RECENZIJE

21. 4. 2009
Striborg in Xasthur - Striborg: Perceiving The World With Hate in Xasthur: All Reflections Drained
Displeased Records in Hydra Head Records, 2009
Za začetek malo statistike, da osvetlimo subjekt(a). Internetna baza podatkov Metal archives beleži naslednje izdaje: Striborg: 12 let od 'rojstva', 11 albumov od leta 2004, 7 kompilacij, 2 splita, 5 demo, 1 Dvd Xasthur: 14 let od 'rojstva', 7 albumov od leta 2002, 9 splitov, 3 EP, 3 demo.
Temu tako, lahko sedaj visokega pulza in škrtajočih zob (in ob pomirjevalnem čajčku) rečem, da si nikoli nisem mislil, da me bo pri teh dveh »bandih« minilo potrpljenje. A me je. Zelo. Mislim ... Teoretično bi povprečno neaktiven astral/black metal recenzent lahko obdeloval zgolj v naslovu omenjena oneman akta. Saj razumem, da sta Tasmanija (Striborg) in Kalifornija (Xasthur) težko okolje v katerem bi se povprešen black metalec s kreativno žilico lahko »normalno« razvijal, a kar je preveč – je preveč. Ne, tudi asocialnost kot osebnostna karakteristika tu ne šteje. Niti ne šteje bolezenska obsedenost z idejo zvoka. Še najmanj pa šteje kvantiteta. Govorimo o 48 izdajah dveh bandov, prekleto!
No, še letos bo Sir Nana (Striborg) lahko citiral odgovor Angusa Younga na legandarno vprašanje kako to, da so (v času aktualnosti intervjuja) posneli deset albumov, ki zvenijo popolnoma isto: »Actually, we've released 12 albums that are exactly the same,« le »we« bo spremenil v »I«. Če ostanem na južni polobli gre stvar takole: Saj v principu Striborg ni napačna glasba ampak raje ponovno – in to tisočkrat, če je treba – poslušam album Mysterious Semblance, ki je dejansko nekaj predstavljal, kot da se vsake pol leta mučim z novo izdajo in od tega dobim ... nič! Oziroma, glasneje za zapisnik: PO-POL-NOMA nič novega! Drkanje ene in iste melanholije in odtujenosti in gozda in lune in samote in sovraštva in kaj jaz vem česa vsega še v nedogled, še v tako »ucked up astralnem black metal patosu izpade ... no, patetično. Pussy. Vse skupaj počasi že izgleda kot antologija samomorilskih pisem brez trupel. Naj si Sir Nana vzame počitnice. Naj za »trenutek« odloži svojo lajno, se napije in pokadi nekaj trave ... naj si najde žensko ... ali moškega ... meni/nam je vseeno. In naj za božjo voljo pri tem posluša AC/DC ali kaj podobnega. Nikoli ne bom pozabil nočne vožnje po nekem slovenskem krajinskem parku, kjer smo z 20-30 km/h ponoči križarili po cesti in doživljali (anti-)transcendentalne napade ob albumu Mysterious Semblance (sploh drum solo ... kdor ni slišal tega ni slišal nobenega!). Težko je najti kaj bolj »cool« in intimnega obenem. Raje obdržim Striborg glasbo v tem spominu, kot v, no, mislim, da je slika jasna.
In na severni polobli? Hja, Xasthur je precej podobna zgodba, le za ščepec naključnega poživila bolj inovativna. Zgodovinsko gledano seveda. Žal je novi album bolj kot napredek ali vsaj stagnacija, velik korak nazaj ... in to v zvoku, strukturi, čustvenosti in kaj jaz vem v čem vsem še. Pravzaprav mi je vseeno, v čem še. V bistvu v vsem, kar mi pade na pamet. Naslovni komad ni tako slab... To pa je tudi to.
In paradoks? Je možno da ga ni? O, seveda je! In tu se mi zanj niti ni bilo potrebno truditi. Gre pa takole: verjetno najboljši komad na novem Striborg albumu je naslovljen Call Of The Redwood Forest in »gosti« Malefica (torej človeka za Xasthur) na vokalih in klaviaturah. In vse to medtem, ko »novi« Xasthur zveni bolj pristno Striborg kot občasno Striborg sam. Poslušajte raje že omenjen Striborg album ali kaj iz njegovega srednjega obdobja, kar se pa Xasthur tiče je album To Violate The Oblivious mojstrovina, ki mu kmalu sledijo Defective Epitaph, Telepathic With The Deceased in prvenec Nocturnal Poisoning. Večina ostalega pa je v primeru obeh zasedb masturbacija, ki je ni prijetno gledati, še manj pa poslušati. Raje se dajte dol. Ali nekaj ...

Davorin
SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2008Xasthur - Defective Epitaph / Recenzije
27. 2. 2008Space Eater - Merciful Angel / Recenzije
21. 8. 2001Megadeth - The World Needs A Hero / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
25. 7. 2018
Funeral Mist - Hekatomb
Recenzija
18. 7. 2018
Cavus - The New Era
Recenzija
16. 7. 2018
Marduk - Viktoria
Recenzija
13. 7. 2018
Ihsahn - Àmr
Recenzija
11. 7. 2018
Condemnatio Cristi - Dreamcrusher
Recenzija
6. 7. 2018
Ghost - Prequelle
Recenzija
4. 7. 2018
Djevel - Blant svarte graner
Recenzija
29. 6. 2018
Behemoth - Messe Noire (Blu-ray + CD)
KONCERTI & FESTIVALI
17. 8. 2018
Metal On The Hill 2018
Schlossberg, Gradec, Avstrija
17. 8. 2018
Črna Šagra: Ater Era, Srd, Snøgg
Igrišče za zadružnim domom Pobegi - Čežarji, Koper
17. 8. 2018
The Canyon Observer, Inhibis
Bazen, Vrhnika
20. 8. 2018
Grave Desecrator
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
22. 8. 2018
Opium Lord, Inhibis
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 8. 2018
Kaltenbach Open Air 2018
Spital am Semmering, Avstrija