demiurgus
Recenzija
4. 4. 2019
Luminescence - From Darkness... (EP)
Recenzija
20. 3. 2019
Dream Theater - Distance Over Time
KONCERTI & FESTIVALI
20. 5. 2019
Lividity, Sacrificial Slaughter, Devine Defilement, Bastard's Asylum, Bowel Evacuation
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
21. 5. 2019
Lucta, YC-CY
Kontejnr, Postojna
22. 5. 2019
Blackoutt
Mladinski center Gornja Radgona
23. 5. 2019
Cutterred Flesh, Poppy Seed Grinder, Blood Up, Maskardh
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 5. 2019
Domorodni četrtki: Monstrumental
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
23. 5. 2019
Electric Octopus, Psihadelični Profesorji Bluesa, Blackoutt
Koncertna dvorana Rog, Ljubljana