RECENZIJE

16. 8. 2012
Sacred Gate - When Eternity Ends
Metal On Metal Records, 2012

When Eternity Ends je prvenec nemških heavy metalcev Sacred Gate, ki imajo v svojih vrstah, podobno kot nekoč Mystic Prophecy, dva »naturalizirana« Grka. Tudi tu vokalista in kitarista. Kljub navideznem začetku je band do izida prvega albuma prehodil dolgo pot, a v nekoliko spremenjeni formi. Še v prejšnjem tisočletju so v skoraj identični zasedbi začeli preigravati glasbo »železnih devic« pod imenom Made Of Iron.
Da je imel in še ima največji heavy metal band vseh časov velik vpliv na ustvarjanje avtorske glasbe pri Sacred Gate, je več kot očitno in ni nobena skrivnost. V glasbi je to najbolj izrazito prikazano v mogočnih kitarskih harmonijah in melodijah in pa v določeni meri tudi v samem pristopu komponiranja skladb. Sacred Gate se pri tem ne omejujejo le na določene tipe skladb, lotevajo se tako bolj direktnih heavy metal komadov kot epsko zastavljenih, na odličnem kitarskem delu slonečih viž. Tudi umirjene skladbe, podobno kot pri Iron Maiden, ne gre šteti med balade. Kakovostni nivo je postavljen visoko. Vzornikom se najbolj približajo pri In The Heart Of Iron Maiden, ki bi glede na zasnovo skladbe in naslov lahko predstavljala tudi poklon njim. Uvod spominja na The Evil That Men Do, harmonije so tipične maidenovske, proti koncu udarijo zanje značilni galopirajoči ritem. A tako tu kot drugod od Maidnov odstopajo po delu ritem sekcije, tudi kitarski riffi so pogosto klasični powermetalski, velika razlika je v vokalu. Sacred Gate iščejo dobre melodije, refrene, a na drugačen način. Vokal je bolj agresiven, po pristopu malo spominja na aktualnega Iced Earth vokalista. Čeprav Sacred Gate v sebi nosijo duha osemdesetih, so svoj zvok in podobo uspešno prenesli v sedanjost in zvenijo kot band, ki je danes zelo aktualen in ne pogreva le stare čase.
S Sacred Gate je Nemčija dobila še eno zelo opazno heavy metal ime. Transformacija iz tribute banda v izvajalca lastne glasbe je uspela zelo dobro, še malo več lastnega jaza pri kitarskem delu in podoba bo še lepša.

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija