RECENZIJE

28. 11. 2002
Sabaium - Beyond…
samozaložba, 2002
Po razpadu založbe, za katero so Sabaium izdali svoj prvenec, so bili za drugo ploščo člani banda prisiljeni vse stvari vzeti v roke. Tako so na albumu Beyond… poleg igranja in pisanja glasbe posegli tudi v produkcijska dela.
Sabaium svoj gothic razvijajo in nadgrajujejo dalje, kar so na tem albumu lepo pokazali z bolj izpopolnjenim in zrelejšim pisanjem glasbe. Na Beyond… boste slišali neklišejski gothic, z dvema vokaloma – globokim in melanholičnim čistim, ki v njihovi glasbi dobiva čedalje večjo vlogo. Album je dobro klaviatursko podkrepljen, njihova prisotnost skozi celo ploščo odigra opaznejšo vlogo. Kar se tiče kitare, vam Sabaium servirajo melodične in lepo tekoče dele, katere bi lahko večkrat spustili v ospredje. Dogajanje Sabaium dosegajo z izmenjavami hitrejših in mirnejših, atmosferično naravnanih delov.
Poleg glasbe Beyond.. prinaša tudi video posnetek za edini slovenski komad na tem albumu, Tiha pesem, ki poleg Memories, Promised Paradise in Gothica Oscularum predstavlja vrhunec albuma. Plošča proti koncu izgubi nekaj ostrine, saj so vsi prej našteti komadi uvrščeni na začetek albuma. Sabaium ta album začnejo in končajo s smiselno zastavljenima uvodom in zaključkom.
Beyond…, sam po sebi soliden izdelek, predstavlja korak naprej za najbolj opazno slovensko gothic metal zasedbo. Kot vse samoizdaje pač nekoliko šepa kar se tiče zvoka, prav zato pa bi si Sabaium za naslednji album zaslužili dober studio z dobrim producentom. Band lahko podrobneje spoznate na www.sabaium.com.

Matija
SORODNE VSEBINE:
19. 6. 2018Sabaium - Perfect Shadow / Recenzije
26. 8. 2002Aisling - Aisling / Recenzije
8. 10. 2010Sabaium / Novice
26. 12. 2002Ultimate Metal Mayhem Stajermark / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija