Na današnji dan
1982
Metallica v klubu Old Waldorf v San Franciscu, kjer igrajo z Exodus, posnamejo koncertni demo Metal Up Your Ass
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 3. 2014
Ghost - If You Have Ghost (EP)
Republic Records, 2013
Avtorica: Nadja Kolmanič

Po dveh izdanih albumih je skupina Ghost pred nekaj meseci izdala še svoj prvi EP. Na njem se nahaja pet pesmi, od katerih so štiri priredbe različnih ne-metalskih skupin ter koncertni posnetek pesmi Secular Haze.
Zasedba že od svojega začetka deli metalsko publiko, saj mnogi menijo, da gre za preveč rockovsko skupino. Vendar pa je ob takih trditvah nemogoče zanikati viden vpliv, ki so ga na njih imele skupine, kot je npr. Mercyful Fate, ter sodeč po tem izdelku tudi originalni izvajalci izbranih priredb. Številni poslušalci, ki so sicer sprejeli njihovo prvo izdajo Opus Eponymous, pa so na drugi album Infestissumam gledali z neodobravanjem, saj je na njem morda res najti preveč melodičnosti in stremenja k mainstreamu. Ta namen do neke mere nakažejo tudi z EP izdelkom, kjer so priredbe skupin ABBA, Depeche Mode, Army of Lovers in Rockyja Ericksona, kot producent in gost pri nekaterih pesmih pa se je podpisal Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters). Čeprav gre za priredbe, te v preobleki Ghost zvenijo zelo prepričljivo, saj je njihova zvokovna podoba dopolnjena z značilnimi klaviaturami in čutnim, šepetajočim vokalom. Predvsem priredbi Crucified in Waiting for the Night zvenita zelo prepričljivo, kot da se je pod njiju kot avtor podpisala kar skupina sama.
Kadar se skupine odločijo za izdaje priredb, gre najpogosteje ali za zadetek v polno ali popolnoma zgrešeno potezo - Ghost so to nalogo po mojem opravili več kot solidno, zato si izdani EP zagotovo zasluži mesto v zbirki plošč poslušalcev banda, za ostale »true« metalce pa bo verjetno ostal spregledan in pozabljen.

SORODNE VSEBINE:
11. 7. 2011Ghost / Novice
1. 2. 2010Centurions Ghost / Novice
17. 2. 2016Ghost / Dead Soul / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija
31. 12. 2020
Brant Bjork, MaidaVale
p.p.c., Gradec, Avstrija