REPORTAŽE

15. 11. 2011

Amon Amarth / As I Lay Dying / Septicflesh

Orpheum, Gradec, Avstrija / 13. 11. 2011

Amon Amarth se od 12. oktobra nahajajo na evropski turneji, v okviru katere predstavljajo svoj zadnji studijski album z naslovom Surtur Rising. Na turneji jih spremljajo Američani As I Lay Dying in Grki Septicflesh. Pred koncertom v Ljubljani, kjer se bo trojica ustavila v torek, 15. novembra, pa je ekipa Paranoida potovala v sosednji Gradec, kjer so Amon Amarth s predskupinama nastopili dva dni prej.
Kot prvi so točno ob dvajsetih na oder stopili Septicflesh. Ob pričetku njihovega nastopa je bil Orpheum že dodobra napolnjen, čeprav se je takrat še enkrat toliko navdušencev trdih kovinskih zvokov nahajalo pred dvorano in v preddverju. Septicflesh so se publiki predstavili s štirimi komadi z njihovega najnovejšega albuma The Great Mass ter dvema z njegovega predhodnika Communion. Z izborom komadov so Septicflesh želeli svojim oboževalcem očitno še na drugačen način povedati, da novo ime (pred ponovno združitvijo 2007 Septic Flesh) pomeni tudi novo pisanje zgodovine skupine. Sicer pa so Grki na odru opravili zelo dobro, vsak predstavljen komad pa je bil nagrajen z bučnim aplavzom. Edina pomanjkljivost: ker so kvartet na odru spremljale posnete klaviature, ki so bile relativno glasne, so se kitare slišale nekoliko bolj slabo.
Setlista Septicflesh: The Vampire from Nazareth, We, the Gods, Pyramid God, A Great Mass of Death, Anubis, Five-Pointed Star.
Po slabih petnajstih minutah odmora je na oder stopila že druga predskupina. Ob izredno glasnem sprejemu in neprestanem skandiranju ter ploskanju med samim nastopom je kmalu postalo jasno, da so As I Lay Dying tako rekoč majhne zvezde tega večera. Redni obiskovalci koncertov v Avstriji vemo, da avstrijska publika nima ravno slovesa aktivnega poslušalca. Sicer zelo rada nagradi nastopajoče z aplavzom po vsakem odigranem komadu, toda med komadi samimi glave bolj ali manj nepremično spremljajo odrsko dogajanje. Toda tokrat je bila slika popolnoma drugačna. Neprestan mosh pit ter wall of death sta bila več kot očitna pokazatelja, da je avstrijski metalski podmladek pripravljen na »vojno« pod odrom, hkrati pa je do zadnjega kotička napolnjena dvorana pričala o nenasitni želji po metalskih zvokih. Dinamičnost in energija Američanov sta takoj okužila publiko, ki je valj energije vračala na oder s podvojeno močjo. Američani so z odigranimi desetimi komadi naredili dober presek svoje diskografije ter bili odlično ogrevanje, tudi glasilk, pred nastopom glavnih zvezd večera.
Setlista As I Lay Dying: Within Destruction, The Sound of Truth, Upside Down Kingdom, Through Struggle, An Ocean Between Us, Anodyne Sea, Condemned, Nothing Left, Confined, 94 Hours.
Že pred nastopom As I Lay Dying so varnostniki začeli obiskovalce spuščati na balkon, saj je bilo več kot očitno, da parter ne bo zmogel vseh. Tako je bil parter pred nastopom Amon Amarth nabito poln, kot tudi vse lože en nivo više, le na tribuni je bilo še nekaj prostih sedežev. Razgreta in številčna publika je bila torej idealno izhodišče za nastop Amon Amarth, ki so na oder stopili točno ob dvaindvajsetih. Amon Amarth so kot glavni band večera za svoj nastop imeli edini na razpolago cel oder, tako da so bile okoli bobnov, ki niso bili postavljeni čisto na konec odra, postavljene stopnice, po katerih so se sprehajali člani skupine. Poleg ogromne zastave z motivom naslovnice zadnjega albuma je njihov performans spremljal v intenzivne rdeče, modre ali zelene barve ovit oder, kaj več vizualnih efektov pa tako ali tako ni bilo pričakovati. Za povezovanje med komadi in dobro komunikacijo s publiko je kot zmeraj poskrbel pevec Johan Hegg, ki se je pri tem zelo posluževal svojega znanja nemškega jezika. Seveda je za avstrijsko publiko to pomenilo le še eno veliko plus točko več, tako rekoč pikico na i, poleg izredno profesionalnega nastopa, ki pa je na (manjšo) žalost starih fanov švedske zasedbe temeljil na zadnjih dveh studijskih albumih. Toda vzdušje zaradi izbora komadov nikakor ni trpelo, publika je vse komade spremljala s petjem, mosh pitom, čupiranjem in glasnim skandiranjem. Po koncu nastopa se je vsak član skupine posebej zahvalil publiki z aplavzom, razdelili so nekaj trzalic in setlist, ekipa Paranoida pa se je, ponovno z nasmeškom na obrazu ter utrujenimi vratnimi mišicami, odpravila domov proti Sloveniji.
Setlista Amon Amarth: War of the Gods, Runes to My Memory, Destroyer of the Universe, Live Without Regrets, The Pursuit of Vikings, For Victory or Death, Varyags of Miklagaard, Slaves of Fear, A Beast Am I, Ride For Vengeance, Embrace of the Endless Ocean, Free Will Sacrifice, Asator, Death in Fire, Twilight of the Thunder God, Guardians of Asgaard.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
2. 6. 2011Amon Amarth, As I Lay Dying / Novice
25. 11. 2011As I Lay Dying / Novice
31. 1. 2002Amon Amarth - The Crusher / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška