RECENZIJE

11. 11. 2011
Kraken Duumvirate - The Astroglyphs Of The Ritual Of Deluge (EP)
Ahdistuksen Aihio Productions, 2011

Finska eksperimentalna zasedba Kraken Duumvirate, z izdelkom The Astroglyphs Of The Ritual Of Deluge, se je še drugič izpostavila s svojevrstnim razumevanjem tega, kakšen naj bi bil oziroma kako na bi zvenel atmosferični black metal. Vsaj na videz se dvoglava zasedba za imenom Kraken Duumvirate, ki tematsko oziroma lirično pluje po vodah oceanskih legend, pri tem drži recepta, ki ga je dvojica že predstavila leta 2008 na EPju From The Dying Soil To The Eternal Sea. Ponovitev podobne strukture in naslovov pesmi (I Descend vs. I Channel in Devour Me vs. Sacrifice Me) ter osredotočenost na osrednji komad, kateremu ostala dva služita tako rekoč kot intro ter outro, dopuščajo diskusije o konceptualnosti, ki se razteza preko meja enega albuma.
I Channel: gre za prvi komad, neke vrste napovednik osrednjega komada, ki je okrnjeno predstavljen le z dvema kitarama, kot spremljavo iz ozadja pa je možno slišati različne, s klaviaturami dosežene efekte in melodije. Električna in akustična kitara pripovedujeta vsaka svojo zgodbo, v složnem tempu in brez spremembe ritma v nekaj manj kot dveh minutah in pol priplujeta do cilja.
The Astroglyphs Of The Ritual Of Deluge: drugi komad, ki nosi isti naslov kot EP, je cilj, ki ga želi doseči I Channel. Če sta kitari prej potovali na majhnem čolnu po neskončnih širinah morja, se poslušalec pri osrednjem komadu počuti dvignjenega na velikansko kovinsko osvajalko morja. Udarci s kladivom tvorijo uvod in naznanjajo pričetek daljšega potovanja, dolgega natančno 18 minut in 26 sekund. Toda predstavljene melodije se pri tem ne razlikujejo kaj dosti od tega, kar poslušalec že sliši v prvem komadu. Glasba sicer deluje bolj polno, največje zasluge za to nosijo zagotovo vokali, ki jih pri prvi pesmi sploh ni, toda ker kitare sledijo skorajda istemu riffu, se raznolikost kmalu izgubi, medtem ko razvoj doživlja le atmosferičnost.
Sacrifice Me: še eden, zadnji rez med komadi, ladja velikanka se približuje dokončnemu cilju. Sacrifice Me je nekakšna nadgradnja komada I Channel, kitare zvenijo najbolj močno in odločno, morda zaradi čutenja poslednjih trenutkov na morju, na Zemlji, med živimi?

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija