RECENZIJE

3. 9. 2015
Minsk, Rosetta - The Crash & The Draw / Quintessential Ephemera
Relapse Records / v samozaložbi, 2015

Ne, Minsk in Rosetta niso izdali skupnega ploščka, gre zgolj za združeno (primerjalno) recenzijo albumov obeh zasedb, ki sta izšla v letošnjem letu (plošček Minsk že v aprilu, Rosettin pa v juniju). Zakaj neki skupna recenzija obeh ploščkov? Razlog je precej preprost: po uvodnih nekaj stavkih ločenih recenzij obeh albumov se je izkazalo, da bi ju bilo mogoče v veliki meri opisati z istimi besedami. Da ne bo pomote, kljub temu da gre za dva predstavnika t. i. post-metala, glasba obeh ploščkov še zdaleč ni identična in se znotraj podžanra v marsičem razlikuje, toda končni rezultat je v obeh primerih presenetljivo podoben.
Oba ploščka predstavljata nekakšno prelomnico v diskografiji obeh skupin. Za Minsk je The Crash & The Draw pravzaprav »comeback« album, saj gre za prvi studijski izdelek po šestih letih premora, vendar obenem šele četrti dolgometražec v bandovem opusu. Za Rosetto je Quintessential Ephemera sicer šesti celovečerec, vendar prvi s frontmanom skupine City Of Ships, Ericom Jerniganom, na vokalih in kitari, ki je pri Rosetti dobil vlogo nekakšnega sekundarnega frontmana, za glavnim vokalistom Michaelom Armineom. Prihod Jernigana je po eni strani presenetljiv, po drugi pa niti ne. Nikoli se mi ni zdelo, da Rosetta potrebujejo še enega člana, kaj šele pomoč na vokalih, vendar se Jernigan v zasedbo dobro vklopi, predvsem na čistih vokalnih delih, ter s svojim kitarskim doprinosom razbremeni do sedaj edinega kitarista v bandu, Matta Weeda. Očitno je številno skupno koncertiranje Rosette z zasedbo City Of Ships ustvarilo dobro kemijo med člani Rosette in Jerniganom.
Tako album Minsk kot Rosettin plošček vsebujeta nadpovprečno rabo čistih vokalnih elementov v primerjavi s preteklo diskografijo obeh zasedb. Čeprav se to v primeru marsikatere zasedbe v preteklosti ni izkazalo kot pozitivna nadgradnja, v primeru Minsk in Rosette vsekakor deluje. Čisti vokali tako na The Crash & The Draw lepo sovpadajo s samo masivnostjo večplastne instrumentalne podlage, medtem ko na Quintessential Ephemera izpadejo kot naraven element pretežno bolj umirjenih, atmosferičnih kompozicij, ki prevladujejo na ploščku, obenem pa dobro dopolnjujejo bolj surov in kričeč glavni vokal. V celoti gledano sicer (vsaj na prvi pogled) ne gre za nič radikalno novega, še ne slišanega. Tudi v sami ravni izvedbe in produkciji se sicer oba ploščka bistveno ne razlikujeta od preteklih izdaj obeh bandov, je pa The Crash & The Draw gotovo za poslušalca najbolj zahteven, če ne celo naporen album v diskografiji Minsk, saj s petinsedemdesetimi minutami glasbe in enajstimi skladbami prekaša vse ostale albume banda, ki pa že tako nikoli niso bili ravno kratki, a k sreči Minsk najboljše prihranijo za sam konec.
Ne eden ne drugi album sicer ne dosežeta časov, ko sta bili obe zasedbi na vrhuncu ustvarjanja, vendar predstavljata pomemben korak naprej v ustvarjanju obeh skupin, kot tudi post-metal sceni kot taki, saj v na prvi pogled izpeto post-metalsko reproduciranje prepodobnih glasbenih vzorcev vnašata nekatere (sicer dokaj težko opisljive) inovativne »mikroelemente«, ki so opazni šele po več detajlnih poslušanjih ploščkov. Čeprav je že sam obstoj podžanra, imenovanega post-metal, pogosto stvar debate in se neredko zdi, da se je izpel že z razpadom zasedbe Isis leta 2010, bandi kot sta Minsk in Rosetta dokazujejo, da ta glasbena podzvrst še zdaleč ni rekla zadnje besede. Zelo verjetno je, da nobeden izmed ploščkov ne bo doživel večje opaznosti zunaj baze dolgoletnih privržencev obeh zasedb, vendar utegneta imeti oba albuma v ustvarjalnem opusu skupin precej večjo težo, kot se morda zdi na prvi pogled. 

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2019
1914 - The Blind Leading the Blind
Recenzija
15. 2. 2019
Inmate - Anarthas
Recenzija
13. 2. 2019
Degress - Imperfect Hell
Recenzija
7. 2. 2019
SkyEye - Digital God
Recenzija
5. 2. 2019
Marax - Dance Within the Flames of Burning Fire (EP)
Recenzija
25. 1. 2019
Glista - Death Machinery
Recenzija
27. 12. 2018
Haiduk - Exomancer
Recenzija
19. 12. 2018
Anaal Nathrakh - A New Kind Of Horror
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2019
Project for Bastards, Sedmina, Facial Tissue Dispenser
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 2. 2019
KoD: Morywa, Maskardh, Morost
Orto Bar, Ljubljana
22. 2. 2019
Alter za Matjaža: Tomato Punx, Britof, Underpodngrabn, Beerfits, Jut
Špajz, Slovenj Gradec
23. 2. 2019
Obscura, Fallujah, Allegaeon, First Fragment
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
23. 2. 2019
Carnival of Death Metal Fest: Ater Era, Ursus' Escape, Dark Pools
El Covo de Jameson, Trst, Italija
23. 2. 2019
SkyEye
Mladinski center Brežice