Na današnji dan
1986
Metallica izda legendarni album Master Of Puppets
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

23. 9. 2000

3. Tradicionalni Metal Fest Radenci

Mladinski klub AKT, Radenci / 23. 9. 2000

Paranoidovci smo bili na 3. metal festu v Radencih, ki se je dogajal v soboto, 23.9.2000 od 21.00 do zgodnjih jutranjih ur. Dogajalo se je v mladinskem klubu AKT, za vstopnino so pobirali skromnih 500 SIT (če ste član 400), pijača je bila tudi poceni, vzdušje pa nad pričakovanji… Sedaj pa gremo lepo po vrsti, od začetka.
V Radence smo se primajali nekaj čez deveto zvečer, organizatorja pa sta nam razkazala klub in povedala nekaj dejstev o njem. Za mladinski klub AKT skrbijo tamkajšnji člani (ki jih je okrog 60), prav tako ga tudi sami opremljajo, obnavljajo in vzdržujejo. Klub ima tri nadstropja: spodaj je klet (služi kot backstage), v pritličju je koncertni prostor in seveda šank (brez tega pač ne gre), v prvem nadstropju imajo še eno sobo z biljardom (nad katerim trenutno izvajajo obnovitvena dela) in prostor, kjer lahko vadijo okoliški bendi. Klub je odprt vsak dan, med vikendom celo do štirih zjutraj.
Prvi band, Obduction, je bil napovedan ob 22.00, začeli pa so nekaj minut kasneje. Obduction so mlad band, prihajajo iz Kranja, svojo glasbo pa označujejo za experimental metal. Svoje eksperimentiranje (ki sicer ni prav ne vem kako opazno) gradijo na mešanici death in doom metala. Vokal je originalen, globok, enakomeren,… (občasno nehote spomni na kakšne Laibach), ime experimental pa opravičujejo še z zanimivimi bass linijami ter ritmi, sposojenimi iz ostalih glasbenih zvrsti. En komad so izvedli tudi s sposojenim pevcem, končni rezultat pa je bil bolj kot metalu ali rocku podoben rapu (brez komentarja, mislite si kar si hočete). Obduction so s svojim polurnim nastopom izpolnili pričakovanja, ki jih ima poslušalec od neuveljavljenega benda, v prihodnosti pa verjetno lahko pričakujemo tudi kaj več.
Po sporedu bi morali nadaljevati ljutomerski Obnounce, njihov nastop pa je žal odpadel. Nastopili pa so škofjeloški Sarcasm. Tisti, ki že dalj časa spremljate slovensko metal sceno se jih zagotovo spomnite s preloma prejšnjega desetletja. Po sedmih letih mirovanja (band je razpadel) so dve leti nazaj naredili come-back. Navdušili so s svojim energičnim, old-school thrash metalom (v pravem smislu besede) in v 45 minutah igranja dodobra ogreli publiko. Nasploh je bil njihov nastop kvaliteten, pozna se pač, da niso od včeraj.
Oder so nato prevzeli death metalci Scaffold. Scaffold prihajajo iz Ljubljane, niti niso več tako nov bend, pripravljajo pa tudi prve posnetke. Igrajo death metal po floridski šoli (Morbid Angel), z vplivi brutalnega newyorškega death metala. Navdušili sta me njihova tehničnost in uigranost, imeli pa so tudi najboljši zvok od vseh štirih nastopajočih. Nastop so končali s priredbo Rupture, floridskih Morbid Angel.
Kot zadnji so nastopili mariborski Sabaium. Morda se jih spomnite še po prejšnjih imenih Catacomb in Decayed Catacomb. Svoje igranje uvrščajo v melodični death metal, vendar tudi z oznako gothic ne bi nič zgrešili. Njihovi posebnosti sta dva vokala (kitaristov brutalni ter bobnarjev čisti vokal) ter klaviature. Njihov nastop je bil vsekakor na nivoju, seveda tudi z nekaj pripombami: kitare so skoraj popolnoma preglasile klaviature, njihov bobnar pa je vsekakor bolj talentiran za bobnanje kot pa za petje. Poleg svojih skladb so odigrali tudi priredbi skupine Bon Jovi (It’s My Life) in Stratovarius (Black Diamond), za en komad pa so mikrofon posodili tudi Scaffoldovem pevcu Alešu.
Na koncu pohvale vsem, ki so karkoli imeli pri tem festivalu.To ni Dynamo, je pa slovenski festival, s slovenskimi bendi, slovenskimi organizatorji in slovensko publiko. No vidite, da se tudi v Sloveniji da kaj narediti, samo če se hoče… Čisto na koncu (pa nikakor ne najmanj) pa hvala organizatorjema za sodelovanje (želimo vama še veliko uspehov s klubom in koncerti) in Andreji za razdeljevanje naših flyerjev (bla si zloooo PRJAAAZNAAAA!!!).

P.S.: Oglejte si še galerijo s fotografijami s festivala.

Matija

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
3. 3. 2001Heavy Metal Night / Reportaže
26. 12. 2002Ultimate Metal Mayhem Stajermark / Reportaže
20. 3. 2005Dirty Skunks Birthday Fest 2005 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška