RECENZIJE

24. 1. 2007
Slipknot - Voliminal: Inside The Nine DVD
Roadrunner Records, 2006
Po nekaj letih se Slipknot vračajo z novo kreacijo, tokrat z DVD-jem, ki prinaša vpogled v kaos, ki je Slipknot. Gre v bistvu za nadaljevanje DVD-ja Disasterpieces, saj se boste željni koncertnih posnetkov lahko zadovoljili le ob live spotih, če vam to ne bo dovolj, pa si lahko ogledate še vse spote, ki so bili posneti za ploščo Volume 3: The Subliminal Verses (uživajte ob Vermillion, part 2, čeprav je največji šus definitivno The Nameless).
Film na prvem DVDju zahteva močno poglobitev. Torej, vstopimo v »inside the nine«. Če niste potrpežljiva sorta človeka in če vaša sposobnost poglabljanja ne presega branje Naše žene (with all due respect, Naša žena rules), boste DVD 1 dali hitro ven. Ostali pa se boste potopili v kaotični svet, ki se po Clownovih besedah premika v nazaj. Šele v kasnejših intervjujih je razložil, da gre za retrospektivo, ki se začne s svetovno turnejo za zadnjo ploščo in se bo končalo čez nekaj let s kakšnim DVD-jem za mogoče prvo ploščo. Kdo ve, Clown je le Clown.
Več kot 400 ur posnetkov je bilo združenih v live posnetke, kjer prednjači predvsem t. i. Zero Bullshit, kjer se posedejo cele arene na tla, Joeyev drum solo (tokrat iz vseh živih kotov), iz zaodrja predvsem zapijanje roadijev, brutalni pretep, tip, ki je oblečen v morskega psa, velikokrat nepotrebni posnetki dveh bejb, ki skušajo doseči Manowar DVDje (res, minus), posnetki iz studija oziroma hiše Harry Hoodinija, kjer je bila posneta zadnja plošča. Občasno vidite tudi člane banda brez mask, z zamegljenimi deli obraza ali pa kar ne. Vsega je res za dobri dve uri in pol, narejeno pa je tako, kot se pričakuje za stvaritev Slipknot – šokantno, a okusno, kaotično, a smiselno, direktno, a subliminalno. Berite med vrsticami, ta DVD se mora pogledati večkrat. Ne gre za namerno kompliciranje, temveč izkušenost v grafiki, oblikovanju in fotografiji. Je pa res, da s tem lahko DVD izgubi določen čar. Če pričakujete posnetke žurov, opreme, tehničnih in tonskih vaj, spotov, osebnih izpovedi (no, te so v intervjujih, res), potem boste morda razočarani. Vsekakor gre za ključen pogled v razumevanje te izredno nenavadne skupine. Celo v intervjujih nisi prepričan, kaj sploh dobivaš skozi besede deveterice. Res je, biti moraš znotraj tega, da bi razumel.
Definitivno je to eden najbolj originalnih DVD-jev leta 2006. I've gotta say, what I've gotta say, but I can't promise you'll enjoy the lines... Odprite oči in um... vstopate v grozo in norost. Slipknot.

Ivan
SORODNE VSEBINE:
6. 12. 2005Machine Head - Elegies (DVD) / Recenzije
12. 11. 2004Judas Priest - Electric Eye (DVD) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
Recenzija
30. 12. 2019
Batushka - Панихида
Recenzija
27. 12. 2019
Condemnatio Cristi - At Peace with War
Recenzija
24. 12. 2019
Ofdrykkja - Gryningsvisor
Recenzija
20. 12. 2019
Carnifliate - Disgusting Festivities
Recenzija
12. 12. 2019
Malorshiga - Kvlt ov Vitis et Olea
Recenzija
10. 12. 2019
Inferi - The End of an Era | Rebirth
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
KONCERTI & FESTIVALI
18. 1. 2020
The Canyon Observer, Uma
MKNŽ, Ilirska Bistrica
18. 1. 2020
Kula: Led Zeppelin tribute
Orto Bar, Ljubljana
18. 1. 2020
Silence Means Death, Đornata, Drobovina
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 1. 2020
Doom Over Medhelan: Candlemass, Novembre, Adrenaline, Crimson Dawn, Arkana Code
Slaughter Club, Paderno Dugnano (MI), Italija
20. 1. 2020
Apocalyptica
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija