RECENZIJE

26. 9. 2011
In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Century Media, 2011

In Flames so po albumu A Sense of Purpose očitno zapadli v krizo. Lani jih je zapustil še ustanovni član, kitarist Jesper Strömblad, kar je verjetno In Flames pobralo veliko motivacije, tako da je bil razmik med dvema albumoma eno leto daljši. Za tokratni album Sounds Of A Playground Fading niso želeli dobiti zamenjave za Jesperja. Vse kitare je prevzel kitarist Bjorn Gellotte, kar je po eni strani malce večje breme zanj, po drugi pa pomeni večjo svobodo pri pisanju.
Pristop je na tokratnem albumu drugačen kot poprej. Sprva preseneti vokal, ki v ospredje ne daje več kričanja, temveč v večini petje; poskusi kričanja pa zvenijo zvodenelo in neustrezno. Žal je treba pevcu Andersu Fridenu priznati, da je tudi on že v letih in ni zmožen kričati kot v starih časih. Precej manj je tudi agresivnih, hitrejših skladb, razen The Puzzle. Zdi se, da so In Flames zapadli v krizo, ker želijo vpeljati nov stil, ki temelji na predvidljivih skladbah v srednjem tempu, ali pa pač skupina noče pogrevati preteklosti. Preteklost se namreč kaže le v kakšnem udarnem ali melodičnem riffu, ki je kmalu zamegljen s spevnimi refreni, kot v skladbah Deliver Us, Fear Is The Weakness in Darker Times.
O napredku skupine je težko razpravljati. S kitaristove strani je prisotnih nekaj zanimivih idej, raznolikosti, tudi solaž je več, vendar pa ostalo zveni precej povprečno, čeprav se bobnar dokaže s kakšnimi novim trikom, sta pa zato bas kitara in vokal precej nezanimiva. Prisotnih je tudi nekaj samplov, melanholičnih klaviatur, kar ne odtehta dejstva, da so In Flames dvignili kvaliteto glasbe.
Če ste stari oboževalec, se temu albumu raje izognite, ker ne boste mogli verjeti, da je to skupina, ki je izdala albuma Jester Race in Whoracle, ko so In Flames veljali še za inovativen band, ki je zaznamoval švedsko metal sceno, rojeno v Göteborgu. Sedaj z dokaj melanholičnim pristopom skupina deluje naveličana in utrujena, po drugi strani tudi nad nečem razočarana. Kar se prepletenosti scene na Švedskem in v ZDA tiče, očitno še vedno drži, da metalcore bandi iz ZDA želijo posnemati In Flames, vendar so se nadgradili z bolj tehničnim pristopom, medtem ko In Flames z vsakim naslednjim albumom skušajo s pocukranostjo in klišeji splezati na vrh MTV lestvic.

SORODNE VSEBINE:
27. 10. 2001Sonata Arctica - Silence / Recenzije
1. 10. 2000Jag Panzer - Thane To The Throne / Recenzije
10. 4. 2001Onward - Evermoving / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija