RECENZIJE

2. 7. 2007
Tacere - Beautiful Darkness
Suomen Metalli Musiikki, 2007
Dežela tisočerih jezer in tisočerih metal bandov je naplavila prvenec nove zasedbe Tacere, ki se je premierno sicer predstavila že lani z EPjem A Voice In The Dark. Tacere na področju bandov z žensko vodjo ne odkrivajo ničesar posebno novega, pa vendar z nekoliko drugačnim pristopom pri komponiranju iz izvedbi ne sodijo v žanrsko klišejsko sredino, kar jim nedvomno prinaša določene plus točke.
Čeprav prihajajo iz Finske in simfonika igra pomembno vlogo, prav tako ne sodijo med tipične Suomi bande. Stilsko so nekako še najbližje Nizozemcem After Forever, vokalno Lacuna Coil, čeprav moški vokal le ne igra tako pomembne vloge kot pri Italijanih. Podobno kot After Forever, Tacere radi eksperimentirajo in niti malo niso obremenjeni s pisanjem hitovsko naravnanega materiala. So pa malo manj raznovrstni in progresivno naravnani. Pojem balade Beautiful Darkness (presenetljivo) ne pozna, ves material ima v sebi pravo mero udarnosti, dinamičnosti, pompoznosti in uspešno združuje elemente dark/gothic, simfoničnega ter power metala. Vokalno niso najbolj prepričljivi, predvsem moški vokal je dokaj povprečen, tudi dobra vokalistka Helena pa ni čisto prava konkurenca Floor, Cristini, Sharon idr. Sama zasnova skladb pa je zanimivo zastavljena in je popestrena tudi s kakšnim neobičajnim, nepričakovanim vzorcem in spremembo tempa.
Beautiful Darkness je zelo dobra popotnica in obet za delo za naprej, ki se ga lahko v zbirki CDjev mirne duše postavi ob albume After Forever, Sirenie, Tristania, Lacune Coil.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
21. 8. 2006Metal Church - A Light In The Dark / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija