RECENZIJE

21. 8. 2017
Nokturnal Mortum - Verity
Oriana Music, 2017

Nokturnal Mortum so bili zmeraj band, ki zna presenetiti. Po več kot 20 letih delovanja in številnih studijskih in tudi koncertnih izdajah je to v glavnem okoliščina, ki govori v prid kakovosti bandovega ustvarjanja. Nokturnal Mortum so tako skozi več kot dve dekadi delovanja uspeli ustvariti povsem unikaten simfonični pagan/black metal, ki je bil zmeraj začinjen z dobršno dozo folklornih elementov. Ti so se tudi zmeraj izkazali kot dober dodatek k sicer surovemu blackmetalskemu udarjanju in tako ustvarili pravo in potrebno mero protiuteži, da so albumi odmevali v poslušalčevih ušesih še dolgo po tem, ko je ta pospravil zgoščenko iz predvajalnika nazaj na polico. Tudi strog konservativni slog je z leti postal bolj moderen; tako kot številni drugi glasbeniki se je tudi mastermind Varggoth obrnil v času nazaj proti psihedeličnemu rocku 70. let in z The Voice of Steel ponudil svojevrsten izdelek brez primere.
Leta 2009 razvit slog simfoničnega folk/pagan/black metala s primesmi psihedelike je pilil Varggoth osem let in nam v letošnjem letu ponudil naslednika tega izvrstnega ploščka. Rezultat je 12 pesmi, ki so skupaj tako dolge, da jim vsem skorajda ne bi uspelo priti na zgoščenko. S tega vidika imamo torej ponovno opravka z albumom, ki od EP-ja The Taste of Victory stavi na epskost, pa čeprav niso vsi komadi na aktualnem albumu epskih dolžin. Za spopadanje z Resničnostjo bo torej treba dosti časa in energije, kakor se to dogaja zmeraj, ko je treba priti do dna kompleksni misli, ki daleč presega zahtevnost recepta za palačinke z marmelado.
Albuma Verity sem se torej lotil s pravo mero spoštovanja, že pred tem pa sem dodobra zavihal rokave, saj sem vedel, da tole nikakor ne bo mala malica, temveč večerja s šestimi hodi v družbi uglednih akademikov. A tako kot vsak intelektualni pogovor izgubi svoj čar, ker pod črto človek ne počne nič drugega, kot na sofisticiran način mlati prazno slamo, namesto da bi se lotil konkretnega reševanja tega in onega skozi pogovor načetega problema, tako tudi Verity nekako po večkratnih poslušanjih ne ponudi zaželenega vznemirjenja, temveč se izkaže kot skorajda prazno govoričenje z mestoma burno izmenjavo argumentov.
In zakaj menim, da je tako? Še najmanjši razlog za moje opisano ustvarjeno mnenje je dejstvo, da smo večino glasbe predhodno že slišali. Glavno srž problema slišim v tem, česar ne slišim. Poziva k akciji! Sicer se začne album z vsem, kar si od Nokturnal Mortum želim in od njih pričakujem, vendar se začetni entuziazem hitro razgubi, od njega pa ostanejo le še zametki strastne diskusije. Blackmetalski patos se umakne psihedeličnemu folk rocku, ki je v veliki meri osnovan na s frulico proizvedenih melodijah. Namesto klaviatur in onstranskih melodij smo poslušalci prevečkrat prizemljeni s povprečjem in predvidljivostjo, zaradi prevladujočega počasnega tempa pa celo mnogokrat tudi z dolgočasnostjo, ki prevevajo osrednji del albuma.
Pod črto bi si torej želel, da bi manjkal večinski osrednji psihedelični del, kjer se preveč debatira, in bi bil album osredotočen na simfonični black metal, ki ga ponujajo komadi Molfa, With Cort In My Bossom, Lira, Black Honey in Night of the Gods, ker ponujajo dosti več dogajanja. To spremembo bi tvegal, čeprav bi album s tem znatno izgubil tisto novo, na kar pa je po mojem Varggoth še najbolj ponosen. Ali pa tudi ne, bomo videli, kaj bodo prinesli bodoči nastopi v živo, bomo videli, kje bo tam poudarek. Vsekakor pa imam pred seboj še dosti dela, da se dokončno navadim na piščal in na low-tempo slog.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2019
1914 - The Blind Leading the Blind
Recenzija
15. 2. 2019
Inmate - Anarthas
Recenzija
13. 2. 2019
Degress - Imperfect Hell
Recenzija
7. 2. 2019
SkyEye - Digital God
Recenzija
5. 2. 2019
Marax - Dance Within the Flames of Burning Fire (EP)
Recenzija
25. 1. 2019
Glista - Death Machinery
Recenzija
27. 12. 2018
Haiduk - Exomancer
Recenzija
19. 12. 2018
Anaal Nathrakh - A New Kind Of Horror
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2019
Project for Bastards, Sedmina, Facial Tissue Dispenser
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 2. 2019
KoD: Morywa, Maskardh, Morost
Orto Bar, Ljubljana
22. 2. 2019
Alter za Matjaža: Tomato Punx, Britof, Underpodngrabn, Beerfits, Jut
Špajz, Slovenj Gradec
23. 2. 2019
Obscura, Fallujah, Allegaeon, First Fragment
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
23. 2. 2019
Carnival of Death Metal Fest: Ater Era, Ursus' Escape, Dark Pools
El Covo de Jameson, Trst, Italija
23. 2. 2019
SkyEye
Mladinski center Brežice