RECENZIJE

9. 4. 2015
Sumac - The Deal
Profound Lore Records, 2015

Aaron Turner je mož, ki (je) igra(l) eno izmed glavnih vlog pri neštetih glasbenih projektih, kot so Isis, Lotus Eaters, Twilight, House Of Low Culture in Old Man Gloom, če omenimo zgolj nekatere. Najbolj sveži izmed njih pa sliši na ime Sumac in ga poleg gospoda Turnerja na kitari in vokalih sestavljata še Nick Yacyshyn (Baptists) na bobnih ter Brian Cook (Russian Circles, ex-Mouth Of The Architect) kot session/live basist.
Kar vidimo, je skoraj pravcati mali »super trio«. Kot na dlani je, da se torej Sumac stilsko najdejo v mešanici post-metala in bolj »klasičnega« sludgea. Žal je zadeva slišati skoraj tako nevznemirljivo, kot je moč razbrati že iz same suhoparne žanrske opredelitve. Sumac zvenijo kot tipična post-metalska entiteta, ki trpi za rahlo obliko depresije, ki hodi v napoto inovativnosti, in je obenem emocionalno bolj ali manj neekspresivna ter sem in tja poseže po steroidih. Če to prekodiramo v bolj dobeseden jezik, si lahko predstavljamo band, kot je npr. The Ocean, ki odvrže ostale člane in postane »power trio« ter svoje instrumente uglasi še malce nižje kot običajno in temu doda ščepec temačnosti, izvzame iz glasbe večino svojega žara, vse skupaj pa nato odigra v »slow motionu«. The Deal zveni nekako tako in še vedno nisem povsem prepričan, če ni celotna zadeva zgolj nek spontan, na licu mesta iznajden, nenačrtovan jam session; če to drži, potem zveni pravzaprav precej spodobno. Na splošno je žal kar težko najti prave argumente, zakaj naj bi nekdo želel prisluhniti omenjenemu albumu. Daleč od tega, da bi bil tako zelo slab, gre preprosto za to, da je zgolj eden izmed preštevilnih izdelkov takšnega tipa, s katerimi se je scena (ali pa vsaj podžanr) v zadnjem desetletju in pol že prenasičila.
Album bo tako morda zanimiv predvsem die-hard fanom Aarona Turnerja (ki bi sicer tole zadevo brez težav izdal pod imenom kakšnega od že obstoječih projektov), bi pa znali komadi s ploščka v mnogo boljši luči učinkovati v živo, saj je tekom poslušanja vseskozi prisoten občutek, da gre pravzaprav za spontan koncert treh sicer nadarjenih glasbenikov, ki ga je nekdo na silo spoliral, zapakiral in stlačil v studijsko izdajo ter s tem skladbam naredil to, kar bi povzročili klavstrofobiku, če bi ga zaklenili v majhno, tesno škatlo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
KONCERTI & FESTIVALI
22. 10. 2019
A Pale Horse Named Death, Molybaron, Angor, Chaos Inside
Viper Room, Dunaj, Avstrija
24. 10. 2019
KoD Extra: Hangar 55, Deep Down Bellow, Old Bridge Cartel
Orto Bar, Ljubljana
24. 10. 2019
Parasol Caravan, Savanah, Minus Green
Arena, Dunaj, Avstrija
25. 10. 2019
Metalsteel
Kavarna Sotočje, Medvode
25. 10. 2019
BlackBoxRed, Hoba
Mladinski center Postojna
25. 10. 2019
Deströyer 666, Dead Congregation, Nocturnal Graves, Inconcessus Lux Lucis
Orto Bar, Ljubljana