RECENZIJE

11. 2. 2010
Paradise Lost - Faith Divides Us – Death Unites Us
Century Media, 2009

Dvanajsti studijski album angleških začetnikov gothic metal žanra, Paradise Lost, nadaljuje trend, začrtan s prejšnjim albumom In Requiem, s katerim so naznanili povratek h glasbenim koreninam in tršemu zvoku.
Faith Divides Us – Death Unites Us so posneli v Fascination Street studijih v Örebroju na Švedskem, pod taktirko producenta Jensa Bogrena. Bogren je bil odgovoren za končno zvočno podobo koncertnega posnetka Anatomy Of Melancholy iz leta 2008 in je s svojim delom člane Paradise Lost tako zelo navdušil, da so mo zaupali novo nalogo. Niso se zmotili. Album je lepa mešanica klasičnega trdega zvoka z modernimi produkcijskimi prijemi, ki so opazni, a hkrati naravni in ne pretirano vsiljivi. H globini zvoka pripomore tudi uporaba nove sedemstrunske kitare s strani kitarista Grega Mackintosha, ki odpira nove pristope v komponiranju skladb. Tematsko se besedila ukvarjajo z religijo oziroma religijami, ki krojijo ta svet in predstavljajo refleksijo Paradise Lost oziroma pevca Nicka Holmesa, avtorja besedil. Na temo se navezuje tudi vznemirljiva naslovnica albuma. »Opat«, delo nemškega srednjeveškega umetnika Hansa Holbeina Mlajšega (1497 – 1543), vzeto iz cikla lesorezov »Ples smrti«. Izgleda zelo znano, kajti naslovnica albuma The Blackening zasedbe Machine Head je bila narejena načrtno tako, da spominja na dela iz tega cikla. Poleg naslovne skladbe in pa The Rise of Denial, za obe so posneli tudi videsospota, velja izpostaviti še otvoritveno skladbo As Horisons End. Vredna poslušanja pa je celotna plošča, saj predstavlja kvalitetno, tematsko zaključeno celoto. Če vam slučajno pride v roko omejena verzija albuma, lahko poslušate tudi bonus skladbo Cardinal Zero in pa orkestralna remiksa skladb Faith Divides Us – Death Unites Us in Last Regret, kjer se intrigantno prepletajo Holmesov vokal in inštrumenti Praškega godalnega orkestra.
Skratka, album Faith Divides Us – Death Unites Us predstavlja obvezno poslušanje tako za stare kot tudi nove ljubitelje Paradise Lost, ki z leti dokazujejo, da podobno kot kvalitetno starano vino, ne morejo razočarati.

Vasja B.

SORODNE VSEBINE:
21. 3. 2006Norther - Till Death Unites Us / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija