RECENZIJE

2. 3. 2016
Extreme Smoke 57 - Corruption Deteriorates (EP)
samozaložba, 2016

Kdo so Extreme Smoke 57? Kot slovenski metalec takšnega vprašanja človek res ne more jemati resno, kajti kdor se pojmuje in razume kot slovenski metalec, takšnega vprašanja ne bo postavil. Zakaj ne? So Extreme Smoke 57 morda velike zvezde slovenskega kovinskega podzemlja? Da, nekako so to res. Z začetkom delovanja v daljnem letu 1990, ko se je grindcore dodobra začel razvijati, po eni krajši in eni daljši prekinitvi delovanja, nekaterih menjavah članov ter 27ih studijskih izdajah band po več kot 26ih letih torej še zmeraj živi. Da ta čas ni minil z nemalokaterim odrskim nastopom, pa menda ne rabim posebej omenjati. Toda kljub vsem zgoraj naštetim in številnim izpuščenim, a za band nikakor nepomembnih dejstvih, sem se glasbeno ob to starosto slovenske metal scene spotaknil komaj letos. Corruption Deteriorates je povsem slučajno prekrižal mojo pot in izredno vesel sem, da je temu bilo tako. Goričani na aktualnem EP-ju še zmeraj prisegajo na tisti prvotni grindcore, katerega komadi v glavnem ne dosegajo minutaže nad dveh minut (najdaljši Strahovlada presega to mejo za borih šest sekund), med njimi pa se celo najdejo tisti ekstremno kratki, kot so recimo Besede z dolžino dvanajstih sekund. Skratka, direkten in enostaven metal brez vsakršne šminke, obogaten z neredkimi nalezljivimi kitarskimi riffi, polka in d-beat ritmi.
Zaradi enostavnosti in kračine komadov (in seveda tudi EP-ja kot celote) ter zelo zgovornega naslova, sem se odločil, da po dolgem času spet posvetim pozornost besedilom. In joj, kako zelo zabavajo šele ta. In ko nehajo zabavati, dajo poslušalcu resnično misliti, v kakšnem svetu danes živimo. Določena besedila lahko projiciramo na nas Slovence, spet druga prikazujejo modernega človeka, ki ga najdemo povsod po svetu. Kot primer naj služi besedilo komada Suffer in Silence, enega od krajših komadov:
»birth, school, work, death
world, buy, consume, die
hate, violence, depression, fear
is that all it is in life?«
Čisto po naključju sem zaradi svoje udarnosti in brutalnosti izbral edini komad z angleškim besedilom, medtem ko tako glasbeno kot tudi besedilno med osebne favorite štejem Never.
Besede (osrednja kitica pesmi)
»ne boste me spremenili
norca iz mene naredili
kajti to je moje življenje
vredno več od vašega«
spremlja ekstremno nalezljiva in igriva bas kitara, medtem ko se recimo drugi favorit na EP- ju, uvodni Strahovlada, začne z groovy riffom v slogu Obituary in nadaljuje bolj udarno, a s številnimi premori.
Kot ste lahko torej razbrali iz mojih besed, tale kratek plošček kljub vsemu ponuja veliko zabave in vsebine, pač večkrat si ga je treba zavrteti. Jaz si ga zagotovo bom še mnogokrat!

SORODNE VSEBINE:
28. 9. 2012Anacrusis - Silver / Recenzije
28. 8. 2013Teloch Vovin - I / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2019
1914 - The Blind Leading the Blind
Recenzija
15. 2. 2019
Inmate - Anarthas
Recenzija
13. 2. 2019
Degress - Imperfect Hell
Recenzija
7. 2. 2019
SkyEye - Digital God
Recenzija
5. 2. 2019
Marax - Dance Within the Flames of Burning Fire (EP)
Recenzija
25. 1. 2019
Glista - Death Machinery
Recenzija
27. 12. 2018
Haiduk - Exomancer
Recenzija
19. 12. 2018
Anaal Nathrakh - A New Kind Of Horror
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2019
Project for Bastards, Sedmina, Facial Tissue Dispenser
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 2. 2019
KoD: Morywa, Maskardh, Morost
Orto Bar, Ljubljana
22. 2. 2019
Alter za Matjaža: Tomato Punx, Britof, Underpodngrabn, Beerfits, Jut
Špajz, Slovenj Gradec
23. 2. 2019
Obscura, Fallujah, Allegaeon, First Fragment
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
23. 2. 2019
Carnival of Death Metal Fest: Ater Era, Ursus' Escape, Dark Pools
El Covo de Jameson, Trst, Italija
23. 2. 2019
SkyEye
Mladinski center Brežice