RECENZIJE

2. 3. 2016
Extreme Smoke 57 - Corruption Deteriorates (EP)
samozaložba, 2016

Kdo so Extreme Smoke 57? Kot slovenski metalec takšnega vprašanja človek res ne more jemati resno, kajti kdor se pojmuje in razume kot slovenski metalec, takšnega vprašanja ne bo postavil. Zakaj ne? So Extreme Smoke 57 morda velike zvezde slovenskega kovinskega podzemlja? Da, nekako so to res. Z začetkom delovanja v daljnem letu 1990, ko se je grindcore dodobra začel razvijati, po eni krajši in eni daljši prekinitvi delovanja, nekaterih menjavah članov ter 27ih studijskih izdajah band po več kot 26ih letih torej še zmeraj živi. Da ta čas ni minil z nemalokaterim odrskim nastopom, pa menda ne rabim posebej omenjati. Toda kljub vsem zgoraj naštetim in številnim izpuščenim, a za band nikakor nepomembnih dejstvih, sem se glasbeno ob to starosto slovenske metal scene spotaknil komaj letos. Corruption Deteriorates je povsem slučajno prekrižal mojo pot in izredno vesel sem, da je temu bilo tako. Goričani na aktualnem EP-ju še zmeraj prisegajo na tisti prvotni grindcore, katerega komadi v glavnem ne dosegajo minutaže nad dveh minut (najdaljši Strahovlada presega to mejo za borih šest sekund), med njimi pa se celo najdejo tisti ekstremno kratki, kot so recimo Besede z dolžino dvanajstih sekund. Skratka, direkten in enostaven metal brez vsakršne šminke, obogaten z neredkimi nalezljivimi kitarskimi riffi, polka in d-beat ritmi.
Zaradi enostavnosti in kračine komadov (in seveda tudi EP-ja kot celote) ter zelo zgovornega naslova, sem se odločil, da po dolgem času spet posvetim pozornost besedilom. In joj, kako zelo zabavajo šele ta. In ko nehajo zabavati, dajo poslušalcu resnično misliti, v kakšnem svetu danes živimo. Določena besedila lahko projiciramo na nas Slovence, spet druga prikazujejo modernega človeka, ki ga najdemo povsod po svetu. Kot primer naj služi besedilo komada Suffer in Silence, enega od krajših komadov:
»birth, school, work, death
world, buy, consume, die
hate, violence, depression, fear
is that all it is in life?«
Čisto po naključju sem zaradi svoje udarnosti in brutalnosti izbral edini komad z angleškim besedilom, medtem ko tako glasbeno kot tudi besedilno med osebne favorite štejem Never.
Besede (osrednja kitica pesmi)
»ne boste me spremenili
norca iz mene naredili
kajti to je moje življenje
vredno več od vašega«
spremlja ekstremno nalezljiva in igriva bas kitara, medtem ko se recimo drugi favorit na EP- ju, uvodni Strahovlada, začne z groovy riffom v slogu Obituary in nadaljuje bolj udarno, a s številnimi premori.
Kot ste lahko torej razbrali iz mojih besed, tale kratek plošček kljub vsemu ponuja veliko zabave in vsebine, pač večkrat si ga je treba zavrteti. Jaz si ga zagotovo bom še mnogokrat!

SORODNE VSEBINE:
3. 10. 2011Smargroth - Empyreal Cycle / Recenzije
15. 1. 2013Abstrusa Unde - Introspection / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana