RECENZIJE

12. 3. 2015
Leviathan - Scar Sighted
Profound Lore Records, 2015

Po tem, ko je Jef Whitehead (mož za projektom Leviathan, bolje znan pod psevdonimom Wrest) po smrti muze »razpustil« (tega sicer nikoli ni uradno potrdil, je pa v intervjujih dokaj jasno povedal, da je projekt bolj ali manj končan) stranski projekt Lurker Of Chalice (LOC v nadaljevanju), sem bil prepričan, da je z istoimenskim LOC celovečercem dosegel svoj končni kreativni vrhunec. Toda že naslednji Leviathan album Massive Conspiracy Against All Live je nakazal, da Wrest še zdaleč ni izčrpal svoje kreativnosti ter da je bil LOC vse prej kot zgolj srečno naključje. Temu pa so sledila precej razburkana leta v Wrestovem zasebnem življenju, ki so rezultirala v izrazito osebno inspiriranem albumu True Traitor, True Whore, ki sicer ni bil povsem slab, a je vseeno pričal o tem, da Wrest z Leviathan postaja bolj kot ne le še kaotična senca kreativnega vizionarja izpred nekaj let. Slednjemu albumu je sledilo daljše zatišje, ki za nas, oddaljene opazovalce ni vlivalo prav veliko upanja v Wrestovo kreativno revitalizacijo. Toda dobra tri leta kasneje so se obeti začeli obračati in Wrest je napovedal novo ploščo Leviathan. Pričakovanja so spet pričela rasti in naposled smo dobili svež Leviathan plošček z imenom Scar Sighted.
Zakaj tako dolg uvod? Scar Sighted je rezultat akumulacije opisanih okoliščin in dogodkov ter nenazadnje Wrestovega osebnega doživljanja le teh. Vendar, če je predhodnik omenjenega ploščka (True Traitor, True Whore) deloval kot precej impulziven, nedodelan, celo ihtav in že kar malce prisiljen izdelek, je Scar Sighted vse prej kot to. Scar Sighted že od prve minute nakaže, da je projekt LOC v Wrestovi zavesti še kako živ. Miren, a srh zbujajoč ambientalen intro se prevesi v udarno uvodno skladbo, ki je nekakšna deathmetalsko začinjena različica vplivov Deathspell Omega s prepoznavnim Leviathan pristopom. Album se sicer od udarnih in agresivnih začetkov začne korak za korakom prevešati v bolj umirjen, atmosferičen, a hkrati tudi temačnejši drugi del, ki ponovno obudi nekatere LOC elemente v novi luči (oziroma bolje rečeno kar temi). Glavna odlika samega albuma je poleg subtilne dovršenosti in dinamike njegova žanrska neumestljivost, neznačilnost, saj gre za vse prej kot klasičen predstavnik black metala. Album je v primerjavi z bolj »ortodoksnim« black metalom dokaj eksperimentalno orientiran, a hkrati zelo poslušljiv. Wrest obenem še vedno dokazuje, da je ustvarjalec, ki ima izjemno izostren občutek za odstiranje tančic najtemačnejših delov posameznikove zavesti in v Scar Sighted reflektirano izraža nočno moro, ki pa ni zgolj plod nekih neprijetnih sanj, temveč odslikava »resničnost« kot tako. Pričujoč album je v tem smislu izmed vseh kreacij Leviathan konceptualno še najbližje LOC, kar je ena izmed njegovih glavnih odlik, a kljub temu obdrži prepoznavne elemente vseh Leviathan albumov, je pa tudi tehnično izmed vseh daleč najbolj dodelan. Ob poslušanju ploščka pa sem dobil tudi nek izrazit občutek krožnosti albuma, ki se z zadnjim komadom kot nekakšen uroboros lepo ponovno prevesi v sam intro in potem spet dalje v ostale skladbe in tako naprej, kot krogotok brez konca, neskončna mora s pridihom večnega trpljenja.
Za Scar Sighted bi lahko rekli, da predstavlja skorajšnjo katarzo, brazgotino, ki je že skoraj vidna in se je zacelila nad rano/ranami iz preteklosti in to ne toliko lirskega subjekta kot kar ustvarjalca (Wresta) samega. Slednje je posledica nekakšne umiritve Wrestovega zasebnega življenja (katerega opisov sicer v samih besedilih skladb tokrat ni moč zaslediti v prav veliki meri), prehod v nekakšno zrelost, ki je gotovo povezana z ustalitvijo, ustvarjenjem družine, rojstvom hčerke ter obračunom z dogodki turbulentne (pol)preteklosti (kot npr. tistih, ki so bili neposreden povod za Wrestov osebni izraz v True Traitor, True Whore). Ampak Wrestova osebna zgodba, ki je skrita v Scar Sighted, še zdaleč ni klasičen »happy end«. Vseprevevajoča temačnost in na trenutke kar srhljivost dotičnega albuma sta posledica tega, da je omenjena pot do katarze, ki je kot privid ne tako daleč stran, le nekakšna asimptotična pot, ki nikoli ne doseže tiste končne samoodrešitve, zveličanja, vsaj ne v »tostranstvu«. Brazgotina je tako nakazana, celo vidna, a rana se nikoli zares ne zaceli. Ali kot je povzel svoje občutke Wrest sam v enemu izmed nedavnih intervjujev: »The world’s a cold place. Being alive isn’t the best party I’ve been to.«
V kvalitativnem smislu morda Scar Sighted na koncu vendarle ne doseže LOC dolgometražca, ki bo za vselej ostal Wrestov opus magnum, a gledano v celoti več kot upraviči ime mitske biblične pošasti, prežeče v temnih globočinah oceana, ki ga projekt nosi in je brez dvoma najbolj dovršen Leviathan album doslej, kar po številnih odličnih izdajah iz preteklosti projekta priča o kreativni prerojenosti Wresta ter tako še zdaleč ne pomeni konca njegove ustvarjalne poti, temveč prej nek nov začetek.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 12. 2018
Carpe Noctem - Vitrun
Recenzija
26. 11. 2018
Archgoat - The Luciferian Crown
Recenzija
6. 11. 2018
Behemoth - I Loved You At Your Darkest
Recenzija
24. 10. 2018
Teleport - The Expansion (demo)
Recenzija
1. 10. 2018
Dalkhu - Lamentation and Ardent Fire
Recenzija
28. 9. 2018
Obscura - Diluvium
Recenzija
26. 9. 2018
Aura Noir - Aura Noire
Recenzija
21. 9. 2018
Dragonlord - Dominion
KONCERTI & FESTIVALI
13. 12. 2018
Benefit za ukradeno opremo Haiku Garden
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
14. 12. 2018
Riffeater: Amalgam, Usil, Đezm
Orto Bar, Ljubljana
14. 12. 2018
Mist, Dark Nativity, Deumus
Music House, Gradec, Avstrija
15. 12. 2018
Disbelief, Firtan, Thormesis, Seduced, Veins Of Suffering
Club Q, Gradec, Avstrija
15. 12. 2018
Inmate, Pale Origins, Sober Assault
Klub eMCe plac, Velenje
15. 12. 2018
Metal Klavnica LI
MIKK klub, Murska Sobota