REPORTAŽE

23. 12. 2001

Ancient / Stormlord / Thyrane / Forlorn Legacy

Močvara, Zagreb, Hrvaška / 10. 12. 2001

No, tako, Ancient so se na Proxima Centauri turneji oglasili tudi pri sosedih Hrvatih, zlobni večer se je zgodil 10. 12. 2001 v zagrebškem klubu Močvara.
O zvezdah večera nekaj besed kasneje, ker so pred njimi igrali trije bandi. Z nekaj zamude so koncert začeli lokalni Forlorn Legacy, ki ste jih v njihovem že kar dolgem obdobju obstoja skoraj sigurno že uspeli videti, če ne v Sloveniji pa na Hrvaškem. Ti melodični death metalci postajajo vsako leto boljši, tudi tokrat pa so bili vredni tega, da otvorijo koncert. Na tem nastopu so nam predstavili novega bobnarja, ki je popolnoma primeren za mlatenje bobnov pri njih.
Sledili so Finci Thyrane, band, ki prisega na pravi black metal, lani pa so izdali drugo ploščo The Spirit Of Rebellion na Spikefarm Records. Če me niso ravno navdušili s svojim »kolk smo mi zlobni« odnosom, pa so me z glasbo albsolutno. Surovo (!!!), hitro, agresivno, in udarno žganje black metala po stari šoli je glavni krivec, da so bili Thyrane presenečenje večera. Takoj so mi pričarali kakšne Mayhem, vmes pa navrgli še cel kup odličnih thrasherskih riffov. Vse skupaj je edinole malo pokvarila Suomi Finland Barbika (njihova klaviaturistka, poglej si galerijo), ki je s svojo simfoniko malce skalila pristno surovost. Drage zlobne duše, temu jaz rečem fuckin' raw black metal!
Stormlord, italijanski band, ki se je oklical za extreme epic metal, je nastopil naslednji. Izkazalo se je, da so fantje prav zabavni tiči, res, bili so kar smešni, vendar sploh ne v negativnem pomenu besede. V svojo glasbo jim je uspelo stlačiti dobro mero elementov, od power do black metala, simfonike, ostrine,... Izkazali so se za uigran band, nastop je držal kvaliteto do konca. Ob upoštevanju dejstva, da so na sceni že desetletje, to sploh ni presenečenje.
Pred odrom se je razprostrla črna zavesa, zadaj pa se je začelo nekaj dogajati... Ob dvigu zavese so začele igrati zvezde večera, Ancient. Najprej naslovni komad z novega albuma. Veliko razočaranje je bilo, da Deadly Kristin ni nastopila, ženski vokal je prav prekleto manjkal. Skozi cel koncert. Mogoče so malo proti pričakovanju med drugim odigrali tudi dva komada s prvega albuma Svartalvheim in komad Trolltaar, na tej turneji prvič v živo. Tudi komada Audrina, My Sweet sploh nisem pričakoval (bil je samo predvajan), sledil pa mu je On Blackest Wings, pri katerem se je še najbolj opazilo, da manjka Deadly Kristin. Če pozabim na tole razočaranje, pa lahko o nastopu napišem samo najboljše kritike. Uigranost, dober zvok, komunikacija s publiko, odličnost... Na turneji ob svoji deseti obletnici so Ancient pokazali, da so v v živo preprosto eden najboljših black metal bandov.
Pa ostali dejavniki koncerta? Nalivali smo se z Ožujskim pivom, prodanih je bilo okrog 160 vstopnic (po 55 kun), kar je po besedah organizatoja zadovoljiva številka, čeprav je v zadnjem delu Močvare ves čas zevala praznina. In končna ocena? Vse skupaj je bilo na zelo dobrem nivoju!

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
27. 8. 2002Metal Mania Open Air 2002 / Reportaže
1. 6. 2002Thyrane / Novice
24. 11. 2001Ancient Rites / Novice
5. 2. 2003Ancient / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija