RECENZIJE

18. 4. 2013
Taake - Gravkamre, Kroner Og Troner
Dark Essence Records, 2013

Taake v letošnjem letu praznujejo dvajset let obstoja. O njihovi zgodovini naj povem samo to, da se je band rodil pod imenom Thule, tega nosil dve leti, nato pa je trajalo še dolga štiri leta, preden je izdal svoj prvenec, sloviti Nattestid..., z enim najbolj prepoznavnih openerjev vseh časov, Nattestid Ser Porten Vid I, ki do sedaj ni manjkal še na nobenem njihovem koncertu (vsaj na slovenskih tleh) ali live posnetku. Seveda ne manjka niti na kompilaciji Gravkamre, Kroner Og Troner, kjer je komad zastopan kar dvakrat – na prvi zgoščenki najdemo posnetek v živo, ki je bil objavljen leta 2011 na EP-ju Kveld, na drugi zgoščenki pa gre za pre-mix različico iz leta 1997. Prav tako dvakrat je na drugem ploščku zastopan Voldtek, in sicer različica v živo ter studijska verzija (2007, EP Nekro). Oba očitno zelo pomembna komada, kakor recimo tudi Eismalsott in Tykjes Fele, ki sta se že drugič znašla na »best of« kompilaciji, ali Hennes Kalde Skamlepper (tudi z Nekro, tako da je ta EP skupaj s spodaj navedeno priredbo na tej kompilaciji zastopan v celoti) in Nordbundet, ki sta ga priredila Niklas Kvarforth in Nocturno Culto.
Sicer pa je bil band oziroma Hoest pri izboru pozoren na to, da bomo predvsem kupci zgoščenk prišli na svoj račun, saj kompilacija vsebuje številne raritete, ki so bile pred tem izdane v omejenih nakladah na različnih vinilnih ploščah (A Norwegian Hail To Von, Men Of Eight/Lagnonector, Dra Til Helvete/Restart The Night, Svartekunst, Swine Of Hades). Veselimo se lahko recimo priredb, kot so I Am The Black Wizards (Emperor), Die When You Die (GG Allin), A Lost Forgotten Sad Spirit (Burzum), Death Trap (Destruction), Der Todesking (soundtrack istoimenskega filma), Lamb (Von) in Over Fjell Og Gjennom Torner (Darkthrone).
Večinoma torej bolj ali manj poznani komadi, a povsem brez svežih znakov življenja pa Taake le niso želeli praznovati svoje dvajsete obletnice, zato s prvih mest prve zgoščenke pozdravljata dva povsem nova komada, Et Pust Av Oeyne in Hov Var Stein. Gre za dva tipična sodobna Taake komada, ki skupaj z ostalim izborom nepoznavalcem ponujata kratek vpogled v diskografijo banda, medtem ko se njegovi oboževalci lahko veselijo številnih naštetih raritet in napovedi novega albuma, ki naj bi izšel naslednje leto, če ne bo Hoest prej prekinil tradicije izdajanja studijskih albumov na vsaka tri leta.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana