REPORTAŽE

16. 3. 2018

Contorture / Doxie / Pakt

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana / 10. 3. 2018

Kot zaključek feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore, ki je letos potekal že devetnajstič in kot nekakšen podaljšek dneva žena, je ekipa R.A.F.A.L. organizirala koncert feminističnih crust bendov, ki jih v celoti ali vsaj delno sestavljajo ženske.

Oder in občinstvo so najprej ogreli domači hardcorovci Pakt. Skupina, ki člane deli z bendi, kot so Human Host Body, Melete in Anarho Terror Squad, igra nekakšno mešanico agresivnega crusta in primitivnega hardcore punka, predvsem pa prisega zvestobo d-beatu, ki je, kakor lahko razberemo iz njihovih besedil, še edino, kar bedi životarjenja na napačni strani kapitalizma nudi zametke smisla. Vendar pa je kljub obupanim nihilističnim besedilom ruženje Pakta daleč od doomovskih morečih in depresivnih verzij crusta – s svojo energičnostjo namreč občasno deluje skorajda optimistično. Čeprav je bila glasba na momente nekoliko klišejska in predvidljiva, pa je pogosto mešanje načinov petja, od growlanja in kričanja do petja in recitiranja, pri čemer so pevko dopolnjevali tudi drugi člani benda, pripomoglo k razgibanosti in zanimivosti. Raznolikost je vnašalo tudi mešanje jezikov – besedila so namreč poleg slovenščine in angleščine napisana tudi v srbohrvaščini in španščini. Morda me je zaradi slednje Pakt občasno spominjal na klasični južnoameriški hardcore osemdesetih.

Poleg pesmi s pred dvema letoma objavljene kasete so odigrali tudi par novosti, ki vsaj na prvi posluh delujejo narejene v popolnoma istem duhu kot že izdani material. Povsem spodoben hardcore nastop torej; sicer brez posebnih presežkov, a vsekakor dobrodejno ogrevanje ušes v ritmu d-beata.

Oder so nato prevzele Bolognčanke Doxie, ki jih sicer nisem poznal, a ker je bila skupina oglaševana rekoč, da jo sestavljajo članice hardcore-crust banda Kontatto in meni precej ljubih gotičarjev Horror Vacui, sem imel dokaj visoka pričakovanja kljub temu, da Doxie igrajo punk rock – zvrst, ki jo sicer res slabo prebavljam.
Ob začetku njihovega nastopa sem bil na drugem koncu Metelkove, a ko sem se bližal prizorišču, sem se zaradi zvokov, ki so doneli iz Gromke, za trenutek prestrašil, da notri igrajo priredbo Pankrtov. Sicer sem takoj, ko sem vstopil v klub, spoznal, da je moj strah odveč in da le ni tako slabo; da gre pravzaprav za razmeroma zanimiv punk rock. Pa vendar še zmerom punk rock, ki kljub agresivnosti in umazanemu zvenu ni zares izpolnil mojih upov zaradi svoje spevnosti. Najbrž je bil tudi to vzrok, da sta med koncertom vidno upadli številčnost in navdušenje verjetno trših zvokov vajene publike.

Kakor vse skupine tega večera, je tudi glavni band – göteborški Contorture – projekt, ki ga tudi sestavljajo glasbenice iz prepoznavnejših entitet, v tem primeru iz Vicious Irene in sludgecrusterjev Agrimonia (ki so, mimogrede, pred manj kot dvema mesecema pri Southern Lord Recordings izdali odlično novo ploščo), a Contorture igrajo crust na popolnoma drugačen način od počasne in atmosferične Agrimonie. Agresiven in metaliziran d-beat, ki je s hitrimi in kratkimi komadi že nekoliko vlekel na grindcore ali powerviolence, je bil po melodičnosti Doxie pravi balzam za hrupa vajena ušesa.

Žal pa ozvočenje ni zagotovilo tiste prave brutalne polnosti soničnih napadov, kot jih po navadi slišimo na crust koncertih. Namesto tega je bil zvok nekako plehnat in je zvenelo, po besedah obiskovalke koncerta, »kakor da bi igrali v pločevinki«.

Razen tega je bil nastop Švedinj izvrsten, a na žalost v maniri powerviolence koncertov zelo kratek. Po odigranem podaljšku so oder, zahtevam publike navkljub, zapustile že po bore pol ure. Ujel sem sicer govorice, da naj bi zbolela bobnarka in da je bil to vzrok prehitrega zaključka. V tem primeru vsa čast, da je sploh zmogla pol ure tako intenzivnega nastopa, je pa tudi res, da niti nisem prepričan, ali Contorture sploh imajo dovolj svojega materiala za daljši nastop. Na par ploščkih, ki so jih izdale v devetih letih svojega obstoja, vsega skupaj ni več kot za pol ure glasbe.

Skratka, bil je povsem prikupen punk večer in na koncu smo dobili kratko, a sladko dozo res jeznega crusta, vendar pa to ni bil eden tistih koncertov, ki bi se vtisnil v spomin kot kakšno posebno glasbeno doživetje.

SORODNE VSEBINE:
7. 3. 2018D-beat napad na Gromko! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 9. 2018
Abbath / Bæst / Kholn
Reportaža
5. 9. 2018
Steven Tyler & The Loving Mary Band / The Sisterhood Band
Reportaža
20. 8. 2018
WOA 2018 – potovanje v Wacken s Corduro
Reportaža
9. 8. 2018
Iron Maiden / Tremonti / Rhapsody Of Fire / The Raven Age
Reportaža
8. 8. 2018
Joe Satriani
Reportaža
7. 8. 2018
Metaldays 2018, 5. dan
Reportaža
6. 8. 2018
Metaldays 2018, 4. dan
Reportaža
3. 8. 2018
Metaldays 2018, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
15. 10. 2018
Lucifer, Dusk, Purple Roadhouse, Diamond Skull
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 10. 2018
Famyne, Chains
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
16. 10. 2018
Hellbastard, Insurgency, Injured list
TrainStation SubArt, Kranj
16. 10. 2018
LAZYgunsBRISKY, Dusk
Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 10. 2018
Hellbastard, Insurgency, Pakt
Koncertna dvorana Rog, Ljubljana
17. 10. 2018
Farflung
MKNŽ, Ilirska Bistrica