RECENZIJE

17. 4. 2015
Seme Konj - The Promise of Coffins
samozaložba, 2014

Po številnih poslušanjih, raziskovanju različnih meni dosegljivih virov po spletu ter neposredni komunikaciji z enim od članov banda preko elektronske pošte še zmeraj ne upam z gotovostjo trditi, da band oziroma projekt Seme Konj ni potegavščina. Podobnih projektov pod pretvezo anonimnosti je bilo v preteklosti že kar nekaj, vsi pa so se pod črto norčevali iz tistih, ki prisegajo samo in izključno na eden in edini, tisti pravi old school pure evil misantropic black metal. Če imajo Nekkrovom, Gorica in Mendikunt kakršen koli namen stopiti iz sence in poleg profila na Bandcampu še kako drugače javno potrditi pristnost svojega glasbenega ustvarjanja, bodo to tako ali tako storili iz lastnega vzgiba, v nasprotnem primeru pa naj glasba še naprej govori namesto njih.
Slednja več kot jasno in glasno pozdravlja začetke devetdesetih let, ko so še mnogi albumi spominjali na garažne posnetke, ko bobnarji med seboj še niso tekmovali v tem, kdo večkrat v eni minuti udari po bobnih, in ko je šla zlobna atmosfera z roko v roki z umazanim zvokom. The Promise of Coffins je album, ki je sestavljen iz enajst pesmi, katerih dolžina je izredno neenakomerna. Na albumu se nahajata dva izredno dolga komada, ki z vidika minutaže skupaj tvorita več kot polovico albuma. Obema je skupno repetitivno riffanje, počasen tempo in efekt na bobnih, ki spominja na udarjanje kladiva. Nekako v skladu s pričakovanji in preteklimi izkušnjami bi povprečni black metal poslušalec menil, da potemtakem ostalih devet komadov prevevata hitrost in nečloveška agresija, saj v povprečju dosegajo manj kot dve minuti v dolžino. A temu sploh ni tako, npr. tudi drugi najkrajši komad Flies nikoli ne pospeši v najvišjo hitrost, ki albumu drugače ni tuja. Sicer pa so za všečnost glasbe odgovorni dokaj nalezljivi riffi, direktne in enostavne strukture, groovy bobnanje in minimalistično poigravanje z vokali.
V primeru zadostne podpore poslušalstva in v kolikor ne gre za potegavščino se band morda celo odloči za publikacijo albuma na zgoščenki ali kakšnem drugem nosilcu zvoka.

SORODNE VSEBINE:
15. 7. 2013TOAD - Endless Night / Recenzije
9. 12. 2014Broken Arrow - Feel the Arrow / Recenzije
29. 8. 2016Metallica - Hardwired (single) / Recenzije
1. 10. 2000Tyrax - Slaughtered Live / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija