Na današnji dan
1948
Rodi se Anthony Frank "Tony" Iommi, kitarist zasedbe Black Sabbath
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

20. 3. 2015

Armaroth / Cordura / Morywa / Dethrone the Corrupted

MC Na Placu, Slovenska Bistrica / 20. 3. 2015

Skorajda natanko en mesec kasneje sem se ponovno odpravil na čistokrvni slovenski death metal koncert. Ponovila sta se dva nastopajoča, zamenjala pa sta se kraj dogodka in posledično publika. Na predzadnji marčevski petek so Dethrone the Corrupted v svojem domačem kraju priredili res zabaven koncertni večer, ki je precej različne glasbene skupine znotraj deathmetalske scene združil pod skupnim imenom Bisterca Death Fest Vol. 1.
Kavalirsko in s spoštovanjem do ostalih nastopajočih so Dethrone the Corrupted na domačih tleh nastopili kot prvi band večera. Zame je bilo to tretje srečanje z njimi na odru, glede na slišano pa moram priznati, da se mi band zmeraj bolj dopade. S samozavestnim nastopom so pokazali, da niso muha enodnevnica, medtem ko se njihov nastop vsebinsko ni kaj dosti razlikoval od tistega v Mariboru. Sicer pa tega tudi nisem pričakoval, saj ima band izdan komaj en EP. Moj osebni trn v ušesu sicer še naprej ostajajo določeni breakdowni, toda odličen zvok v dvorani MC-ja Na Placu je razkril dimenzije, ki jih predhodno nisem slišal. Si bo očitno res treba zavrteti EP na domačem predvajalniku.
Drugi band večera, ki je poskrbel za to, da je Slovenska Bistrica pomigala v nekoliko bolj sproščenih in groovy zvokih, so bili Morywa iz Celja in okolice. Band, ki me je predhodno v Mariboru tako zelo navdušil, da sem se še v drugo brez oklevanja odpravil na koncert, tudi tokrat ni razočaral. Sicer se je publika nekoliko razredčila, saj je imel domači band po pričakovanjih največjo podporo domače publike, toda skorajda vsi ostali v dvorani smo bandu posvetili vso pozornost skozi celoten nastop in uživali v djent death metal ritmih. Ker mi je djent nov, in morda še komu drugemu, naj še dodam, da so se mi tokrat v mislih vrtele primerjave med Sepulturo v času Roots in modernimi Morbid Angel – s slednjimi predvsem zaradi vokalov, s prvimi pa zaradi nalezljivega bobnanja, vseprisotnega basa in igrivih kitarskih linij. Band se bo počasi odpravil v studio, tako da bo njihovo glasbo kmalu možno poslušati tudi drugje kot na Youtubu, do takrat pa se lahko kratkočasite z njihovo majico – še enkrat hvala za tole!
Naslednji so bili na vrsti progresivci Cordura iz Velenja. Če je bil prvi komad (death metal growl mešan s clean vokalom, tehnične kitarske linije popestrene z veliko dozo solaž, udarno bobnanje, prepoznavna bas kitara) reprezentativen za njihovo glasbo v celoti, morda razumete, zakaj me je odneslo iz dvorane.
Po dolgem pogovoru s člani banda Morywa na odprti terasi kluba je sledil še zadnji band večera, death metalci Armaroth. O njih sem v preteklosti slišal večinoma samo superlative, zaradi česar sem bil še toliko bolj radoveden, kaj lahko band dejansko ponudi. Ker je bila ura za koncertne razmere relativno pozna in so moči publike dodobra pojenjale, se Kranjčani niso mogli nadejati nekega blaznega odziva publike, ki je tudi sicer bila bolj statična. A tisti osebki, ki smo zdržali do konca, smo bili deležni dobrega, direktnega, catchy death metala, s kakršnim so zasloveli eni in edini Cannibal Corpse. To pa naj bo tudi vse o glasbi, dokler si o bandu ne ustvarim pravega mnenja s poslušanjem doma, saj se nočem kasneje ponovno posipati s pepelom. Zato samo še naslednja informacija: kratek pogovor s kitaristom Martinom po nastopu je razkril, da se tudi Armaroth počasi odpravljajo v studio, kjer naj bi se rodil naslednik EP-ja False Vision, prvi celovečerec.

SORODNE VSEBINE:
26. 6. 2017Ostrigina metalurgija / Galerija
24. 12. 2018Morywa z novima članoma / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2020
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
20. 2. 2020
KoD: Sabbathlon #3 – Orto Sabbathizem
Orto Bar, Ljubljana
20. 2. 2020
KoD: Teleport, Armaroth, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija