RECENZIJE

7. 11. 2013
Shining - 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd
Dark Essence Records, 2013

Shining se spet oglašajo iz studia, v letu 2013 že tretjič. A aktualno ne spet s split izdajo, temveč s polovično novim celovečercem. Kdor pozna band, ve, da se Shining radi poigravajo s številkami v naslovih svojih studijskih albumov. Po osmem Redefining Darkness, ki je bil drugačen in morda zaradi tega ne nosi številke v imenu, se Švedi ponovno obračajo k stari tradiciji in ponovno namesto svojih fanov sami štejejo svoje albume. A zakaj le osem in pol? Ker album le ni polnopravni album, temveč zbirka pesmi iz časov, ko je band postajal velik, je odraščal in iskal svoje mesto pod soncem. Je pogled nazaj v čas nastajanja drugega in tretjega studijskega albuma in po zaslugi gostujočih glasbenikov, ki so na novo posneli klaviature, bas in kitare, hkrati koketiranje s sedanjostjo (in morda prihodnostjo)?
Pri nastajanju 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd je Niklas Kvarforth k sodelovanju povabil pet vokalistov (zadnjo pesem odpoje Niklas sam) in enega klaviaturista. Slednji glasbenik, Lars Fredrik Fröslie (Angst Skvadron, Wobbler, Asmegin), je odgovoren za največjo razliko med prvotnimi in prirejenimi komadi, saj so Shining (po lastnih navedbah) pričeli uporabljati klaviature komaj s šestim albumom. Skladno z bandovim nezamenljivim zvokom in slogom se seveda klaviature nevsiljivo oglašajo iz ozadja, da so ravno dovolj slišne in da nemoteče podčrtajo kitarske linije, ustvarjena atmosfera pa je predvsem med komadom Ett liv utan mening podobna glasbi iz hiše Angst Skvadron – ostalih dveh projektov omenjenega glasbenika žal ne poznam, zato ju tudi ne morem primerjati.
V enaki meri kot klaviaturist, če ne celo v večji, pa so za spremenjene podobe komadov odgovorni vokalisti drugih večjih bandov. Ti so imeli pri svoji vlogi gostujočega vokalista povsem proste roke in so lahko dotične komade reinterpretirali povsem po svoje (in v svojem maternem jeziku). Po pregledu imen gostujočih pevcev in ponovnem natančnejšem poslušanju komadov ob hkratnem iskanju vzporednic z njihovimi glavnimi bandi sem v vsaki pesmi našel tudi nekaj elementov od teh (pač tistih, ki jih poznam). Tako lahko na tem mestu brez zadržkov zatrdim, da v primeru 8 ½ - Feberdrömmar i vaket tillstånd ne gre za poceni način nategovanja poslušalstva za drago prislužene evre, temveč za premišljeno in dobro predelano ponovno izdajo starih pesmi, ki v prvotni obliki (vsaj mene) ne prepričajo najbolje.

Gostujoči vokalisti:
1. Terres Des Anonymes – Famine (Peste Noire)
2. Szabadulj Meg Önmagadtól – Attila Csihar (Mayhem, Tormentor)
3. Ett Liv Utan Mening – Pehr Larsson (Alfahanne)
4. Selvdestruktivitetens Emissarie – Gaahl (God Seed, Wardruna, ex-Gorgoroth)
5. Black Industrial Misery – Maniac (Skitliv, ex-Mayhem)

SORODNE VSEBINE:
21. 3. 2008Shining / Novice
15. 8. 2013Metaldays 2013, 4. dan / Reportaže
14. 8. 2012Shining / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
21. 2. 2018
Watain - Trident Wolf Eclipse
Recenzija
13. 2. 2018
Shining - X - Varg utan flock
Recenzija
7. 2. 2018
Ambasador Rous - Lejs je nej več isti (EP)
Recenzija
6. 2. 2018
Trivium - The Sin And The Sentence
Recenzija
2. 2. 2018
Ater Era - Clades
Recenzija
1. 2. 2018
Enslaved - E
Recenzija
31. 1. 2018
The 3rd Attempt - Egocidal Path
Recenzija
29. 1. 2018
Endezzma - The Arcane Abyss
KONCERTI & FESTIVALI
22. 2. 2018
Perseus, Krist
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 2. 2018
On Parole Vinyl Assault: Metalsteel, Eruption, Srd, Omega Sun
Orto Bar, Ljubljana
23. 2. 2018
Tomcat
Salamander ART, Tržič
24. 2. 2018
Belokranjska železarna vol. 21 : The Stone, Vigilance, Amalgam,
MKK Bele krajine, Črnomelj
24. 2. 2018
Nuclear Aggressor, Devil's Bridge, Licence To Hate
Klub kanalske mladine, Kanal
24. 2. 2018
Ape Unit, Horsebastard, L.UL.U, Double Me
Kontejnr, Postojna