RECENZIJE

18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Candlelight records, 2020

Norveški glasbenik in multiinštrumentalist Ihsahn ne potrebuje posebne predstavitve, saj je že od začetka glasbenega ustvarjanja v zgodnjih 90-ih znan kot nekdo, ki postavlja nove meje in standarde v norveškem black metalu. V zvrsti, ki je včasih neupravičeno, a mnogokrat upravičeno znana po tem, da v zadnjih dvajsetih letih ni ponudila ničesar bistveno novega.

In kar je začel že v okviru banda Emperor, Ihsahn nadaljuje v svojem solo projektu. Mešanje različnih glasbenih vplivov, predvsem klasike, proga in klasičnega rock’n’rolla, ter uporaba za zvrst nestandardnih glasbil, ki so zaznamovali dosedanje izdaje, se nadaljujejo tudi na izdaji Telemark. EP, ki je posvečen njegovi domači pokrajini in je prvi od dveh napovedanih, naj bi predstavljal Ihsahnovo temnejšo, black metal plat, kar mu po večini uspeva.


Uvodna skladba Stridig s ponavljajočo temo in precej klasično black metal strukturo vzpostavi atmosfero, ki jo nadaljujeta malo bolj zanimivi in razgibani Nord in Telemark. Predvsem pri slednji pride lepo do izraza trdota norveškega jezika in raskav Ihsahnov scream, ki nam ob spremljavi etno inspiriranega riffa omogoča, da si lahko živo predstavljamo lepote pokrajine, ki sta ji pesem in EP posvečena. Pri skladbi Nord pride predvsem do izraza odličen kitarski solo, ki zaključek skladbe povzdigne v epiko. Zelo izrazita pri vseh skladbah je raba brassov, ki delujejo kot zelo okusno dodana nova začimba in lepo obogatijo okus aranžmajev.

Po treh avtorskih skladbah izdajo zaključujeta dve priredbi, in sicer presenetljiva Rock’n’Roll is Dead pop rock zvezdnika Lennyja Kravitza in Iron Maiden klasika Wrathchild. Sicer sta zelo dobro izvedeni in aranžirani, predvsem brassi pri Wrathchild dodajo skladbi novo svežino, vendar screami z nasnetimi clean vokali namesto melodije originalnih vokalnih linij delujejo nekoliko prisiljeno.

Ob poslušanju na to sončno, toplo februarsko nedeljo si lahko ob dobri glasbeni spremljavi vsaj malo pričaram pred oči sneg in zimo, ki ju letos pogrešamo. Obenem pa čakam na drugo polovico, ki bo izšla letos in nam bo po napovedih pokazala še Ihsahnovo toplejšo, progy plat.

SORODNE VSEBINE:
13. 7. 2018Ihsahn - Àmr / Recenzije
28. 6. 2010Ihsahn - After / Recenzije
30. 8. 2016Ihsahn - Arktis. / Recenzije
26. 10. 2020Ihsahn - Pharos (EP) / Recenzije
18. 7. 2012Ihsahn - Eremita / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška