RECENZIJE

7. 11. 2013
Shining - 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd
Dark Essence Records, 2013

Shining se spet oglašajo iz studia, v letu 2013 že tretjič. A aktualno ne spet s split izdajo, temveč s polovično novim celovečercem. Kdor pozna band, ve, da se Shining radi poigravajo s številkami v naslovih svojih studijskih albumov. Po osmem Redefining Darkness, ki je bil drugačen in morda zaradi tega ne nosi številke v imenu, se Švedi ponovno obračajo k stari tradiciji in ponovno namesto svojih fanov sami štejejo svoje albume. A zakaj le osem in pol? Ker album le ni polnopravni album, temveč zbirka pesmi iz časov, ko je band postajal velik, je odraščal in iskal svoje mesto pod soncem. Je pogled nazaj v čas nastajanja drugega in tretjega studijskega albuma in po zaslugi gostujočih glasbenikov, ki so na novo posneli klaviature, bas in kitare, hkrati koketiranje s sedanjostjo (in morda prihodnostjo)?
Pri nastajanju 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd je Niklas Kvarforth k sodelovanju povabil pet vokalistov (zadnjo pesem odpoje Niklas sam) in enega klaviaturista. Slednji glasbenik, Lars Fredrik Fröslie (Angst Skvadron, Wobbler, Asmegin), je odgovoren za največjo razliko med prvotnimi in prirejenimi komadi, saj so Shining (po lastnih navedbah) pričeli uporabljati klaviature komaj s šestim albumom. Skladno z bandovim nezamenljivim zvokom in slogom se seveda klaviature nevsiljivo oglašajo iz ozadja, da so ravno dovolj slišne in da nemoteče podčrtajo kitarske linije, ustvarjena atmosfera pa je predvsem med komadom Ett liv utan mening podobna glasbi iz hiše Angst Skvadron – ostalih dveh projektov omenjenega glasbenika žal ne poznam, zato ju tudi ne morem primerjati.
V enaki meri kot klaviaturist, če ne celo v večji, pa so za spremenjene podobe komadov odgovorni vokalisti drugih večjih bandov. Ti so imeli pri svoji vlogi gostujočega vokalista povsem proste roke in so lahko dotične komade reinterpretirali povsem po svoje (in v svojem maternem jeziku). Po pregledu imen gostujočih pevcev in ponovnem natančnejšem poslušanju komadov ob hkratnem iskanju vzporednic z njihovimi glavnimi bandi sem v vsaki pesmi našel tudi nekaj elementov od teh (pač tistih, ki jih poznam). Tako lahko na tem mestu brez zadržkov zatrdim, da v primeru 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd ne gre za poceni način nategovanja poslušalstva za drago prislužene evre, temveč za premišljeno in dobro predelano ponovno izdajo starih pesmi, ki v prvotni obliki (vsaj mene) ne prepričajo najbolje.

Gostujoči vokalisti:
1. Terres Des Anonymes – Famine (Peste Noire)
2. Szabadulj Meg Önmagadtól – Attila Csihar (Mayhem, Tormentor)
3. Ett Liv Utan Mening – Pehr Larsson (Alfahanne)
4. Selvdestruktivitetens Emissarie – Gaahl (God Seed, Wardruna, ex-Gorgoroth)
5. Black Industrial Misery – Maniac (Skitliv, ex-Mayhem)

SORODNE VSEBINE:
6. 7. 2015Alfahanne / Novice
2. 8. 2017Metaldays 2017, 3. dan / Reportaže
21. 4. 2011Shining / Novice
31. 3. 2015Shining / Novice
30. 10. 2003Shining Fury / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija